Maku

Raski

24 h 5 min
3.3
1

Raski

MA
MU
1
3.3
Raski eli esitaikina on taikinajuuren pikkuserkku eli  kertakäyttöinen maun, aromien ja leipoutuvuuden parantaja. Kokeile sinäkin raskileipää!
Teksti Kati Pohja
Kuvat Sanna Peurakoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (1 kpl)

  • 6 dlvehnäjauhoja
  • 2 tlkuivahiivaa
  • 3 dlvettä (kuumaa tai kädenlämpöistä)

Tee näin

24 h 5 min
{
AKTIIVINEN5 min
PASSIIVINEN24 h
Katso kuvat valmistusvaiheista! →

Mittaa kaikki aineet kulhoon ja sekoita velliksi. Peitä kulho kelmulla ja anna raskin levätä sen mukaan, leivotko samana vai seuraavana päivänä. Jos käytät kylmää vettä, anna raskin levätä huoneenlämmössä yön yli tai vähintään 8 tuntia ennen leivän leipomista. Kädenlämpöistä vettä käytettäessä raski on leivottavissa noin 3 tunnin lepäämisen jälkeen. Annoksesta saat 1-4 leipää.

Vinkki!

  • Raskiin voi käyttää vehnäjauhojen tilalla tai kanssa myös muita jauhoja makua antamaan. 
  • Hyvä raski saa levätä yön yli ennen leipomista, mutta myös kolmen tunnin pikaraskilla leipominen onnistuu hyvin. Noin 24 tuntia on takaraja, jolloin raski pitää viimeistään leipoa leiviksi. Jos raskisi lepää kauan, voit halutessasi lisätä alustusvaiheessa taikinaan teelusikallisen kuivahiivaa. Musta tällöin kohottaa leivät huolellisesti ennen paistamista.
  • Raskitaikinat tulee vaivata huolella, siksi yleiskone on hyvä apu leipää leivottaessa. Käsinkin homma onnistuu, mutta vaivaaminen vaatii melko paljon voimaa.
MITÄ PIDIT?
3.3
Katso myös nämä