
”Sopii pizzan kyytipojaksi!” – Katso viiniasiantuntija Ilkka Sirénin oranssiviinivinkit
Oranssiviini on kenties maailman vanhin viinityyli! Oranssiviini valmistetaan valkoisista rypäleistä samaan tapaan kuin punaviinit, eli rypäleiden kuoret jätetään kontaktiin viinin kanssa. Viini saa kuorista trendikkään oranssin värin lisäksi tanniineja ja syvyyttä. Mitä jos valitsisit uutta, mutta ikiaikaista nektaria juomahyllyltä?
Oranssiviini – Ilkka Sirénin 5 valintaa
Aloita tästä!
Espanjalaisessa oranssiviinissä luonnonmukaisesti viljellyt Viura-rypäleet ovat kuorikontaktissa viinin kanssa kymmenen päivää, mikä antaa sille runsaasti makua, hennon oranssin värin sekä hitusen tanniineja. Hedelmäinen, raikas ja helposti lähestyttävä oranssiviini on erinomainen valinta, jos tyylilaji ei ole entuudestaan tuttu. Sopii arkiruokien, kuten kasvispihvien ja kalaruokien kanssa – kokeile myös munakoisopastan kera!
Katso jutun lopusta ja Instagramista Ilkan videoesittely Nanit orange wine organic 2023 -viinistä.

Juustojen seuraksi
Tšekkiläinen viini yhdistää paikalliset Pálava- ja Tramín červený eli Gewürztraminer-rypäleet, jotka käyvät yhdessä avoimissa sammioissa. Lopputuloksena on eksoottinen yhdistelmä appelsiininkuorta, mangoa ja passiohedelmää sekä vehreää yrttisyyttä. Viini on ilahduttavan raikas, mikä tekee siitä täydellisen valinnan mietojen juustojen, kuten brien tai camembertin pariksi – sopii myös pizzan kyytipojaksi!

Helposti lähestyttävä ja hedelmäinen oranssiviini tuo kaivattua eloisuutta ruokapöytään.
Veikeä ja valloittava vaihtoehto
Sisilainen Inzolia- ja Zibibbo eli Muscat d’alexandrie -rypäleistä valmistettu eloisa ja hapokas oranssiviini on yhtä veikeä kuin etiketti antaa odottaa. Kuusi kuukautta kuorien kanssa käynyt viini kypsyy terästankeissa, mikä auttaa säilyttämään viinin raikkaat limettiä ja greippiä huokuvat aromit. Helposti lähestyttävä ja hedelmäinen oranssiviini tuo kaivattua eloisuutta ruokapöytään. Täydellinen valinta rennolle illalliselle ystävien kanssa.

Trooppisia makuja & mausteita
Gewürztraminer tunnetaan voimakkaan aromaattisesta tuoksusta, mutta kuuden kuukauden kuorikontakti sekä viiden kuukauden tynnyrikypsytys hillitsevät rypäleen luontaista ylitsepursuavaa hedelmää. Pohjoismakedonialainen oranssiviini on runsasrakenteinen: kypsää trooppista hedelmää, persikkaa ja mausteita! Tanniinit antavat viinille ryhtiä ja jäännössokeri notkeutta. Tarjoa aasialaisten ruokien kuten ramen-keiton tai mausteisen kasviscurryn kanssa.

Nektaria amfora-ruukusta
Tämä katalonialainen oranssiviini on valmistettu vaaleasta Xarel.lo- sekä vaaleanpunaisesta Xarel.lo vermell -rypälelajikkeista. Alkoholi käyminen tapahtuu kuorien kanssa hitaasti, noin kolmen kuukauden ajan amfora-ruukuissa. Tämä antaa viinille runsaasti syvyyttä sekä omaleimaisen tanniinirakenteen. Löydät viinin tuoksusta kypsää sitrushedelmää, yrttejä ja kevyttä mausteisuutta. Tarjoa liekitetyn miso-lohen tai sardellileipien kanssa.

Viiniasiantuntija Ilkka Sirén ja oranssiviinit – mitä, missä ja koska kaadetaan lasiin?
Jos video ei näy, klikkaa Kotonan Instagramiin tästä.