Viherpiha

Risuaita – näin rakennat lahopuuaidan hyönteisten ja lahottajien avuksi

Risuaita – näin rakennat lahopuuaidan hyönteisten ja lahottajien avuksi
Risuaita luo keitaan hyödyllisille lahottajille ja hyönteisille. Pihaa siivotessa tai raivatessa kertyy vuosittain iso kasa risuja ja oksia, jotka voit hyödyntää aidan rakentamisessa. Risuaitaan yksikään risu ei ole liian vähäpätöinen.
Julkaistu 21.4.2020

Risuaita rakennetaan näin

1. Määrittele risuaidalle haluamasi leveys, esimerkiksi 80–100 cm. Mikään ei rajoita sinua tekemästä siitä leveämpää. Leikkaa sopivan pituinen mitta, jonka avulla määrität aidantolppien paikat ja saat aidan leveyden pysymään samana alusta loppuun. Aseta mitta maahan ja iske rautakangella aidantolpille kolot noin puolen metrin välein.
2. Käytä aidantolppina kapeita, melko suoria ja tasapaksuja puunrungon kappaleita. Veistä kirveellä tolpan alapää teräväksi. Mitä hitaammin lahoavaa puuta sinulla on käytettävissäsi, sen harvemmin aidantolppia tarvitsee uusia. Mieti, kuinka korkealle haluat ja pystyt nostamaan aitaan tulevaa materiaalia. Hyvä korkeus on esimerkiksi 90 cm. Jätä lisäksi noin 40 cm varaa maahan upotettavalle tolpan osalle. Aidantolppien kokonaispituudeksi muodostuu tällöin noin 130 cm.
3. Iske aidantolpat maahan. Katso, että aita seuraa määrittelemääsi muotoa, oli se sitten suora tai kaareva. Rakenteen pituuden voit päättää vapaasti.
4. Kasaa tolpparivien väliin risu- ja puumateriaalia ylhäältä käsin. Aidan materiaaleiksi käy kaikki puutarhassa syntyvä risu- ja puujäte. Voit laittaa mukaan kokonaisia nuoria puitakin. Lahoaminen kestää muutamasta vuodesta vuosikymmeniin riippuen puumateriaalin koosta, paikan kosteudesta ja puulajista.
5. Järeitä puunrunkoja ja niiden paloja kannattaa laittaa päällimmäiseksi pitämään aidan sisustaa ja hennompaa risukkoa paikallaan sekä painamaan ilmavia risukasoja kasaan. Lado pisimpiä rankoja ja vesoja reunoille seinämäksi. Ne auttavat sisusta pysymään kasassa. Voit lisätä aitamateriaalia sitä mukaa kuin sitä syntyy tai vasta sitten, kun puuaines on lahonnut ja aita madaltunut.
6. Risuaita houkuttelee lahottajia, jotka vapauttavat ravinteita puutarhasi kasvien käyttöön. Lisäksi se tarjoaa suojaa ja elinympäristön monille hyönteisille, sienille ja linnuille. Myös kaupunkisiili voi löytää aidastasi kipeästi kaipaamansa talvipesän.
Risuaita kannattaa sijoittaa niin, että läheltä löytyy puu- ja oksajätettä.

Risuaita – 5 erilaista käyttötapaa

  • Oksien loppuvarastointi. Pihasta kertyvä puu- ja oksamateriaali saa paikan.
  • Tuulensuoja. Korkea lahopuuaita vaimentaa merkittävästi puhureita.
  • Jänissuoja. Vähintään yli metrin korkuinen aita suojaa hedelmäpuutarhaa.
  • Tilanjakaja. Tuo puutarhaan huonemaisia tiloja.
  • Kohopenkki kasveille. Lisää aidan päälle paksu kerros kompostimultaa sekä poista tai lyhennä laitatolpat. Tue reunat.

Asiantuntija: ylipuutarhuri Yrjö Vähäkallio, Joensuun kasvitieteellinen puutarha Botania

1 kommentti