Puolukka - kangasmetsän kaunokainen
Ruoka
Puolukka - kangasmetsän kaunokainen
Puolukka on todellinen supermarja. Se sisältää mahtavat määrät terveydelle hyödyllisiä kivennäis- ja hivenaineita.

Puolukka on monipuolinen marja. Se sopii niin leivontaan, ruoanlaittoon kuin säilöttäväksikin. Puolukat sisältävät runsaasti bentsoehappoa, luonnon omaa säilöntäainetta. Marjat säilyvät viileässä siksi myös sellaisenaan.

Raikas puolukkamehu valmistetaan perinteisesti keittämällä. Puolukkahillo saa uutta makua sitruunankuoresta, neilikoista ja ripauksesta chiliä. Hillo sopii niin makeiden kuin suolaistenkin ruokien kyytipojaksi. Kuppikakut valmistetaan vanhan ajan piimäkakkutaikinasta, joka tuunataan uuteen uskoon puolukoilla. Kokeile myös kuivatuilla puolukoilla ryyditettyä leipäjuustosalaattia ja terveellistä smoothieta.

Puolukoiden kuivaaminen

Kuivattaminen säilyttää marjojen ravintoaineet hyvin. Kuivatut marjat mahtuvat pieneen tilaan ja niitä on helppo käyttää esimerkiksi jogurteissa, salaateissa ja leivonnassa.

Poimi kuivattavat puolukat kuivalla säällä. Jos käytössäsi on kuivuri, kuivata puolukat siinä. Kuivatusaika riippuu kuivurin tyypistä ja puolukoiden kosteudesta.

Kuivaaminen onnistuu myös ilman erikoisvarusteita, mutta vaatii hiukan kärsivällisyyttä. Kuivata puhdistetut marjat ilmavassa ja lämpimässä, alle 50-asteisessa paikassa, esimerkiksi saunassa tai kylpyhuoneessa leivinpaperilla lattialämmityksen päällä. Jos lämpötila nousee liikaa, marjat kuivuvat huonosti, sillä kuori paksuuntuu, eikä kosteus pääse haihtumaan kuoren läpi.

Levitä lämpimään paikkaan sanomalehtiä ja päälle kerros leivinpaperia. Levitä puhdistetut puolukat papereille ilmavasti yhteen kerrokseen. Anna marjojen kuivua 3–4 vrk, kunnes ne ovat nahkeita. Pakkaa kuivatut marjat paperipusseihin.

Tiesitkö?

Puolukoita syömällä saat oivan terveysvakuutuksen talven varalle: puolukat ehkäisevät tulehduksia ja estävät bakteereita tarttumasta limakalvoille.

Kommentoi »