
Mitä pannaan puuron päälle? Ainakin voita, marjoja, graavilohta ja munia, sanovat lukijat – katso myös muut suosikit!
Minkä kanssa puuro maistuu parhaalta? Kysyimme lukijoidemme lempiyhdistelmiä Facebookissa. Katso vinkit ja reseptit puuron parhaimpiin (ja hieman erikoisiinkin) seuralaisiin!
Mikään ei voita voita!

Herkullisimman puuron kaava on perinteinen: kaura-, neljän viljan tai ruispuuro, päälle sokeria ja voita. Moni valitsee kasvirasvan tai -öljyn ja osa hulluttelee erilaisilla erikoissokereilla – ja ei kun syömään!
”Voita ja sokeria. Kaikkea olen kokeillut, mutta tätä perinteistä komboa ei voita mikään.” – Elina
”Puuroon voisilmä, ja kylmä maito lasista juoden.” – Liisa
”Ensin nokare Benecolia kuumaan puuroon, päälle juolukkaa, puolukkaa, mustaherukkaa tai mustikkaa.” – Helena
”Laitan kaurapuuroon lusikallisen hunajaa, lorauksen oliiviöljyä, kauden marjoja (talvella pakkasesta) ja lopuksi täyteläistä luonnonjugurttia.” – Eija
Suosituimpia ovat marjat ja hedelmät

Melkein joka toinen vastaaja maustaa puuronsa hedelmillä tai marjoilla. Perinteiset mustikat, puolukat, mansikat ja herukat kuuluvat valtaosan puuroihin, mutta myös viinirypäleet, mandariini, mango ja aronia on mainittu.
”Meillä syödään päivittäin aamupäivällä kaurapuuroa, jonka puoliso tekee, höystettynä mustikoilla, hunajalla sekä maidolla.” – Marjo
”Lisään kuivatut omenansiivut kaurahiutaleiden sekaan ja keitän puuron kattilassa liedellä. Maistuisi varmaan sullekin!” – Tarja
”Puolitettuja punaisia viinirypäleitä puuroon kuin puuroon.” – Marianne
Mitä makeampaa, sitä herkumpaa

Toisille aamupuuro on päivän herkkuhetki. Siirapit ja muut makeat tahnat ja kastikkeet ovat oivia päällysteitä puurolle. Moni kertoo, että pelkkä puuro ei maistu lapsille, vaan houkutteluksi päälle ripotellaan jotain herkkua – vaikka nonparelleja, jos ei muu auta!
”Ruispuuroon pelkkä siirappikierre päälle.” – Anne
”Kaurapuuron päälle pakastepuolukoita ja hieman Biscoff-tahnaa.” – Sara
”Raejuustoa, banaania, mansikoita, mustikoita, vaahterasiirappia ja maapähkinävoita.” – Essi
”Syksyn suosikki on kaurapuuron päälle omenakaurapaistosta ja vaniljarahkaa.” – Heli
”Pienenä lapset söivät puuroa nonparellien kanssa, jos puuro ei muuten uponnut.” – Kirsti
”Kyllä sokeri ja kaneli ovat parhaat, joulua odotellessa.” – Satu
”Päälle taatelisiirappia, johon olen ollut jo vuosia koukussa.” – Riitta-Liisa
Rousketta ja proteiinia siemenistä ja pähkinöistä

Puurosta saa tuhdimman lisäämällä siihen proteiinia, kuten siemeniä ja pähkinöitä. Ne antavat puurolle myös rakennetta ja makua. Eikä niiden terveysvaikutuksiakaan kannata väheksyä: Pähkinöissä on paljon proteiineja, kuituja sekä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia, rautaa ja sinkkiä sekä sydämen ja aivojen verisuonia helliviä pehmeitä rasvahappoja. Pähkinöitä suositellaan syötäväksi noin kaksi ruokalusikallista päivässä.
”0,1-prosenttista maustamatonta jugurttia, mustikoita, punaisia viinimarjoja, pähkinäsekoitusta.” – Sini
”Teen aina 'over night oatsin' eli tuorepuuron. Siihen tulee isoja kaurahiutaleita, maustamatonta ja sokeritonta soijajugurttia, maapähkinävoita, muussattu banaani ja hampunsiemeniä. Kaikki sekaisin ja jääkaappiin yöksi. Ihana aamupala kahvin kanssa.” – Minna
”Sekaan pellavarouhetta ja pellavasiemenöljyä, raejuustoa ja pari desiä marjoja (mustikkaa ja mansikkaa).” – Virpi
”Auringonkukan- ja pellavansiemeniä kaurapuuron päälle.” – Mia
”Tänään syön lounaaksi maitoon keitetyn kaurapuuron. Päälle voissa pehmitettyjä omenakuutioita, puolukkasurvosta, hasselpähkinöitä ja cornflakeseja, joissa kuivattuja mansikoita ja vadelmia.” – Marja
Moni syö munan kanssa, uskaliaimmat pippurin kera

