Täyteläinen juustodippi x 3 – sulata camembertia, vaahdota burrataa! Illanistujaisten herkullisin tarjoilupöytä notkuu juustoisia makuja
Ruoka
Täyteläinen juustodippi x 3 – sulata camembertia, vaahdota burrataa! Illanistujaisten herkullisin tarjoilupöytä notkuu juustoisia makuja
Täyteläiset juustodipit ovat mitä mainiointa tarjottavaa illanistujaisissa. Pyöräytä dippien seuraksi helpot juustoleivät, jotka maistuvat näppipaloina myös sellaisenaan.

Paistettu kolmen juuston dippi
Ranskalainen vuohenmaidosta valmistettu chèvre-valkohomejuusto antaa upean voimakkaan aromin uunissa paistetulle kolmen juuston dipille. Tuorejuusto tuo kastikkeeseen pehmeyttä ja lisämakua antaa italialainen, pitkään kypsytetty lehmänmaidosta valmistettu parmesaani.
6 annosta (gluteeniton, munaton)
10 min + 20 min paahtaminen
Ainekset:
- 1 pkt (200 g) vuohenjuustoa
- 1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
- ½ dl parmesaanijuustoa raastettuna
- ¼ tl mustapippuria
- ¼ tl suolaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- ¼ tl chilihiutaleita
- 1–2 rkl ruohosipulia hienonnettuna
Paistettu kolmen juuston dippi – ohje:
- Laita juustot, mustapippuri, suola, öljy ja chilihiutaleet monitoimikoneeseen tai teholeikkuriin.
- Käytä konetta, kunnes seos on tasaista. Pyöräytä lopuksi joukkoon ruohosipulit.
- Lusikoi juustomassa uuninkestävään kulhoon.
- Kypsennä 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia, kunnes se kuplii ja on saanut hieman väriä pintaan.
- Tarjoa heti grissineiden, isompien crostineiden, suolakeksien tai kasvisten kanssa.
Vaahdotettu burratadippi
Burrata on herkkua sellaisenaan mutta löytää paikkansa myös dippikastikkeessa! Yrtit, granaattiomenansiemenet ja balsamicokastike antavat makua ja rakennetta raikkaan happamaan dippiin. Voit halutessasi korvata burratan mozzarellajuustolla.
6 annosta (gluteeniton, munaton)
15 min
Ainekset:
- 2 (á 125 g) burratajuustoa
- ½ dl kuohukermaa
- 2 rkl basilikaa hienonnettuna
- 1 rkl timjamia hienonnettuna
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
Lisäksi
- 1 granaattiomena
- 1 rkl balsamicokastiketta
Vaahdotettu burratadippi – ohje:
- Revi burratat monitoimikoneeseen, teholeikkuriin tai tehosekoittimeen. Lisää kerma, yrtit, oliiviöljy ja mausteet.
- Käytä konetta, kunnes seos on sopivan tasaista. Laita jääkaappiin maustumaan muiden valmisteluiden ajaksi.
- Pyörittele granaattiomenaa pöydän pintaa vasten. Leikkaa molemmista päistä palat pois, jotta saat vaaleiden kalvojen muodostamat lohkot näkyviin. Leikkaa hedelmät lohkoiksi kalvojen kohdalta. Ota suuri kulho ja irrota siemenet lohkoista niin, että kätesi ovat kulhon sisällä – näin vältyt roiskeilta.
- Lusikoi burrataseos tarjoilukulhoon. Ripottele päälle granaattiomenansiemenet ja valuta balsamicokastiketta.
- Tarjoa dippinä leivän, suolakeksien tai kasvisten kanssa.
Lämmin camembert-päärynädippi
Pehmeä ranskalainen tuoreesta lehmänmaidosta valmistettu camembert-valkohomejuusto sulaa uunissa ihanaksi juustodipiksi. Karamellisoidut päärynälohkot ovat suolaisen juuston suosikkiseuraa.
6 annosta (gluteeniton, munaton)
20 min + 15 min paahtaminen
Ainekset:
- 1 (250 g) camembert-juustokiekko
- 2 rkl oliiviöljyä
Karamellisoidut päärynät
- 4 pientä (kotimaista) päärynää
- 1 rkl rosmariinia tai timjamia hienonnettuna
- 25 g voita
- 3 rkl fariini- tai ruokosokeria
Lisäksi
- 2 rkl manteleita
Lämmin camembert-päärynädippi – ohje:
- Kuori päärynät halutessasi. Poista siemenkota ja leikkaa päärynät lohkoiksi.
- Paahda manteleita kuivalla kuumalla pannulla, kunnes ne saavat väriä. Jäähdytä ja rouhi.
- Laita juustokiekko uuninkestävään vuokaan. Tee juuston pintaan ristiviilto ja pirskota päälle öljyä. Paahda 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes juusto on keskeltä sulaa.
- Valmista päärynät juuston paistuessa. Kuumenna voi pannulla, lisää sokeri ja anna seoksen karamellisoitua. Lisää rosmariini ja päärynät ja kypsennä käännellen, kunnes ne pehmenevät.
- Ota juusto uunista ja laita päärynät sen ympärille. Ripottele päälle paahdettuja manteleita. Tarjoa heti maalaisleivän tai patongin kanssa.
Vinkki! Voit myös korvata päärynät omenoilla.
Taleggio-ndujalämppärit
Italialainen lehmänmaidosta valmistettu taleggio sulaa hyvin ja sopii siksi mainiosti lämpimiin leipiin. Punakuorinen, runsasrasvainen ja sisältä pehmeä juusto antaa täyteläistä ja aromaattista makua nduja-tahnalla maustetuille lämppäreille.
4 annosta (munaton)
10 min + 8 min paahtaminen
Ainekset:
- ½ maalaisleipä
- 100 g taleggiojuustoa
- 1 pieni punasipuli
- noin ½ dl nduja-tahnaa
- 1 kevätsipulinvarsi
Taleggio-ndujalämppärit – ohje:
- Viipaloi leipä ja laita viipaleet pellille leivinpaperin päälle.
- Leikkaa juusto ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi punasipuli.
- Jaa juustoviipaleet leiville. Lisää kunkin leipäpalan päälle noin puoli teelusikallista nduja-tahnaa sekä punasipulirenkaat.
- Paahda 200-asteisessa uunissa 5–8 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja leivät rapeutuvat.
- Hienonna kevätsipuli ja viimeistele leivät sillä.
Savujuusto-nyhtöpatonki
Savujuustovoilla täytetty patonki on maukas nyhtöherkku. Kotimainen, perinteiseen tapaan aidoilla leppälastuilla savustettu juusto sopii hyvin uunissa paistettavan nyhtöpatongin täytteeseen.
6 annosta (munaton)
10 min + 15 min paistaminen
Ainekset:
- 2 (300 g) esipaistettua patonkia (esim. Pirkka maalaispatonki)
Täyte
- 1 ps (150 g) savujuustomurua (esim. Kuusamon Juusto)
- 50 g huoneenlämpöistä voita
- ½ dl lehtipersiljaa hienonnettuna
- ¼ tl mustapippuria
Savujuusto-nyhtöpatonki – ohje:
- Leikkaa patongit viipaleiksi siten, että viillot yltävät lähes pohjaan saakka, mutta eivät mene patongin läpi, jotta se pysyy koossa.
- Sekoita täytteen ainekset kulhossa. Täytä viipaleiden väliin jäävät lovet juustotäytteellä.
- Paista 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja patongit ovat rapeita sekä saaneet hieman väriä. Tarjoa lämpimänä.
Vinkki! Voit valmistaa nyhtöpatongin myös kypsästä patongista. Kääri täytetty patonki tällöin folioon ennen paahtamista.