Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Mahtiohje

Rakastettu pataleipäresepti on ihastuttanut lukijoitamme jo 10 vuoden ajan – ”Oikein hotelliaamiaisleipä” & ”Elämäni paras itse leipomani leipä”

Tästä ei leipä parane, hehkuttaa lukija supersuosittua pataleipäreseptiämme. Ohje täytti jo kymmenen vuotta – nappaa se talteen ja kokeile itse!

Teksti Kotona
Kuvat Satu Nyström
27.12.2024

Kotona-sivuston yksi suosikkiohje, paras pataleipä, kohoaa tänäkin vuonna kymmenen suosituimman reseptimme joukkoon. Helppo leipäohje on kymmenen vuoden aikana kerännyt ison joukon ylistäviä kommentteja:

Elämäni paras itse leipomani leipä!

Todella helppotekoinen ja maukas leipä.

Helppoa ja muunneltavissa. Niin hyvää ettei sanotuksi saa!

Tosi hyvää tuli, kiitos mahtiohjeesta.

Pataleipätaikinaa ei vaivata, vaan se sekoitetaan nopeasti. Sitten kulho peitetään kelmulla ja taikina jätetään huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi.

Pataleipäohjeen kirjoitti Kotivinkki-lehteen vuonna 2014 ruokatoimittaja Kati Pohja. Mikä on leipäreseptin salaisuus, Kati?

– Uskoisin, että suosio perustuu helppouteen ja hyvään makuun sekä siihen, että reseptiä on helppo muunnella esimerkiksi eri jauholaaduille tai makuaineilla, kuten pähkinöillä, siemenillä, kasvissoseella ja niin edelleen.

– Simppeli pataleipä yksinkertaisesti koukuttaa, niin helppo ja hyvä se on!

Kati Pohjan tavoin myös moni reseptiä testannut on todennut taikinan helposti muokattavaksi. Esimerkiksi tällaisia yhdistelmiä lukijat suosittelevat:

  • Paras pataleipäohje. Maustaa voi makunsa mukaan. Viimeksi laitoin vähän tomaattipyreetä, auringonkukansiemeniä 1 dl, timjamia ja basilikaa kuivattuna 1 tl.
  • Tästä ei leipä parane. Laitoin 2 dl ruisjauhoja ja 5 dl vehnäjauhoja. Annoin kohota noin 14 tuntia. Oikein hotelliaamiaisleipä.
  • Hiivaleipäjauhojen tilalle laitoin kolmen viljan sämpyläjauhoja (vehnä-ruis-kaura). Kohotin taikinaa 18,5 tuntia. Paistoin teräskattilassa leivinpaperin päällä. Mehevää ja maistuvaa!
  • Nyt leivässä on mukana erilaisia kokonaisia pähkinöitä ja kuivattuja karpaloita.
  • Sekaan voi heittää pähkinöitä ja taateleita, hiivaleipäjauhot [vaihdan] rukiisiksi ja osan vedestä, 0,.5 dl, voi vaihtaa oliiviöljyksi.

Alkuperäisessä ohjeessa suolaa suositellaan laittamaan 1,5–2 teelusikkaa, mutta moni ohjetta testannut kertoo käyttävänsä suolaa vain yhden teelusikallisen.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt