Maku

Maalaispatonki

24 h 30 min
4.8
3

Maalaispatonki

MA
MU
3
4.8
Rouheat maalaispatongit saavat makua täysjyväjauhoista. Nauti leipäherkku sellaisenaan tai täytä patonki ja nappaa evääksi.
Teksti Kati Pohja
Kuvat Sanna Peurakoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (4 kpl)

Raski

  • 6 dlvehnäjauhoja
  • 2 tlkuivahiivaa
  • 3 dlvettä (kylmää)

Lisäksi

  • 3 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 3 dlvehnäjauhoja (täysjyvä)
  • 1 tlkuivahiivaa
  • 1 tlsuolaa
  • 2 1/2 dlvettä (kylmää)

Tee näin

24 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN24 h

Mittaa raskin aineet kulhoon ja sekoita velliksi. Peitä kulho kelmulla. Anna raskin levätä 8–24 t.

Kumoa raski yleiskoneen taikinakulhoon (tai jatka leipomista käsin). Lisää jauhot, hiiva ja suola. Lisää vesi vähitellen samalla sekoittaen tai koneen käydessä keskinopeudella.

Vaivaa yleiskoneen taikinakoukulla noin 10 minuuttia (tai tehokkaasti käsin noin 15 minuuttia). Patonkitaikinan on hyvä olla hiukan löysä tässä vaiheessa.

Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki käsin. Vaivaa tarvittaessa joukkoon lisää jauhoja. Jätä taikina kuitenkin niin löysäksi kuin se käsittelyn kannalta on mahdollista.

Muotoile taikinasta 4 patonkia. Nosta patongit kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota liinalla peitettynä noin 40 minuuttia.

Ripottele patonkien päälle hiukan jauhoja ja tee terävällä veitsellä muuta viilto pintaan.

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Jos haluat patonkeihin rapean pinnan, laita uunin pohjalle laakeassa astiassa 2 dl kuumaa vettä. Paista patonkeja uunissa noin 15 minuuttia. 

Vinkki!

Täysjyväjauhojen tilalla voit käyttää myös sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja.

MITÄ PIDIT?
4.8
Katso myös nämä