Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Ammattilaisen vinkit

Paras risotto – näin teet täydellisen mehevän risoton ruokatoimittajan ohjeilla

Rakenteeltaan mehevän kostea risotto valmistuu helposti, mutta vaatii hieman malttia. Ruokatoimittaja Mari Harjulan vinkeillä valmistat täydellisen risoton. Perusohjetta voi varioida lähes loputtomiin.

10.11.2025

Täydellinen risotto – ruokatoimittajan vinkit risoton valmistukseen

Mitä riisiä risottoon?

Risottoon kannattaa valita siihen tarkoitettu erityinen pyöreäjyväinen riisi, kuten arborio- tai carnaroli-riisi. Risottoriisissä on enemmän tärkkelystä kuin pitkäjyväisessä riisissä, jolloin ne imevät itseensä runsaasti nestettä muuttumatta kuitenkaan puuromaiseksi. Näin risoton rakenteesta tulee myös kermaisen pehmeä. Pyöreäjyväinen puuroriisi ei ole ihanteellinen riisi risottoon, koska se puuroutuu. Neljän hengen risottoon tarvitaan 3–4 dl risottoriisiä.

Kesäkurpitsarisotto
Kesäkurpitsarisotto saa lisämakua sitruunanmehusta ja -kuoresta.

Risoton liemi – valkoviinillä vai ilman?

Liemi on tärkeä osa risottoa. Liemen voi valmistaa alusta asti itse tai käyttää sen maustamiseen liemivalmisteita. Saatavana on myös käyttövalmiita liemiä. Neljän hengen risottoon lientä kuluu litran verran. Liemi lisätään risottoon erissä kuumana, jotta riisi kypsyy tasaisesti.

Valkoviini antaa risotolle hapokkuutta ja raikkautta, tasapainottaa sen kermaisuutta ja syventää makua. Kuiva ja neutraali, pirteä ja hedelmäinen italialainen valkoviini on varma valinta. Valkoviinin voi korvata lisäämällä risottoon sitruunanmehua. Myös täyteläinen punaviini, esimerkiksi Amarone, sopii risottoon. Viiniä lisätään neljän hengen risottoon 1–2 dl.

Miten risotosta saa kermaisen?

Risottoa tulee sekoitella koko ajan samalla, kun lientä lisätään. Sekoittaminen irrottaa riisistä tärkkelystä ja tekee koostumuksesta sakean. Kermaa ei tarvita, koska tärkkelys tekee risotosta pehmeän kermaisen. Lopuksi joukkoon lisättävä voi (1–3 rkl) ja parmesaanijuusto (noin 25 g) antavat myös täyteläisyyttä.

Risoton perusohje
Katso myös risoton perusohje, jolla valmistat maailman parhaan italialaisen risoton!
Risottoriisin kuullottaminen on tärkeä osa risoton valmistusta, koska se auttaa riisiä säilyttämään rakenteensa ja imemään nestettä paremmin kypsennyksen aikana.

Miksi risottoriisi kuullotetaan?

Risottoriisin kuullottaminen (salotti)sipulin ja valkosipulin (1–2 kynttä) kanssa on tärkeä osa risoton valmistusta, koska se auttaa riisiä säilyttämään rakenteensa ja imemään nestettä paremmin kypsennyksen aikana. Kuullotettaessa riisiä paistetaan öljyssä tai voissa, kunnes sen pintakerros muuttuu läpikuultavaksi. Parin minuutin kuullotus riittää, koska liian pitkä kuullotusaika kovettaa riisin pinnan, eikä riisi kypsy kunnolla.

Punaviinirisotto
Punaviinirisotto saa täyteläisen maun ja kauniin värin lorauksesta punaviiniä.

Miten risotto maustetaan?

Risotto saa hyvin makua jo sen perusraaka-aineista kuten liemestä, viinistä tai sitruunanmehusta, (salotti)sipulista ja valkosipulista sekä parmesaanista, suolasta ja mustapippurista. Parmesaanin sijaan sen voi maustaa myös pecorinolla, vuohen- tai sinihomejuustolla sekä mascarponella tai tuorejuustolla. Myös yrtit, kuten lehtipersilja, timjami, basilika, salvia ja ruohosipuli sopivat mausteeksi.

Mistä tietää, että risotto on valmis?

Kypsä risotto on aavistuksen puuromainen, mutta kuitenkin löysähkö ja riisinjyvät ovat vielä erillään ja niissä saa olla hieman purutuntumaa. Risoton kypsyminen kestää 15–20 minuuttia valitusta riisilajista riippuen. Tarkka kypsennysaika on hyvä varmistaa paketin kyljestä. Jos risottoa kypsentää liikaa, sen koostumuksesta tulee liian sakea.

Katkarapu-tomaattirisotto
Katkarapu-tomaattirisotto saa makunsa ja värinsä tomaattimurskasta, jolla korvataan osa liemestä.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeemme tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt