Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Säilöntä

Miksi hillo jäi löysäksi, milloin hillo on valmista & 8 muuta tyhmää kysymystä hillon keittämisestä

Hilloa keittäessä voi tulla eteen isompia ja pienempiä pulmia: pitääkö vaahto kuoria ja miksi marjat nousevat pintaan? Listasimme puolestasi 10 tyhmää kysymystä, joihin ruokatoimittaja vastaa.

Minkälainen kattila on paras hillojen keittämiseen?

Valitse paksupohjainen teräs- tai emalikattila. Paksu pohja huolehtii, että hillo ei pala pohjaan.

Kuinka vanhoja marjoja voi käyttää?

Marjat pilaantuvat pakkasessa hitaasti ja säilyvät hyvin seuraavaan satokauteen. Pari vuotta vanhat marjat voi usein käyttää hilloksi. Vanhemmat marjat kannattaa sulattaa ja tarkastaa ennen käyttöä. Katsele, haistele ja ehkä myös maistele. Jos marjat ovat kunnossa, uskaltaa niistä tehdä hilloa, vaikka smoothieen ne eivät enää kelpaakaan. Pakastimen perälle vuosiksi unohtuneet kuivahtaneet marjat kannattaa suosiolla viskata biojätteeseen.

Miksi hilloon tuli hometta?

Hillossa on ollut ehkä liian vähän sokeria, marjat ovat olleet likaisia tai ylikypsiä tai hillon keittoaika on jäänyt liian lyhyeksi eikä sokeri ole ehtinyt sitoa vettä itseensä. Syynä voi olla myös purkin sisäpuolen käpälöinti sormilla sekä vajaaksi jäänyt tai huolettomasti pesty purnukka. Myös säilytysoloilla on merkitystä. Lämmin ja kostea hillohylly tai lusikasta eksyneet paahtoleipämurut vauhdittavat homehtumista. Vaikka harmittaisi, niin älä lusikoi homeista hilloa kuin biojäteastiaan, sillä mahdollisesti myrkyllinen home on levinnyt koko purkilliseen.

Mistä voi tehdä hilloa?

Voit tehdä hilloa lähes kaikista marjoista ja hedelmistä ja sekoitella eri lajeja keskenään. Käytä hilloon vain laadukkaita ja juuri kypsyneitä marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Poista vahingoittuneet yksilöt, sillä tuskin haluat, että homeinen mansikka pilaa koko hilloerän.

Miksi hillopurkit pitää täyttää piripintaan?

Tölkin ilmatilassa voi asua pieneliöitä, jotka nopeuttavat pilaantumista.

Miksi ohjeessa neuvotaan kuorimaan vaahto?

Marjoista nousseet, vaahdon sisältämät epäpuhtaudet voivat vaikuttaa säilyvyyteen. Vaahdossa on ilmaa, ja purkki on tarkoitus saada hapettomaksi.

Hillopurkit

Miksi hillo jäi löysäksi?

Keittoaika on tainnut jäädä lyhyeksi, marjat ovat olleet liian kypsiä tai hillossa on liian vähän pektiiniä. Keittoajan laskeminen aloitetaan, kun seos alkaa kuplia kevyesti. Hillosokerin pektiini alkaa toimia vasta keitettäessä. Voit halutessasi keittää löysän hillon uudestaan ja lisätä hieman sokeria ja pektiiniä, jota saa apteekista. Hilloa kannattaa keittää reseptin mukainen määrä. Jos tuplaat ohjeen, keittoaika ei pidä enää paikkaansa.

Pektiini saa aikaan hillon hyytymisen yhdessä sokerin ja hapon kanssa. Lue lisää pektiinistä ja erilaisista hillosokereista!

Miksi marjat nousevat pinnalle?

Hillo on purkitettu liian kuumana ja sitä ei ole sekoitettu tai ravisteltu tarpeeksi. Voit käännellä tölkkejä niiden jäähtyessä, jos haluat marjojen asettuvan tasaisemmin.

Vinkki!

Jos haluat, että marjat pysyvät ehjinä, ravistele kattilaa, älä sekoita.

Mistä tietää, että hillo on valmis?

Nosta tyhjä lautanen jääkaappiin, kun aloitat hillon keittämisen. Kun keittoaika on lopuillaan, lusikoi lautaselle hilloa ja nosta se takaisin jääkaappiin. Vedä jäähtyneeseen hilloon lusikalla rako. Jos se ei umpeudu, hillo on valmis.

Kuinka kauan itse tehty hillo säilyy?

Itse keitetyt hillot säilyvät avaamattomina ainakin vuoden. Esimerkiksi hapan puolukkahillo säilyy vuosia, joten luota aisteihisi.

Korkatut hillot säilyvät parhaiten jääkaapissa. Lusikoi hilloa aina puhtaalla lusikalla ja merkkaa etikettiin avaamispäivä. Avatut purkit säilyvät kaksi kuukautta, usein kauemminkin. Haista ja maista hilloa ennen biojätesangolle suuntaamista. Vähäsokerinen hillo kannattaa sen sijaan käyttää vikkelästi.

Vinkki!

Hillon pakastaminen annosrasioihin on hyvä idea. Silloin hilloa voi sulattaa juuri pannarille tai letuille tarvittavan määrän.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt