4(102)
Vuokaleipä
1 h 25 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 1 h 10 min
Helppo vuokaleipä syntyy pussien pohjille jääneistä jauhoista, leseistä, siemenistä ja hiutaleista. Kurkkaa kaappiisi ja leivo!
Julkaistu 27.8.2015
Kotivinkki
Reseptin ainekset 1 kpl
5 dlvettä, maitoa, piimää, jogurttia (tai näiden seosta)
1 pskuivahiivaa
1 ½ tlsuolaa
2 tlsokeria tai hunajaa
½ dlrypsiöljyä
1 dlleseitä
1 dlsiemeniä
1 dlhiutaleita
2 dlsämpylä-, hiivaleipä-, täysjyvä- tai ruisjauhoja
noin 5 dlvehnäjauhoja
  1. Lämmitä neste reilun kädenlämpöiseksi (42 astetta). Lisää kuivahiiva, suola, sokeri tai hunaja sekä öljy. Sekoita, kunnes hiiva liukenee.
  2. Lisää nesteeseen leseet, siemenet ja hiutaleet sekä muut kuin vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi.
  3. Vaivaa vehnäjauhot taikinaan muutamassa erässä. Vaivaa käsin noin kymmenen minuuttia tai koneella viisi minuuttia. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi.
  4. Voitele 1 ½–2 litran leipävuoka. Siirrä taikina vuokaan ja anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Paista leipää 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia.

Pussinpohjat käyttöön

  • Hyödynnä leipätaikinassa jauhokaapin pussinpohjia sekä pähkinä- ja siemenvaraston rippeitä.
  • Kurkista myös jääkaappiin. Veden sijaan voit leipoa leivän jogurttiin, maitoon, piimään, kermaan tai näiden seokseen.
  • Jos leseitä ei ole, käytä tilalla mitä tahansa puurohiutaleita.
  • Jos aamupuurosta on jäänyt jämä, lisää se leipätaikinaan.
  • Lisää taikinaan aina vähintään 5 dl vehnäjauhoja, jotta saat kauniisti kohoavan leivän.
  • Mitä löysemmäksi jätät taikinan, sitä kuohkeamman vuokaleivän saat.

17 kommenttia