Risuamppelin teko-ohje
Tee itse
Risuamppelin teko-ohje
Kiepauta tuoreista taipuisista koivunrisuista kaunis amppeli. Siihen kuluu aikaa vain muutama tunti.
Julkaistu 8.3.2015
Viherpiha

Voit asettaa risuamppelin myös ruukuksi tukevan jalustan päälle. Risutyöt kestävät ulkona vuosia, varsinkin jos nostat ne talveksi kuivaan suojaan.

Tarvikkeet:

  • metallinen amppelikehikko, voit hyödyntää vanhankin amppelin rakennetta
  • sylillinen lehdettömänä kerättyjä taipuisia koivunrisuja
  • oksasakset
  • sivuleikkurit
  • kärkipihdit
  • ohutta rautalankaa noin puoli puolallista.

Risuamppelin ohje

1. Leikkaa ohuesta rautalangasta yhtä pitkät sidontalangan pätkät jokaista amppelikehikon pystypuuta kohden. Kiinnitä ne tasaisesti kehikon yläreunan ympärille. Sopiva rautalankojen pituus on kaksi kertaa kehikon korkeus. Sidosten määrä riippuu risunipun paksuudesta. Ohutta nippua pitää sitoa tiheämmin.
2. Karsi risujen joukosta pois liian paksut ja epäsäännöllisen muotoiset. Nosta kehikkoon kiinnitetyt rautalangat ylöspäin. Muodosta risuista tasapaksu ”makkara” ja asettele se amppelikehikon yläreunaan. Kiepauta kukin rautalanka tiukasti risunipun päältä ja koukkaa se sitten tukirakenteen alta.
3. Lisää risuja työn edetessä niin, että nippu pysyy koko ajan saman paksuisena. Jos risunippu on todella paksu tai käyttämäsi risut paksuja, yksi rautalankakierros tukirakenteen alta ei välttämättä sido risumakkaraa tarpeeksi tiukasti paikoilleen. Voit silloin kiepauttaa rautalankaa toisenkin kerran.
4. Päättele osa rautalangoista kiertämällä muutaman kerran tukikehikon ympärille, kun pystysivu on valmis. Lopeta työ asettelemalla risunipun häntä kiepille ja käännä se piiloon työn sisäpuolelle. Päättele loput sidontalangat kiertämällä ne yhteen. Leikkaa hapsottavat risut pois. Vuoraa risuamppelin sisus muovilla tai muoviruukulla.

Lue lisää:

2 kommenttia