Maku

Ciabatta

24 h 30 min
5
0

Ciabatta

MA
MU
0
5
Italialainen ciabatta on maailmankuulu vehnäleipä. Jätä taikina niin löysäksi kuin se on käsittelyn kannalta mahdollista, niin leipä kohoaa hyvin.
Teksti Kati Pohja
Kuvat Sanna Peurakoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (3 kpl)

Raski

  • 6 dlvehnäjauhoja
  • 2 tlkuivahiivaa
  • 3 dlvettä (kylmää, tai kivennäisvettä)

Taikina

  • 2 dlvettä (kylmää)
  • 1/2 dloliiviöljyä
  • 1 tlsuolaa
  • 6 1/2 dlvehnäjauhoja (noin)

Tee näin

24 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN24 h

Mittaa raskin aineet kulhoon ja sekoita. Peitä kulho kelmulla. Anna raskin levätä huoneenlämmössä 8–24 tuntia.

Kumoa raski yleiskoneen taikinakulhoon (tai jatka leipomista käsin). Lisää vesi, öljy ja suola. Käynnistä kone. Lisää jauhoja vähitellen samalla vaivaten. Lopeta jauhojen lisääminen, kun taikina alkaa irrota kulhon seinämistä.

Anna koneen käydä keskinopeudella noin 10 minuuttia (tai vaivaa taikinaa käsin noin 15 minuuttia). Valmis taikina on pehmeää ja sileää.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä hetki. Tarvittaessa voit tässä vaiheessa vaivata mukaan lisää jauhoja, mutta varo lisäämästä liikaa jottei taikinasta tule liian kovaa. Jaa taikina kolmeen osaan. Muotoile palat pellin pituisiksi ja noin 5 cm leveiksi leiviksi. Nosta leivät pellille leivinpaperin päälle ja peittele liinalla. Kohota noin 40 minuuttia.

Paista leipiä 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Vinkki!

• Jos haluat leipiin rapean kuoren, pane uunin pohjalle laakeassa astiassa pari desiä kiehuvaa vettä.

MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä