Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Ruoanvalmistus

Paras uunilohi – 4 vinkkiä, joilla saat suosikkiruoasta entistäkin mehevämmän

Paras uunilohi valmistuu tuoreesta kalasta, joka kypsennetään meheväksi sopivassa lämpötilassa. Ripaus suolaa, pippuria ja tilliä sekä loraus sitruunaa viimeistelevät rakastetun klassikon.

Paras uunilohi – näillä vinkeillä onnistut

1. Valitse tuoretta kalaa

Lohi ja kirjolohi ovat eri kalalajeja, vaikkakin niitä voi hyvin käyttää samoissa ruoissa. Onkin täysin makuasia, kumman kaloista valitsee uuniloheen. Lohi on kirjolohta kookkaampi ja rasvaisempi kala. Kirjolohi taas on rakenteeltaan hieman kiinteämpää kuin lohi. Kirjolohessa on myös aavistuksen enemmän proteiinia. Osta aina mahdollisimman tuoretta kalaa.

Pitääkö lohi huuhdella?

Halutessasi voit huuhdella lohen, mutta se ei ole tarpeellista. Kalaa ei kuitenkaan kannata seisottaa vedessä. Huuhtelun jälkeen lohen pinta kuivataan talouspaperilla.

Perinteinen uunilohi
Perinteinen uunilohi on arjen luottoruoka. Ranskankerma ja sitruuna tekevät kalasta mehevän. Katso uunilohen resepti!

2. Jätä uunilohi meheväksi

Uunilohen paistoaika riippuu fileen paksuudesta. Jos lohta kypsentää liian kuumassa uunissa liian kauan, kalasta tulee ylikypsää ja kuivaa. Jätä lohi mahdollisimman meheväksi. 62-asteinen lohi on kypsä, mutta ei liian kuiva. Mistä sitten tietää, onko uunilohi kypsää? Kypsä lohi on väriltään kauniin vaaleanpunaista. Tarkimman lopputuloksen saat lämpömittarilla. Jos lämpömittaria ei ole, tarkkaile lohen kypsyyttä paiston aikana.

Vinkit!

  • Muista ottaa kala ajoissa huoneenlämpöön, noin puoli tuntia ennen paistamista.
  • Paista uunilohi nahkapuoli alaspäin, jotta fileen pinta paahtuu uunissa.
Sitruunalohi
Sitruunainen uunilohi saa mehevyytensä päälle levitetystä sitruuna-timjamivoista. Katso sitruunalohen helppo resepti!

3. Luota perusmausteisiin

Perinteinen uunilohi maustetaan suolalla ja mustapippurilla. Sopiva suolan määrä on noin 1 teelusikallinen jokaista 500 grammaa kohden. Suolan voi ripotella kalan pintaan samalla, kun sen nostaa huoneenlämpöön ennen paistamista. Näin suola ehtii imeytyä myös pintakerrosten alle.

Vinkki!

Kokeile mustapippurin sijaan sitruunapippuria tai ärhäkämpää valkopippuria.

Rapea uunilohi
Päivitetty uunilohi saa pinnalleen maukkaan rouheen auringonkukansiemenistä ja ruisleipämuruista. Mehevän kalan kastikkeeksi riittää pieni puserrus sitruunaa. Katso rapean uunilohen resepti!

4. Testaa sitruunaa ja tilliä

Sitruunan happo raikastaa rasvaisen kalan, ja tilli on itseoikeutettu kalojen mausteyrtti. Tillin tilalla voi kokeilla ruohosipulia ja sitruunan sijaan limeä, appelsiinia tai veriappelsiinia. Kalan mausteeksi sopivat myös sinappi, pesto ja teriyakikastike. Rapeutta tuovat erilaiset pähkinät, siemenet, hiutaleet ja leipämuru.

Teriyaki-uunilohi
Marinoi ja paista lohi samassa pussissa mehukkaaksi. Saat aasialaisen maun uunikalaan teriyakikastikkeella, hunajalla, inkiväärillä ja limemehulla. Kurkkaa teriyaki-uunilohen ohje!

Suosi luomulohta

  • WWF:n kalaopas neuvoo ostamaan harkiten Norjassa ja muualla Euroopassa kasvatettua lohta sekä Euroopassa kasvatettua kirjolohta. Harkintaa kannattaa käyttää myös rysillä Pohjanlahden ja Suomenlahden rannikolta pyydetyn lohen ostamisessa.
  • Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja Sveitsissä kasvatettu kirjolohi on hyvä valinta, sillä kasvatuksen ympäristövaikutuksia on onnistuttu vähentämään tuntuvasti.
  • ASC- ja luomumerkitty lohi ovat parhaita vaihtoehtoja. Samoin ASC-merkitty ja kiertovesikasvatettu kirjolohi sekä suomalainen verkkoallaskasvatettu kirjolohi.
  • Opas kehottaa välttämään kokonaan Chilessä kasvatettua lohta ja kirjolohta sekä Itämeren pääaltaalta pitkäsiimalla pyydettyä lohta.
  • Tutustu WWF:n kalaoppaaseen tarkemmin osoitteessa wwf.fi/kalaopas.

Juttu on julkaistu Maku-lehdessä 8/2019.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt