Muistatko nämä? Asuntomessujen suosikkitalot yli 15 vuoden ajalta
Asuntomessut
Muistatko nämä? Asuntomessujen suosikkitalot yli 15 vuoden ajalta
Hulppeita kivilinnoja, moderneja puutaloja ja sympaattisia hirsikoteja. Tällaisia ovat olleet asuntomessujen yleisön suosikit viimeisen lähes 15 vuoden aikana.

Asuntomessuyleisö on saanut jo vuosien ajan äänestää messukesän suosikkitalonsa. Monesti asuntomessujen suosikkitalon valinta on osunut alueen hulppeimpaan luomukseen, mutta joskus onkin käynyt juuri päinvastoin ja sympaattinen pikkutalo on hurmannut messukansan.

Naantali 2022: Tyylikäs ja moderni Aurinkolinna

Naantalin Aurinkolinna oli yleisön suosikki sekä Paras messukohde - että Paras sisustus -kategoriassa. Musta kivitalo hurmasi laadukkailla ja tyylikkäillä ratkaisuillaan. Lue juttu ja kurkkaa lisää kuvia Aurinkolinnasta täältä. Paras piha -kategorian voitti skandinaavista ja japanilaista tyyliä yhdistävä Haiku.

Lohja 2021: Ainutlaatuinen Pyörre

Pyörre oli Lohjan asuntomessukävijöiden ylivoimainen suosikkitalo. Teräsrunkoinen talo yllättää pyöreällä muodollaan, mutta myös talon sisäpuoli hurmasi messuvieraat. Persoonallinen ja värikäs sisustus on samaan aikaan esteettinen ja toimiva. Kurkkaa sisään Pyörre-taloon täältä!

Tuusula 2020: Opiskelijoiden ponnistus Keuda-talo

Keuda-talo koostui kahdesta erillisestä asunnosta: 119 neliön omakotitalosta ja 32,5 neliön pikkuasunnosta. Kuva: Amanda Lehtola / asuntomessut.

Tuusulassa yleisösuosikiksi nousi Keuda-talo (kohde 17), jonka noin 60 Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan opiskelijaa rakensivat opettajiensa johdolla.

Kouvola 2019: Tunnelmallinen ja kekseliäs Sievitalo Unto

Sievitalo Unto herätti ihastusta Kouvolan asuntomessuilla. Avotakan ja Meillä kotona -sivuston sisustustoimittaja Anna Aromaa innostui muun muassa makuuhuoneen tunnelmasta, joka oli yhtä ihana kuin kesämökillä.

Kouvolan asuntomessuilla vuonna 2019 yleisön suosikiksi nousi maanläheinen ja trendikäs Sievitalo Unto. Kohde oli messuilla myös Avotakan sisustustoimittajan Anna Aromaan suosikki. Kohteen hohto syntyi muun muassa tunnelmallisista värimaailmasta ja kekseliäistä materiaalivalinnoista.

Pori 2018: Näyttävä punatiilinen Bunkkeri

Porin Karjarannan asuntomessujen suosikkikohteeksi nousi korjausrakentamisen kohde Bunkkeri.

1930-luvulla rakennettu Bunkkeri hurmasi Porin asuntomessujen messuvieraat omaperäisellä ulkonäöllään sekä perinteisistä messutaloista eroavilla rakennusmateriaaleilla. Projektin toteutti vanhojen talojen entisöijänä tutuksi tullut Juha Heino. Bunkkeri palkittiin myös asuntomessujen parhaasta sisustuksesta. Tutustu paremmin Bunkkeriin ja Juhan toteuttamaan kunnianhimoiseen remonttiin tästä.

Mikkeli 2017: Virtaviivainen kohutalo Wave

Wave varasti asuntomessukansan huomion jo ennen messujen alkua. Talon virtaviivainen, nopeiden autojen ja veneiden inspiroima linjakkuus arkkitehti Seppo Mäntylän kynästä. Erityisen Wavesta tekevät kaarevat hirsirakenteet, jotka näkyvät myös sisätiloissa lähes taiteellisella tavalla. Talo onkin Honkatalojen taidonnäyte uudenajan modernista hirsirakentamisesta. Tutustu Waveen paremmin täällä!

Seinäjoki 2016: Hulppea kivikartano Villa Tango

Valtavat terassit ympäröivät Seinäjoen asuntomessujen suosikkitaloa Villa Tangoa. Kuva Suomen Asuntomessut.

Pruukinrannan messualueen suosikkitaloksi valikoitui 232-neliöinen Villa Tango, jonka näytteilleasettaja oli Forte Kivitalot. Talon yläkerran ikkunoista on kauniit järvinäkymät patovallin yli, ja terassia löytyy satoja neliöitä. Julkisivujen tyyli jatkuu myös sisällä talossa: runsaassa ja koristeellisessa sisustuksessa on paljon eteläeurooppalaisia vaikutteita. Seinäjoen asuntomessujen suosikkitalossa on myös paljon hienoja yksityiskohtia, kuten tavallisuudesta poikkeavia katto- ja lattialistoja, alaslaskettuja kattoja ja laadukkaita valaistusratkaisuja.

Vantaa 2015: Skandinaavinen lapsiperheen koti Lakka Laine

Lakka Laineen moderni muotokieli jatkuu myös pihasuunnittelussa. Messukansa äänesti myös pihan asuntomessujen parhaaksi. Kuva Suomen Asuntomessut.

Asuntomessujen suosikit -listalta on löytynyt viime vuosina monta kivitaloa. Lakka Kivitalojen Lakka Laine hurmasi pääkaupunkiseudulle tuotujen messujen kävijät. Vantaan messualueen tontit olivat pieniä, joten yksityisyyteen oli kiinnitettävä tavallista enemmän huomiota. Tämän talon oleskelupiha on suojattu muurilla ja se noudattaa samaa skandinaavisen simppeliä tyyliä kuin itse talokin. Vantaan asuntomessujen suosikkitalon sisustuksen värimaailmassa on mustaa, valkoista ja nudea. 

Jyväskylä 2014: Atriumpihan suojassa Villa Lumouksessa

Jyväskylän asuntomessujen suosikkitalo Villa Lumous kuului alueen näyttävimpiin kohteisiin. Kuva Suomen Asuntomessut.

Upea, uima-altaalla varustettu atriumpiha on Jyväskylän asuntomessujen suosikkitalon erikoisuus. Forte Kivitalojen Villa Lumous on sisätiloiltaan vaalea ja erittäin valoisa, ja makuuhuoneiden jakaantuminen atriumpihan molemmin puolin takaa asukkaille oman rauhan. Villa Lumouksen äänestäjät mieltyivät tilaratkaisujen lisäksi kohteen laadukkaaseen varustelutasoon. 

Hyvinkää 2013: Kodikas hirsitalo Kimara Aurinkorinne

Kimara Aurinkorinne on rakennettu Hyvinkään Metsäkaltevan alueelle komealle, kallioiselle tontille. Nuorenparin rakentama, asuntomessujen suosikkitalo keräsi messukuukauden aikana huiman määrän kävijöitä. Kuva Suomen Asuntomessut.

Komea ja kodikas Kimara Aurinkorinne nousi paikalleen vauvaa odottavan nuorenparin hartipankilla. Messukävijän oli helppo veikkailla asuntomessujen suosikkitaloa jo etukäteen, sen verran pitkät jonot taloon oli messukuukauden aikana. Talon sympaattinen, rakentajaperheen itsensä suunnittelema sisustus vetosi myös messukävijöihin: keskellä taloa on korkea, avara olohuone-keittiöyhdistelmä erkkereineen. Ja se vauva – hän päätti tulla maailmaan juuri messukuukauden aikana! Meidän talo oli paikalla myös messujen jälkeisenä viikonloppuna, jolloin Kimaran rakennuttajat pääsivät muuttamaan uuteen kotiinsa.

Tampere 2012: Urheilijaperheen luksuskoti Villa Ilo

Asuntomessujen suosikkitalot ovat viime vuosina usein olleet valkoisia kivitaloja. Valo tulvii sisään Villa Ilon valtavista ikkunoista. Taloa kierrelleessä kohteen modernius ja valkoisuus jakoivat runsaasti mielipiteitä. Kuva Suomen Asuntomessut.

Valkoisten, modernien kivitalojen voittokulku alkoi tästä Tampereen asuntomessujen suosikkitalosta. Vuoreksessa järjestettyjen messujen Paras talo -äänestyksen voitti Lammi Kivitalojen Villa Ilo, ja sen rakennutti julkisuudesta tuttu yrittäjä Jenni Ahola yhdessä miehensä Ville Keskisen kanssa. Sittemmin talo on saanut uudet omistajat. Yli 200-neliöinen talo on Tampereen messualueen suurin, ja sitä hallitsee valtava, yhtenäinen oleskelu-keittiötila. Tämä vaatii akustiikalta paljon. Kevyet portaat yläkertaan on sijoitettu näyttävästi tilan keskelle. Kellarikerroksessa löytyy muun muassa tilat kuntosalille.

Kokkola 2011: Saaristolaisromantiikkaa puutalossa

Saaristolaisromantiikkaa henkivä Heikius Hus-Talo valittiin Kokkolan asuntomessujen suosikkitaloksi. Kuva Suomen Asuntomessut.

Kaksikerroksisessa Heikius Hus-Talon perinnepuutalossa oli saaristolaisromanttinen henki, mikä sulatti Kokkolan messukansan sydämet. Kokkolan asuntomessujen suosikkitaloksi valitun kohteen pohjaratkaisu on avara ja ikkunoita on paljon, mikä lisää avaruuden tuntua. Pientä luksusta taloon tuo viherhuone, jonka ansiosta terassielämä alkaa aikaisin keväällä ja päättyy vasta myöhään syksyllä. Myös terassi- ja parvekealaa on runsaasti. Alhaalla rannassa on erillinen rantasauna.

Kuopio 2010: Saaristokaupungin helmi Villa Valo

Omarantaisella tontilla sijaitseva Villa Valo on  Kuopion messualueen suurin ja kallein talo. Upean päärakennuksen lisäksi kokonaisuuteen kuuluu viihtyisä rantasauna.  Kuva Antero Tenhunen.

Kuopion asuntomessut ovat jääneet messukonkarien mieliin jo pelkästään uskomattoman kauniin sijaintinsa ansiosta. Kimmeltävät järvivedet sokaisivat ruuhka-Suomesta tulijan, ja omarantaiset tontit herättivät hieman kateuttakin. Asuntomessujen suosikkitaloksi äänestettiin Lammi Kivitalojen Villa Valo. Moderni rinnetalo avautui Kallaveden komeaan järvimaisemaan, ja huolellinen viimeistely keräsi ansaittua huomiota niin julkisivussa kuin sisustuksessa.

Valkeakoski 2009: Moottoripyöräilijän luksuskoti Jämerä Lapilli

Onko tämä moottoripyöräilijä Mika Kallion koti kaikkien aikojen suurin asuntomessutalo? Tilaa on nimittäin yli 500 neliötä! Kuva Antero Tenhunen.

Julkkiskortti tehosi Valkeakosken asuntomessuilla vuonna 2009: yleisö valitsi asuntomessujen suosikkitaloksi ratamoottoripyöräilijä Mika Kallion hulppean kivikartanon, joka seisoi ylväästi komealla paikalla. Talo oli samalla messujen vierailluin kohde. Jämerän Lapillissa on näyttäviä erkkereitä ja paljon muitakin rapakon takaisia vaikutteita. Tilaakin on hulppeasti, kaiken kaikkiaan yli 500 neliötä. Julkisuudessa esiteltiin muun muassa alakerran baaritilaa, jossa on takka, baaripöytä sekä kahdeksan hengen kaarisohva. Palkintopokaaleille ja moottoripyörille rakennettiin myös oma huone. 

Vaasa 2008: Perinteinen puutalo Villa Similä

Perinnerakentamisen piirteet ja symmetria vetosivat yleisöön Vaasassa kesällä 2008. Kuva Antero Tenhunen.

Perinnerakentamisen buumi oli voimissaan Vaasan asuntomessujen aikaan, ja vaikutteita siitä on myös tuon kesän Paras talo -äänestyksen voittajassa Villa Similässä. Talo on siinä mielessä poikkeuksellinen asuntomessujen suosikkitalo, että sen suunnittelusta vastasivat Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijat ja toteutuksesta Vaasan ammattiopisto. Rantarakentaminen ihastutti yleisöä Vaasan Suvilahdessa pidetyillä messuilla. 

Hämeenlinna 2007: Messusuosikki Kannustalon Vihervaara

Kannustalon Vihervaara esiteltiin ensi kertaa Hämeenlinnan asuntomessuilla kymmenen vuotta sitten. Mallia rakennetaan vieläkin. Kuva Antero Tenhunen.

Kannustalon Vihervaarasta tuli Hämeenlinnan asuntomessujen ylivoimainen suosikkitalo, ja sitä myöten myös yksi Kannustalon kaikkien aikojen suosikkimalleista. Vihervaara oli jo Kannustalon viides messuvoittaja. Ensimmäisen Paras talo -tittelin sai Ainola Pietarsaaressa 1994, sitten seurasivat Onnela 1997, Rauhala 2000 ja Aurora vuonna 2004. Hämeenlinnaan rakennettu Vihervaara oli yksikerroksinen ja 165-neliöinen.

Muokattu 12.6.2023 klo 14.40: Lisätty vuoden 2023 suosikkikohde. Muokattu 27.7.2021 klo 15.20: Lisätty vuosien 2019 ja 2020 kohteet. Muokattu 9.6.2022 klo 10.35: Lisätty vuoden 2021 suosikkikohde.

1 kommentti