Kotivinkki

Helpot sämpylät spelttijauhoista

55 min
5
2

Helpot sämpylät spelttijauhoista

Mitä löysempi taikina, sitä parempi sämpylä. Nämä helpot sämpylät eivät vaadi pyörittelyä, vaan ne nostellaan ronskisti pellille ja paistetaan.
Teksti Piia Helasto
Kuvat Satu Nyström
Tulosta
Mainos

Ainekset (12-15 kpl)

  • 4 dlvettä
  • 50 ghiivaa
  • 100 gsaksanpähkinöitä
  • noin 2 rkltuoretta timjamia
  • 2 tlsuolaa
  • 1 tlsokeria
  • 2 dlkaurahiutaleita
  • 2 dlspelttijauhoja
  • 2–3 dlpuolikarkeita vehnäjauhoja
  • 4 rklkylmäpuristettua rypsiöljyä
  • pinnalle kaurahiutaleita

Tee näin

55 min
{
AKTIIVINEN15 min
PASSIIVINEN40 min

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva.
 

2. Hienonna pähkinät ja timjami. Lisää ne taikinaan sekä suola, sokeri, kaurahiutaleet ja speltti. Sekoita joukkoon puolet vehnäjauhoista ja rypsiöljy. Alusta taikinaan loput vehnäjauhot hyvin vaivaten. Taikina saa jäädä todella löysäksi. Peitä kulho liinalla. Anna taikinan kohota noin 20 minuuttia.
 

3. Nostele taikinasta kauhalla tai nuolijalla ”kakkaroita” suoraan pellille leivinpaperin päälle. Muodolla ei ole väliä. Jätä väliin kohoamisvaraa.
 

4. Ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Anna kohota 15–30 minuuttia liinan alla. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja ruskea.

MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä