Painekattila on nopea ja energiatehokas
Ruoka
Painekattila on nopea ja energiatehokas
Painekeittimissä on eroja. Kokeilemalla löydät parhaat kypsennysajat!
8.12.2014
 |
Kotivinkki

Turvallista painetta Painekattila on kuin tehty tämän päivän kiireisille kotikokeille. Sen käyttö tosin edellyttää pientä perehtymistä. Kattilaan muodostuu kahden baarin paine ja lämpötila kohoaa 120 asteeseen, joten kattilan käytössä pitää olla huolellinen. Kun painekattilan käyttö on tullut tutuksi, menetelmä koukuttaa. Kolmen tunnin hauduttelun sijaan ruoka valmistuukin jopa kolmessa vartissa. Painekeitin on paitsi nopea myös energiatehokas. Kun riittävä paine ja lämpötila on saavutettu, niiden ylläpitämiseen kuluu vähän energiaa. Korkeassa lämpötilassa liha kypsyy erittäin mureaksi. Koska keittimen sisällä vallitsee hapeton tila, ruoan maku, väri ja ravintoaineet pysyvät tallessa. Noudata annettuja minimi- ja maksimitäyttömääriä ja muista, että kattilassa pitää aina olla riittävästi nestettä. Sihisevään ja suhisevaan painekattilaan ei voi kurkistaa kokkaamisen aikana. Ennen kannen avaamista paine on laskettava asteittain, ja se vie hieman aikaa. Ruoka maustetaan lopullisesti vasta, kun se on kypsynyt. Ennen painekattilaan laittamista lihapalat voi kypsentää pannulla tai ne voi keittää, mutta lopputulos on hyvä ilman esikypsentämistäkin. Jos keität lihaa, kuori keitinvaahto pois ennen kuin laitat lihat painekattilaan. Jos raaka-aineet kypsyvät eri tahtiin, keitä ensin esimerkiksi lihakuutioita ja lisää kasvikset pataan paineen tasauksen jälkeen. Näin kasviksissa säilyy mukava purutuntuma. Hurjat jutut räjähtelevistä painekattiloista voi unohtaa. Kattiloissa on nykyään moninkertaiset turvajärjestelmät – paineentasausventtiili, varoventtiili ja kannen varoaukko, joka puhkaisee tiivisteen ja päästää paineet ulos, jos venttiilit jostain syystä tukkeutuvat. Kun noudatat keittimen käyttöohjeita ja pidät kannen venttiilit puhtaina, on räjähdyksen mahdollisuus mitätön. Painekeittimet maksavat noin 80–270 euroa. Papupatojen ykkönen Palkokasvit ovat kasvissyöjälle tärkeä proteiininlähde. Painekattila lyhentää niiden haudutusaikaa huomattavasti. Papuja tai herneitä kannattaa kypsentää kerralla iso määrä ja laittaa pakkaseen. Käyttövalmiit pavut sulavat yön yli jääkaapissa tai supernopeasti painekeittimessä.

Kypsennysaikoja Hernekeitto 20 min Lihakeitto 25 min Poronkäristys 15 min Lihapadat 15–30 min Perunat 5 min Punajuuret 8 min Härkäpapu (kuivattu, liotettu) 5 min

Kaksi kovaa:

Opan Eco-kattila 3 l, noin 125 e, ja 5,5 l, noin 135 e – sopii kaikille liesityypeille – painekansi käy sekä 3 litran että 5,5 litran kattiloihin – kattiloita voi käyttää peruskannen kanssa tavallisina keittoastioina – kannen voi lukita yhdellä kädellä – lisäosina saatavia pasta- ja haudeosia ei voi käyttää painekannen kanssa – kolminkertainen turvamekanismi – selkeät, havainnolliset käyttöohjeet – kattilan halkaisija (20 cm) tuntuu pieneltä isojen palojen kanssa – painekansi täytyy pestä käsin – kahden vuoden takuu.

Tefalin Secure 6 l, noin 80 e – sopii kaikille liesityypeille – edullinen – helppo lukitusmekanismi – mukana höyrykori ja -teline herkkien tuotteiden, kuten kasvisten ja kalan, kypsentämiseen – käyttöohje vaatii huolellista perehtymistä ja voisi olla selkeämpi ja käytännönläheisempi – kolminkertainen turvamekanismi – painekantta ei saa pestä tiskikoneessa – tiiviste tulee vaihtaa vuosittain – huoltotsekkaus 10 vuoden jälkeen – keitinosalla 10 vuoden takuu, muilla vuoden.

Kokeile ihania reseptejä:

2 kommenttia