Vuokaleipä
1 h 25 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 1 h 10 min
Helppo vuokaleipä syntyy pussien pohjille jääneistä jauhoista, leseistä, siemenistä ja hiutaleista. Kurkkaa kaappiisi ja leivo!

Reseptin ainekset 1 kpl
5 dlvettä, maitoa, piimää, jogurttia (tai näiden seosta)
1 pskuivahiivaa
1 ½ tlsuolaa
2 tlsokeria tai hunajaa
½ dlrypsiöljyä
1 dlleseitä
1 dlsiemeniä
1 dlhiutaleita
2 dlsämpylä-, hiivaleipä-, täysjyvä- tai ruisjauhoja
noin 5 dlvehnäjauhoja
- Lämmitä neste reilun kädenlämpöiseksi (42 astetta). Lisää kuivahiiva, suola, sokeri tai hunaja sekä öljy. Sekoita, kunnes hiiva liukenee.
- Lisää nesteeseen leseet, siemenet ja hiutaleet sekä muut kuin vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi.
- Vaivaa vehnäjauhot taikinaan muutamassa erässä. Vaivaa käsin noin kymmenen minuuttia tai koneella viisi minuuttia. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi.
- Voitele 1 ½–2 litran leipävuoka. Siirrä taikina vuokaan ja anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Paista leipää 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia.
Pussinpohjat käyttöön
- Hyödynnä leipätaikinassa jauhokaapin pussinpohjia sekä pähkinä- ja siemenvaraston rippeitä.
- Kurkista myös jääkaappiin. Veden sijaan voit leipoa leivän jogurttiin, maitoon, piimään, kermaan tai näiden seokseen.
- Jos leseitä ei ole, käytä tilalla mitä tahansa puurohiutaleita.
- Jos aamupuurosta on jäänyt jämä, lisää se leipätaikinaan.
- Lisää taikinaan aina vähintään 5 dl vehnäjauhoja, jotta saat kauniisti kohoavan leivän.
- Mitä löysemmäksi jätät taikinan, sitä kuohkeamman vuokaleivän saat.