Maku

Sato talteen

Sato talteen

Säilöminen on mainio tapa saada ruokapöytään kotoisan makuisia lisäkkeitä. Tästä löydät perusohjeet säilöntään.
Teksti Midi Vuorela
Kuvat Pekka Vainonen
Mainos

Jotkut täyttävät kylmiöt ja kellarit niin, että talven aikana ei tarvitse ostaa hillon hilloa eikä mehun mehua. Toisille riittää ripaus itse tehtyä, jolla pääsee sopivasti kesän makuun talven tuiskutessa.

Toimi näin

  • Säilö vain vastakerättyjä, tuoreita ja virheettömiä marjoja, hedelmiä ja kasviksia.
  • Puhdista ainekset ja huuhtele tarvittaessa.
  • Käytä puhtaita työvälineitä.
  • Pese pullot, purkit, purnukat, kannet ja korkit huolellisesti ja pidä ne kuumina kuuman veden avulla tai uunissa kuumentaen. Voit huuhdella purkit veteen sekoitetulla säilöntätabletti- tai Atamonliemellä.
  • Lue käyttöohjeet huolellisesti. Yliannostelu saattaa antaa säilykkeeseen sivumakua.
  • Purkita ja pullota hillot ja mehut kuumina. Sulje tiiviisti. Jäähdytä nopeasti ja siirrä vasta jäähtyneinä kylmiöön, jääkaappiin tai kellariin.
  • Varastoi säilykkeet hyvin. Parhaiten säilykkeet säilyvät jääkaapissa, kylmiössä tai kellarissa.

Silloin kun viileäsäilytystilat riittävät vain normaali ruoka-aineiden säilytykseen voidaan hilloja, mehuja ja pikkelssejä valmistaa pitkin vuotta pieniä määriä kerrallaan.

Hillon strategiset mitat

Käytä marja- tai hedelmäkilolle noin puoli kiloa sokeria. Jos säilytät hillon jääkapissa ja käytät sen pian valmistuksen jälkeen, voit pienentää sokerimäärää. Vähäsokerinen hillo säilyy hyvin myös pakastimessa. Sokeri on hillossa säilyttävä ainesosa ja se parantaa makua. Sokeri tuo marjojen aromit oikeuksiin, se edistää värin ja C-vitamiinin säilymistä.

Muista, että kaksi litraa marjoja painaa noin kilon ja yksi litra sokeria noin kilon. Muistisäännöt ovat hyödyllisiä silloin kun vakaa ei ole käytettävissä.

  • Hillosokeri on säilöjän aarre. Sokeriin on sekoitettu hedelmäpektiiniä, sitruunahappoa ja kaliumsorbaattia. Hedelmäpektiini on sataprosenttisen puhdas luonnontuote, joka hyytelöi marjoista keittämisen aikana irtoavan mehun. Sitruunahappo toimii happamuuden säätöaineena ja kaliumsorbaatti säilöntäaineena.
  • Hedelmäsokeri eli fruktoosi sopii säilöntään ja hunaja antaa miedon aromin säilykkeisiin sokerin ohessa.
  • Hilloamisaineet,säilöntätabletit ja vanha kunnon Atamon ovat varsin käteviä säilönnässä. Tuotteet lisäävät säilyvyyttä ja ne parantavat rakennetta. Pakkaustekstien huolellinen lukeminen helpottaa käyttöä ja annosteluohjeita noudattamalla hillonkeittäminen onnistuu takuuvarmasti.

Muut säilönnän apuaineet

  • Sitruunahappolla säädellään happamuutta. Yhtä marjakiloa kohden käytetään 50 % liuosta 1–10 ml.
  • Askorbiinihappo parantaa heleän värin säilymistä hilloissa ja hyytelöissä. Askorbiinihappo sekoitetaan vesitilkkaan ja jauhetta tarvitaan 1/2–1 grammaa hillokiloa kohden.

Mehu-Maija, luotettava apulainen

Nerokas mehuhöyrystin,tutummin Mehu-Maija,on kätevin laite höyrymehun valmistukseen. Suuret määrät marjoja mehustuvat höyrystimessä helposti, ylikiehumisen varaa ei ole ja käyttö on helppoa.

Mehun keittäminen onnistuu myös kattilassa. Silloin tarvitaan kuumuutta kestävä keittiökulho ja hyvä siivilä mehun erottamiseen marjan kuorista.

Marjojen puhdistus

Mehumarjoja ei tarvitse puhdistaa, pelkkä huuhtominen riittää. Marjat on helppo huuhdella kylmällä, juoksevalla vedellä ja valuttaa mehustimen reikäosaa apuna käyttäen.

Nektari

Nektari on sakea ja mehumainen juoma, jossa on marja- tai hedelmälihaa. Marjanektari valmistuu helpoimmin tehosekoittajassa tai leikkuuterällä varustetussa monitoimikoneen kulhossa. Pakasta sose kerta-annoksina rasioihin. Sulata ja lisää marjasoseen joukkoon kylmää vettä niin, että saat juomaksi sopivan seoksen. Makeuta makusi mukaan. Voit valmistaa nektarin myös mehulingolla. Sekoita tuoremarja- tai hedelmäsosetta tuoremehun joukkoon. Makeuta.

Julkaistu: 2.6.2005
Katso myös nämä