”Kaurapuuron joukkoon kananmuna, marjoja ja raejuustoa.” – Anne
”Kaurapuuroon mustikoita, luomu pellavasiemenrouhetta, kurpitsansiemeniä, rypsiöljyä, sokeritonta mustikkakeittoa ja paistettu kananmuna.” – Susanna
”Kaurapuuroon mustapippuria, kanelia, muussattu banaani, marjoja, raejuustoa ja siemensekoitusta. Nam.” – Hanna
”Maailman paras ja kuohkein puuro syntyy niin, että keitän puuron ja samalla lisään sekaan raa'an kananmunan tai kaksi. Sekoitan, kunnes muna kypsyy. Päälle marjoja. Nam!” – Emilia
”Kananmuna puuroon tai irrallaan, ja sitten päälle marjat ja vaniljakastike.” – Minna
Monenlaiset maitotuotteet maistuvat

Erilaiset maitotuotteet ovat myös suosittuja puuron kavereita. Raejuustolla tai jogurtilla ryyditetty puuro pitää nälkää hieman hieman pidempään ja saa puuron maistumaan makoisalta.
”Marjoja, jogurttia ja raejuustoa kaurapuuron päälle. Ja kaurapuuro keitetään kaurajuomaan.” – Merle
”Maustamatonta jugurttia ja raejuustoa, tulee hiukkasen ruokasampi versio.” – Anne
”Kaurapuuron päälle jugurttia. Oi että, kun hyvää.” – Raija
”Uuniomenajugurttia.” – Heidi
No, nyt on erikoisen herkullista!

Vaikka moni vannoo marjojen tai voisilmän nimeen, joukosta löytyy aina yllättäjiä: puuron sekaan päätyy aineksia, joita on totuttu näkemään voileipien päällä tai lounaslautasella. Puuro onkin siitä mielenkiintoinen ruokalaji, että se sopii todella monen kanssa ja muokkautuu moneen tarpeeseen – aamiaiseksi, lounaaksi tai vaikka jälkkäriksi.
”Kaurapuuroon murennan näkkäriä, lisään voisilmän ja syön juustosiivuja haukkaillen. Kaksi ensimmäistä opetti isä, viimeisen löysin itse.” – Maija-Liisa
”Kaurapuuron sekaan Gotler-siivu tai nakinpaloja. Ja totta kai voita.” – Hannu
”Kaurapuuron päälle juustoa, raejuustoa tai tonnikalaa. Riisipuuroon graavilohta tai kinkkua.” – Piia
Hilloa, soppaa tai kiisseliä – voi pojat!

Yksi perinteisimmistä puuronpäällisistä on hillo. Marjasopat, soseet ja kiisselit tulevat varmasti heti perässä. Lukijoiden kommenteista voi päätellä, että jokaisella on suosikkinsa, mutta itse tehtyä ei voita mikään. Myös sesonki määrittelee sopan ja hillon maun: syksyllä maistuvat omenat, talvella pakastemarjat ja kesällä tuoresoseet.
”Laitamme aamuisin kaurapuuron mukaan itsetehtyä marjasoppaa pakastemarjoilla höystettynä.” – Maikki
”Oman pihan omenapuun ompuista itse tehtyä vähäsokerista hilloa.” – Marjo
”Sitruunahilloa.” – Sinituula
”Tänä syksynä omenahilloa. Useimmiten mansikka-mustikkasose pakasteesta terästettynä itsetehdyllä mansikkahillolla.” – Tuula
”Omatekemää karviaishilloa kaurapuurolle.” – Päivikki
”Riisipuuroon mustikkakeittoa.” – Eerika