Kotivinkki

Vuokaleipä

1 h 25 min
3.9
9

Vuokaleipä

Helppo vuokaleipä syntyy pussien pohjille jääneistä jauhoista, leseistä, siemenistä ja hiutaleista. Kurkkaa kaappiisi ja leivo!
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Petri Mulari
Tulosta
Mainos

Ainekset (1 kpl)

  • 5 dl(vettä, maitoa
  • 5 dlpiimää
  • 5 dljogurttia tai näiden seosta)
  • 1 pskuivahiivaa
  • 1 ½ tlsuolaa
  • 2 tlsokeria tai hunajaa
  • ½ dlrypsiöljyä
  • 1 dlleseitä
  • 1 dlsiemeniä
  • 1 dlhiutaleita
  • 2 dlsämpylä-, hiivaleipä-
  • 2 dltäysjyvä-
  • 2 dltai ruisjauhoja
  • noin 5 dlvehnäjauhoja

Tee näin

1 h 25 min
{
AKTIIVINEN15 min
PASSIIVINEN1 h 10 min

1. Lämmitä neste reilun kädenlämpöiseksi (42 astetta). Lisää kuivahiiva, suola, sokeri tai hunaja sekä öljy. Sekoita, kunnes hiiva liukenee.
 

2. Lisää nesteeseen leseet, siemenet ja hiutaleet sekä muut kuin vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi.
3. Vaivaa vehnäjauhot taikinaan muutamassa erässä. Vaivaa käsin noin kymmenen minuuttia tai koneella viisi minuuttia. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi.
 

4. Voitele 1 ½–2 litran leipävuoka. Siirrä taikina vuokaan ja anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Paista leipää 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia.

Pussinpohjat käyttöön

• Hyödynnä leipätaikinassa jauhokaapin pussinpohjia sekä pähkinä- ja siemenvaraston rippeitä.
• Kurkista myös jääkaappiin. Veden sijaan voit leipoa leivän jogurttiin, maitoon, piimään, kermaan tai näiden seokseen.
• Jos leseitä ei ole, käytä tilalla mitä tahansa puurohiutaleita.
• Jos aamupuurosta on jäänyt jämä, lisää se leipätaikinaan.
• Lisää taikinaan aina vähintään 5 dl vehnäjauhoja, jotta saat kauniisti kohoavan leivän.
• Mitä löysemmäksi jätät taikinan, sitä kuohkeamman vuokaleivän saat.

MITÄ PIDIT?
3.9
Katso myös nämä