Kotivinkki

Piparilusikkaleivät – jouluiset mausteet ja kirpsakka karpalohillo muuttavat klassikkopikkuleivät talven juhlakauteen sopiviksi

1 h 5 min
{
Aktiivinen50 min
Passiivinen15 min
Piparilusikkaleivät yhdistävät pipareiden mausteisen maun ja lusikkaleipien klassisen muodon. Täytteeksi lusikoidaan reilu kerros kirpsakkaa karpalohilloa.
KA
0
0
Teksti Mika Rampa
Kuvat Hannes Paananen


Ainekset (40 kpl)

Taikina

  • 200 gvoita
  • 2 dlsokeria
  • 2 tlvaniljasokeria
  • 1 tlkanelia
  • 1 tlinkivääriä
  • 1 tljauhettua pomeranssinkuorta
  • 1 tljauhettua kardemummaa
  • 1 tlsoodaa
  • 4½ dlvehnäjauhoja

Karpalohillo

  • 200 gkarpaloita
  • 1 dlhillosokeria
  • 1 rklvettä

Lisäksi

  • sokeria
Tulosta

Piparilusikkaleivät valmistetaan näin:

  1. Sulata voi kattilassa ja anna sen kiehua miedolla lämmöllä, kunnes siitä tulee hieman ruskeaa. Ota kattila pois liedeltä.
  2. Lisää sokeri, vaniljasokeri ja mausteet. Anna seoksen jäähtyä. Sekoita sooda vehnäjauhojen joukkoon ja lisää se voi-sokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi.
  3. Ota taikinasta teelusikalla palloja ja tasoita reunat tasaiseksi. Irrota taikina varovaisesti lusikasta ja nosta lusikkaleivät leivinpaperin päälle pellille. Paista 175-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Anna jäähtyä.
  4. Valmista karpalohillo. Laita karpalot, hillosokeri ja vesi kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Kaada hieman jäähtynyt hillo siivilään ja siivilöi kuoret lusikalla painellen.
  5. Pyörittele lusikkaleipien puolikkaat sokerissa ja lisää puolikkaan päälle hieman karpalohilloa. Paina toinen puolikas päälle.

Vinkki!

Kaipaatko perinteisten lusikkaleipien reseptiä? Kurkkaa ohje, jolla valmistat lusikkaleivät, jotka ovat aivan kuin mummin tekemiä.

MITÄ PIDIT?
0