


Vuokaleipä
1 h 25 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 1 h 10 min
Helppo vuokaleipä syntyy pussien pohjille jääneistä jauhoista, leseistä, siemenistä ja hiutaleista. Kurkkaa kaappiisi ja leivo!
Reseptin ainekset
1 kpl
5 dl
vettä, maitoa, piimää, jogurttia (tai näiden seosta)
1 ps
kuivahiivaa
1 ½ tl
suolaa
2 tl
sokeria tai hunajaa
½ dl
rypsiöljyä
1 dl
leseitä
1 dl
siemeniä
1 dl
hiutaleita
2 dl
sämpylä-, hiivaleipä-, täysjyvä- tai ruisjauhoja
noin 5 dl
vehnäjauhoja
Vuokaleipä – ohje:
- Lämmitä neste reilun kädenlämpöiseksi (42 astetta). Lisää kuivahiiva, suola, sokeri tai hunaja sekä öljy. Sekoita, kunnes hiiva liukenee.
- Lisää nesteeseen leseet, siemenet ja hiutaleet sekä muut kuin vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi.
- Vaivaa vehnäjauhot taikinaan muutamassa erässä. Vaivaa käsin noin kymmenen minuuttia tai koneella viisi minuuttia. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi.
- Voitele 1 ½–2 litran leipävuoka. Siirrä taikina vuokaan ja anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Paista leipää 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia.
Pussinpohjat käyttöön
- Hyödynnä leipätaikinassa jauhokaapin pussinpohjia sekä pähkinä- ja siemenvaraston rippeitä.
- Kurkista myös jääkaappiin. Veden sijaan voit leipoa leivän jogurttiin, maitoon, piimään, kermaan tai näiden seokseen.
- Jos leseitä ei ole, käytä tilalla mitä tahansa puurohiutaleita.
- Jos aamupuurosta on jäänyt jämä, lisää se leipätaikinaan.
- Lisää taikinaan aina vähintään 5 dl vehnäjauhoja, jotta saat kauniisti kohoavan leivän.
- Mitä löysemmäksi jätät taikinan, sitä kuohkeamman vuokaleivän saat.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat