


Maalaispatonki
24 h 30 min
{
Aktiivinen 30 min
Passiivinen 24 h 0 min
Rouheat maalaispatongit saavat makua täysjyväjauhoista. Nauti leipäherkku sellaisenaan tai täytä patonki ja nappaa evääksi.
Reseptin ainekset
4 kpl
Raski
6 dl
vehnäjauhoja
2 tl
kuivahiivaa
3 dl
vettä (kylmää)
Lisäksi
3½ dl
vehnäjauhoja
3 dl
vehnäjauhoja (täysjyvä)
1 tl
kuivahiivaa
1 tl
suolaa
2½ dl
vettä (kylmää)
Maalaispatonki – ohje:
- Mittaa raskin aineet kulhoon ja sekoita velliksi. Peitä kulho kelmulla. Anna raskin levätä 8–24 t.
- Kumoa raski yleiskoneen taikinakulhoon (tai jatka leipomista käsin). Lisää jauhot, hiiva ja suola. Lisää vesi vähitellen samalla sekoittaen tai koneen käydessä keskinopeudella.
- Vaivaa yleiskoneen taikinakoukulla noin 10 minuuttia (tai tehokkaasti käsin noin 15 minuuttia). Patonkitaikinan on hyvä olla hiukan löysä tässä vaiheessa.
- Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki käsin. Vaivaa tarvittaessa joukkoon lisää jauhoja. Jätä taikina kuitenkin niin löysäksi kuin se käsittelyn kannalta on mahdollista.
- Muotoile taikinasta 4 patonkia. Nosta patongit kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota liinalla peitettynä noin 40 minuuttia.
- Ripottele patonkien päälle hiukan jauhoja ja tee terävällä veitsellä muuta viilto pintaan.
- Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Jos haluat maalaispatonkeihin rapean pinnan, laita uunin pohjalle laakeassa astiassa 2 dl kuumaa vettä. Paista patonkeja uunissa noin 15 minuuttia.
Vinkki!
Täysjyväjauhojen tilalla voit käyttää myös sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat