Vuokaleipä
1 h 25 min
{
Aktiivinen
15 minPassiivinen
1 h 10 minHelppo vuokaleipä syntyy pussien pohjille jääneistä jauhoista, leseistä, siemenistä ja hiutaleista. Kurkkaa kaappiisi ja leivo!
4
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 27.8.2015

Vuokaleipä
Reseptin ainekset (1 kpl)
- 5 dlvettä, maitoa, piimää, jogurttia (tai näiden seosta)
- 1 pskuivahiivaa
- 1 ½ tlsuolaa
- 2 tlsokeria tai hunajaa
- ½ dlrypsiöljyä
- 1 dlleseitä
- 1 dlsiemeniä
- 1 dlhiutaleita
- 2 dlsämpylä-, hiivaleipä-, täysjyvä- tai ruisjauhoja
- noin 5 dlvehnäjauhoja
- Lämmitä neste reilun kädenlämpöiseksi (42 astetta). Lisää kuivahiiva, suola, sokeri tai hunaja sekä öljy. Sekoita, kunnes hiiva liukenee.
- Lisää nesteeseen leseet, siemenet ja hiutaleet sekä muut kuin vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi.
- Vaivaa vehnäjauhot taikinaan muutamassa erässä. Vaivaa käsin noin kymmenen minuuttia tai koneella viisi minuuttia. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi.
- Voitele 1 ½–2 litran leipävuoka. Siirrä taikina vuokaan ja anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Paista leipää 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia.
Pussinpohjat käyttöön
- Hyödynnä leipätaikinassa jauhokaapin pussinpohjia sekä pähkinä- ja siemenvaraston rippeitä.
- Kurkista myös jääkaappiin. Veden sijaan voit leipoa leivän jogurttiin, maitoon, piimään, kermaan tai näiden seokseen.
- Jos leseitä ei ole, käytä tilalla mitä tahansa puurohiutaleita.
- Jos aamupuurosta on jäänyt jämä, lisää se leipätaikinaan.
- Lisää taikinaan aina vähintään 5 dl vehnäjauhoja, jotta saat kauniisti kohoavan leivän.
- Mitä löysemmäksi jätät taikinan, sitä kuohkeamman vuokaleivän saat.