Maku

Joko olet maistanut hatsapuria? Älä anna vaatimattoman ulkomuodon hämätä – georgialainen pannuleipä tihkuu juustoa ja makua

2 h
{
Aktiivinen
20 min
Passiivinen
1 h 40 min
Hatsapuri on georgialainen litteä juustotäytteinen leipänen, joka paistetaan meheväksi valurautapannulla voissa. Unohda pizzaperjantai ja leivo tällä kertaa hatsapuria!
KA
3.9
1
Julkaistu: 20.10.2020


Reseptin ainekset (4 kpl)

Hatsapurin taikina

  • 2 dlkevyt- tai täysmaitoa
  • 2 dlturkkilaista jogurttia
  • 15 gtuorehiivaa
  • 1 tlsuolaa
  • 8 dlvehnäjauhoja
  • 1 rklrypsiöljyä

Täyte

  • 400 gfetajuustoa
  • 300 gmozzarellajuustoa raastettuna
  • 3munaa

Paistaminen

  • 4 rklrypsiöljyä

Lisäksi

  • 50 gvoita
Tulosta

Hatsapuri valmistetaan näin:

  1. Sekoita maito ja jogurtti keskenään. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi ja liuota sekaan hiiva. Lisää suola ja alusta jauhot taikinaan muutamassa erässä. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa muutaman minuutin ajan.
  2. Kohota taikinaa ensin 30 minuuttia. Painele sen jälkeen kuplat pois ja jatka taikinan kohotusta vielä toiset 30 minuuttia.
  3. Murenna feta kulhoon. Lisää juustoraaste ja munat. Sekoita tasaiseksi käsin puristellen.
  4. Jaa taikina neljään osaan. Kauli palat pyörylöiksi (Ø 25 cm). Levitä täytettä pyörylän keskelle tasainen kerros siten, että reunoilta jää noin 5 cm tyhjäksi. Kerää taikinan reunat keskelle yhteen nyytiksi ja purista tiiviisti umpeen. Käännä saumapuoli alaspäin ja pistele hatsapurit haarukalla.
  5. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla ja paista hatsapurit siinä yksitellen. Nosta leipä pannulle aina saumapuoli alaspäin. Paista keskilämmöllä 3–5 minuuttia per puoli.
  6. Sulata voi ja sivele sillä lämpimät hatsapurit. Leikkaa paloiksi ja tarjoa.

Hatsapuri – georgialainen perinneherkku

Hatsapuri on lohturuokamainen yhdistelmä pehmeää leipää ja juustoista täytettä. Hatsapuri tarkoittaakin kirjaimellisesti juustoleipää: georgian kielessä hatsa on juusto ja puri leipä. Georgiassa perinneruoan valmistustapa vaihtelee hieman alueittain, mutta perusperiaate on joka puolella sama: herkku sisältää puolet taikinaa ja puolet juustoa. Hatsapurileipä on muodoltaan tyypillisesti pyöreä tai veneenmallinen.

Hapankerma tai muu hapanmaitotuote on olennainen osa taikinaa. Hatsapurin ohjeessamme käytetään turkkilaista jogurttia ja maitoa. Juusto voi olla taikinan sisällä tai pinnalle ripoteltuna. Georgiassa hatsapurin täytteeseen lisätään sulguni- tai imerulijuustoa, joita ei ole ainakaan toistaiseksi saatavilla Suomessa. Kotimaiseen versiossa voi käyttää mozzarellaa, fetaa, halloumia tai näiden sekoitusta.

Hatsapurileipää paistetaan pannulla, kunnes juusto on sulanut. Perinteisesti hatsapuri on tarjoiltu munankeltuaisen ja voin kanssa. Meidän reseptissämme munat lisätään täytteeseen yhdessä fetajuuston ja mozzarellaraasteen kanssa.

Hatsapuri on tuhtia syötävää, joten se sopii loistavasti jaettavaksi. Ota mallia georgialaisista ja tarjoile herkkua aamiaiseksi tai lounaaksi!

Jos hatsapurit ovat mieleesi, kokeile seuraavaksi unkarilaisia lángos-perunarieskoja! Uppopaistettujen rieskojen kanssa maistuu vaikkapa hummus tai valkosipulilla maustettu smetana ja juustoraaste.

Perinteisen pizzan haastaa myös flatbread eli pannuleipä. Suurin osa täytteistä laitetaan kypsän, pannulla tai grillissä paistetun taikinapohjan päälle. Testaa jotakin näistä vaihtoehdoista: parsa-lohiflatbread fetalla ja tillipestolla, vuohenjuusto-raparperiflatbread ja flatbread parsalla ja piparjuurituorejuustolla.

1 kommentti