Piha täynnä risuja – mikä onni! 11 kekseliästä tapaa hyödyntää ilmainen puumateriaali puutarhassa
Piha ja puutarha
Piha täynnä risuja – mikä onni! 11 kekseliästä tapaa hyödyntää ilmainen puumateriaali puutarhassa
Kevätleikkauksissa sekä pihaa raivatessa kerääntyvät risut ja oksat kannattaa hyödyntää omalla tontilla. Niitä voi käyttää kohopenkkien pohjalla, hakettaa kompostiin ja katteiksi tai tehdä upeita koristeita, tukia ja aitoja puutarhaan. Katso ideat alta!
Julkaistu 20.4.2022
Meillä kotona

1. Oksilla reunustetut kasvilavat

Taipuisa paju on paras puu punomiseen. Kukkapenkkien reunusten lisäksi pajusta voi punoa kokonaisia kasvilavoja.

2. Köynnöskaari koivunrisuista

Tämä koivurisukaari on tehty metalliromunkeräyksestä löytyneen metallikehikon päälle. Se on taivutettu kaareksi renkaan avulla niin, että toinen pää on valettu maahan ja toinen juntattu syvälle. Risut on kiinnitetty rautalangalla. Kaareen lisätään risuja sitä mukaa, kun vanhat kuivuvat ja katkeilevat.

3. Risuaita on klassikko – ja luonnon kannalta loistovalinta

Risuaita luo keitaan hyödyllisille lahottajille ja hyönteisille. Se on myös loistava loppusijoituspaikka pihasta kertyville oksille ja risuille, sillä kun kasaat ne risuaitaan, hiili jää omaan pihaan eikä vapaudu ilmakehään, kuten poltettaessa. Kaikki risut kelpaavat, pienet ja isot! Tästä jutusta löydät kuvalliset ohjeet risuaidan tekoon. Jos haluat lukea lisää hiilen sidonnasta puutarhassa, kurkkaa tämä juttu!

4. Kauniit kasvituet

Kepeistä saat tehtyä tukia sekä taimille, pitkäksi venyville köynnöstäville kasveille että suurikukkaisille perennoille ja kesäkukille, kuten daalioille. Tuet kannattaa aina tehdä ajoissa, kun kasvit ovat vielä pieniä. Niin ne on huomattavasti helpompi rakennella ja asetella paikoilleen. Katso myös lukijoiden ideat itse tehtyihin pionitukiin!

Papujen kasvatusta oksista tehtyjä köynnöstukia pitkin.
Aseta tuet paikoilleen, kun kasvit ovat vielä pieniä.

5. Ihana risuamppeli

Pienet risut kelpaavat mainiosti amppelin rakennusaineeksi. Tarvitset vain kehikon. Tarkka ohje amppelin tekoon löytyy tästä jutusta.

6. Köynnössäleikko oksista

Oksista voi tehdä myös köynnössäleikön, joka sopii vaikka pation reunaan tai kukkapenkkiin. Valitse suurin piirtein samanpaksuisia puunrunkoja, jotka ovat jo kuivia. Kurkkaa tarkempi nikkarointiohje!

7. Sympaattiset tilanjakajat

Sekä risuaitoja että säleikkötyyppisiä oksakyhäelmiä voi käyttää luontoon sulautuvina tilanjakajina puutarhassa. Niin saat luotua pihaan omia soppia ja huoneita.

8. Maja lapsille

Oksista syntyy mahtavia majoja! Ensimmäisen kuvan maja tehtiin lapsenlapsille pajusta upeaan suureen puutarhaan.

Pajusta tehty maja.
Majaa vasten voi istuttaa kasvamaan köynnöksiä, niin loppukesästä maja on vihreä.

9. Pohja kukka-asetelmalle

Kukkasiilin tai kanaverkkopallon sijaan risuja? Miksi ei! Katko risuja pätkiksi ja lado ne astiaan kerroksittain ristikkäisiin suuntiin. Kiinnitä paikalleen pystytikuilla. Astian yli vedetyt kosteutta kestävät teipit antavat lisätukea. Kurkkaa vielä kukkataiteilija Kreetta Järvenpään muut vinkit rentoihin asetelmiin!

10. Hienot kranssipohjat

Perinteisten kranssipohjien lisäksi myös näyttävä pöytäkranssi valmistuu puun tai pensaan ohuista oksista. Floristimestari Saija Sitolahti näyttää, miten sidot keväisen pöytäkoristeen näppärästi!

11. Oksakulho tarjoiluun tai seinälle

Hyödynnä pensaiden leikkausten jäljiltä jääneitä oksia keveiden kulhojen askarteluun. Tarjottimen avulla teet ripustettavan koristeen. Kurkkaa tarkempi ohje!

Katso myös juttumme siitä, miten käytät risuja lämpöpenkin pohjana

3 kommenttia