Vau, mikä talo! Tällaista et ole asuntomessuilla ennen nähnyt
Rakenna ja remontoi
Vau, mikä talo! Tällaista et ole asuntomessuilla ennen nähnyt
Nopeat autot ja veneet inspiroivat arkkitehti Seppo Mäntylää messutalon suunnittelussa. Mikkelin asuntomessuille nouseva Honkatalojen Wave saa kävijän suorastaan haukkomaan henkeään.
Julkaistu 5.5.2017
Meillä kotona

Upealle paikalle Saimaan rannalle nouseva Honkatalojen Wave on pitkästä aikaa asuntomessutalo, joka on jo ennen messuja saanut aikaan poikkeuksellisen paljon puhetta ja kohinaa. Talo tekee kunniaa hirsirakentamisen monipuolisuudelle, vaikka se on kaikkea muuta kuin perinteinen hirsitalo.

Kaarevien muotojen aikaansaamiseksi rakentamisessa on käytetty muotoontaivutettuja teräsprofiileja, joita on yhdistetty puurakenteisiin. Näiltä osin talossa on hyödynnetty talotehtaan omaa, patentoitua painumatonta hirsirakennetta.

– Haastavinta tässä talossa on ollut hirsi- ja teräsrakenteiden sekä suurten ikkunapintojen saumaton yhdistäminen. Se on vaatinut valtavasti osaamista, aikaa ja vaivaa sekä rakennesuunnittelussa että tuotannossa, kertoo Honkatalojen markkinointipäällikkö Katariina Vainionpää.

Mikkelin asuntomessut rakentuvat upeasti aivan Saimaan rannalle. Terassi on Waven olohuoneen suora jatke. Siellä oleskeleva pääsee nauttimaan rantojen upeista näkymistä ja saa tuntea olevansa osa Suomen kauneinta järvimaisemaa. 
Kaarevat hirret ovat upea osoitus kunnianhimosta, jolla puurakentaminen tässä talossa näyttäytyy. Hirret on käsitelty modernilla otteella kuultovalkeiksi. 
Kylpyhuoneen materiaali- ja sävymaailma antavat osviittaa koko talon tulevista sisustusvalinnoista. Arkkitehti on huolehtinut siitä, että näkymä Saimaalle toteutuu mahdollisimman monista tiloista. 

Talo puhukoon puolestaan

Ajatus Waven rakentamisesta lähti liikkeelle arkkitehti Seppo Mäntylän ja Honkatalojen toisen omistajan Mikko Vainionpään keskusteluista, joita oli käyty jo ennen kuin Mikkelin asuntomessut edes haki messukohteita. Vainionpää esitti sitten idean tämänkaltaisesta talosta mahdollisille messurakentajille, ja hehän innostuivat heti. Alkoi idean jalostaminen rakennuttajaperheen tarpeisiin.

Asukkaat eivät ole itse halunneet esiintyä julkisuudessa, sillä he ovat sitä mieltä, että talo puhukoon puolestaan. Instagramissa rakennusprojektia voi kuitenkin seurata tilillä Talo_Wave.

Uniikkikohteesta kodiksi

Waven olohuoneen valtavien ikkunoiden takaa avautuvat järvinäkymät ovat ainutlaatuiset. Tila jatkuu ulos suurena, kolmionmuotoisena terassina, joka tuo järvenrannan osaksi taloa. Sisustuksen suunnittelee Maija Puhakainen suunnittelutoimisto Pulmasta, ja luvassa on hillittyjä sävyjä ja maanläheisyyttä.

Waven virtaviivainen muotokieli on herättänyt paljon myönteistä huomiota jo rakennusaikana. Samantyyppistä tyyliä on nähty maailmalla julkisissa rakennuksissa, mutta ei juurikaan yksityiskodeissa. Talotehtaalla toivotaan, ettei puolipyöreiden muotojen Wave jää yksittäiseksi uniikkikohteeksi, vaan sen muotokieltä voidaan jatkossakin toteuttaa erilaisissa hirsitalohankkeissa. 

– On ollut upeaa nähdä, kuinka tällainen arkkitehtuuri taipuu kodiksi, Katariina Vainionpää sanoo. 

Näkymä kadun puolelta. Etualalla olevaan osaan sijoittuvat muun muassa autotalli ja -katos. 
Kaarevat kattomuodot tekevät Waven arkkitehtuurista virtaviivaisen ja vauhdikkaan. Teräsrakenteiden ja hirren yhdistäminen on vaatinut rakennesuunnittelulta paljon. 
Kommentoi »