Viiden tähden syysoluet! Nappaa juoma-asiantuntijan vinkit syksyn rentoihin rientoihin
Löydöt olutfanille
Viiden tähden syysoluet! Nappaa juoma-asiantuntijan vinkit syksyn rentoihin rientoihin
Pimenevä ilta, tuhti ruoka ja lasi tai pari hyvää olutta ovat kerrassaan täydellinen kombo. Juoma-asiantuntija Ilkka Sirén jakaa viisi mainiota olutsuositusta syysruokien kylkeen.

1. Metsäinen IPA

HIISI Homunculus Lupus Imperial IPA, 8,0 %, 4,99 €/0,33 l.

Ensipuraisulla huomaa suomalaisen oluen vahvan humalan voiman. Se tuo mukanaan viehättävän katkeruuden ja hedelmäiset, jopa trooppiset sävyt. Sitruksen kirpeys ja havumetsän raikkaus sekoittuvat luontevasti toisiinsa, luoden syvän ja moniulotteisen maun. Maltaisuus tukee humalaa mutta pysyttelee nätisti taka-alalla. Jälkimaku on viipyilevä ja vivahteikas. Intensiivisen monikerroksinen olut sopii esimerkiksi uunipyttipannun tai muiden makkararuokien, kuten mausteinen currywurstin kera.

2. Vivahteikas alkoholiton

Chouffe Alcohol-Free, 0,4 %, 2,68 €/0,33 l.

Belgialaisen oluen maltainen ydin tuo mukanaan hentoa makeutta ja paahteisuutta. Raikkaat sitruunan ja appelsiinin aromit antavat kivaa pirteyttä ja tasapainottavat oluen makuprofiilia. Belgialaiselle oluelle tyypillinen syvä, vivahteikas ja aavistuksen mausteinen luonne on läsnä alkoholittomuudesta huolimatta. Täyteläiset juustodipit saavat tästä oluesta täydellisen parin.

Belgialaiselle oluelle tyypillinen luonne on läsnä alkoholittomuudesta huolimatta.

3. Kultainen vehnä

Erdinger Weissbier, 5,3 %, 3,49 €/0,5 l.

Perinteikäs saksalainen vehnäolut hurmaa monipuolisella ja herkullisella makumaailmallaan. Aavistuksen samea kullankeltainen olut huokuu sitruksia, hentoa banaania ja neilikkaa. Pehmeä ja raikas olut sopii sekä seurusteluun että ruokapöytään. Testaa juomaa ainakin vehnäolutsimpukoiden kera. Simpukoiden merellinen suolaisuus korostaa oluen hedelmäistä makuprofiilia.

4. Pirteä pilsner

To Øl 45 Days Organic Pilsner, 4,7 %, 3,97 €/0,44 l.

Tanskalaisen luomupilsnerin mausteinen humala antaa oluelle yrttisen ja limettisen vivahteen. Maku on raikas ja eloisa, kuten tyyliin sopii. Heti perään puskevat esiin humalan piirteet, tarjoten asteittain nousevaa kukkaista raikkautta ja hentoa katkeruutta. Tasapainoinen pilsner on oiva valinta juustoisten pretzelien kyytipojaksi. Pretzel sopii saumattomasti yhteen oluen kanssa eikä jätä sitä varjoonsa – kiitos maltillisen humalan.

5. Paahteinen bock

Weiherer Bock, 6,6 %, 5,79 €/0,5 l.
Bockia kutsutaan myös pukkiolueksi.

Saksalaisen oluen maku on täyteläisen maltainen. Se on yhdistelmä hentoa makeutta ja paahteista, jopa leipäistä sävyä. Maku on runsas ja tarjoaa hienovaraisia kermatoffeen vivahteita sekä kevyttä mausteisuutta. Kokeile olutta esimerkiksi kolmen sipulin tarte tatinin kera. Piiraiden suolaisuus ja sipulin makeus tukevat juoman maltillista paahteisuutta, ja taikinan rasvaisuus täydentää suutuntumaa. Hyvä valinta myös possuschnitzelin kylkeen.

Kommentoi »