Meidän Talo

Millilleen mietitty! Naantalin asuntomessuille rakennettu Aurinkolinna hurmaa jyhkeydellään ja tarkalla viimeistelyllään

Millilleen mietitty! Naantalin asuntomessuille rakennettu Aurinkolinna hurmaa jyhkeydellään ja tarkalla viimeistelyllään
Rakentamisen laatu on pienyrityksen paras ja ainoa kilpailuvaltti isojen rakennusliikkeiden hallitsemilla markkinoilla. Naantalin asuntomessualueelle kohonnut Aurinkolinna on yhden yrityksen näytön paikka, jossa jokainen yksityiskohta on tarkoin harkittu.
Julkaistu 27.7.2022

Asuntomessuilla on kahden tyyppisiä taloja. Ensimmäisessä mallissa tulevat asukkaat rakentavat tai rakennuttavat itselleen oman kodin. Messunäkyvyys voi poikia pikku alennuksia rakennustarvikkeista, ja uusi asuinalue rakennetaan ja maisemoidaan messujen vuoksi kerralla valmiiksi.

Toinen malli menee niin, että rakennusyhtiö tai muu alan toimija tekee messutalon omaan piikkiin. Yhtiö pääsee esittelemään osaamistaan koko valtakunnalle, ja yhteistyökumppanuuksilla pidetään kustannukset kurissa. Messujen jälkeen talo myydään sitten sopivalle ostajalle.

Lietolainen RS-Insinöörit Oy lähti messuille toisen mallin mukaan. Suunniteltiin valoisa kivitalo, jonka metsärinteeseen avautuva sivu on lähes kokonaan lasia. Runko on puolen metrin paksuista kevytbetoniharkkoa, joka kantaa ja eristää.

Sokkelin laudoitus on purettu. Seuraavaksi on vuorossa sepelitäyttö ennen lattialaatan valua.
Näkymä sisään­käynnistä suoraan terassille. Massiiviset kevyt­betoni­harkot toimivat sekä kantavana runkona että eristeenä.

Kun rakentaminen oli jo alkanut, kehittyi idea yrittää myydä talo jo alkuvaiheessa. Asukkaat pääsi­sivät vaikuttamaan tulevan kotinsa yksityiskohtiin.

Kävi ilmi, että kiinnostusta oli. Vaikka pystyssä oli vasta sokkelilaudoitus, valmiiseen taloon saattoi tutustua kaikista suunnista, koska talo oli 3d-mallinnettu sisältä ja ulkoa.

Jotkut kiinnostuneista olisivat halunneet tehdä taloon isoja muutoksia, esimerkiksi asennuttaa kalanruotoparketin olohuoneeseen. Talon kiinteän sisustuksen suunnitelleen Aleksi Rusin mukaan sellainen sopii ehkä 50-luvun kerrostaloon mutta ei tänne.

– Projekti haluttiin viedä loppuun mahdollisimman pienillä muutoksilla. Tietyt materiaalit oli jo valittu, ja koska materiaalien toimittajien kanssa oli yhteistyökuviot sovittu, niitä ei enää haluttu muuttaa.

Taustalla näkyvä keittiön 4,5-metrinen ”salmiakki-ikkuna” tuo valoa, mutta säilyttää yksityisyyden.
Seinät on rakennettu puoli metriä paksuista kevyt­betoni­harkoista. Siinä on varaa lohkaista syvennyksiä sopiviin paikkoihin.
Keittiötason takana olevat hyllyt on upotettu 20 senttiä seinän sisään.

Aleksin isä, Rauno Rusi, omistaa RS-Insinöörit yhdessä Juha Salosen kanssa. Raunolla on sekä rakennusmestarin että rakennusinsinöörin koulutus, ja työmaallakin hän tekee molempia töitä – ja paljon muuta. Rauno suunnitteli talon, ja hänellä oli tietty ajatus tulevista asukkaista.

– Tämä lähti oikeastaan liikkeelle koronasta. Kunnollinen etätyöhuone piti olla, ei mitään työpistettä makuuhuoneen nurkassa. Ja kolme makuuhuonetta. Vanhemmille ja kahdelle lapselle.

Peruskattaus tavallaan, minkä saisi todennäköisesti hyvin kaupaksi sitten aikanaan.

Rauno ja Juha kävivät monet kerrat tontilla mittaamassa ja miettimässä. Talon muoto ja toiminnot lähtivät tontista. Kadulle näkyvän sivuseinän pykälätkin myötäilevät tontin rakennusalueen rajaa.

Nuo pykälät tekevät talosta jotenkin linnamaisen. Ja kun aurinko tuottaa merkittävän osan talon käyttämästä energiasta, Aurinkolinna valikoitui luontevasti rakennuksen nimeksi.

– Ja halusin suunnitella esteettömän talon. Jos pystyy ostamaan, pystyy myös asumaan ilman muutostöitä. Portaita ja askelmia ei ole missään.

Ihan invatason esteettömyyttä ei kuitenkaan haettu. Lähinnä sitä, että talossa voivat asua nuoret ja vanhat. Ja sisätilat ovat muunneltavissa suhteellisen helposti. Kun jälkikasvu varttuu ja muuttaa aikanaan omilleen, lastenhuoneiden välisen seinän voi purkaa ja tehdä tilasta vaikka reilunkokoisen biljardihuoneen.

Putkitukset on asennettu lattialaatan alle. Jakotukin päälle jätetään huoltoluukku.
Sisäkorkeutta on parhaimmillaan lähes neljä metriä. 230-senttisistä ovista mahtuu isom­pikin ihminen. Kattopaneelien saarnirimat on sävytetty saman värisiksi kuin keittiön kiintokalusteet. Kaikki tv:n ja äänentoiston johdotukset on koteloitu siististi seinän sisään.
Rakenteisiin upotettua Linnatulen Hoxteria ei oikein takaksi uskoisikaan.
Työhuoneesta pääsee omalle parvekkeelle. Italias­ta tilatut liukuovet olivat yksi ensimmäisistä kiinteän sisustuksen hankinnoista.

Juuri oikeanlaiset ostajat löytyivät aika nopeasti. Naantalilainen pariskunta ja heidän kolme- ja kuusivuotiaat tyttärensä tykästyivät rakentajien vi­sioon toimivasta talosta.

Perhe asui rivitalossa lähellä Naantalin keskustaa. He olivat etsineet vähän isompaa asuntoa jo jonkin aikaa, mutta kysyntä ei kohdannut tarjontaa. Messutalonkin myynti-ilmoitus oli nähty, mutta paikka tuntui turhan kaukaiselta.

Katsomaan kuitenkin lähdettiin.

– Ensimmäinen tapaaminen Raunon ja Aleksin kanssa vakuutti. Heidän referenssinsä ja osaamisensa. Ja kävi ilmi, että me olimme heidän kanssaan yhtä mieltä useimmista rakentamiseen ja asumiseen liittyvistä asioista, perheen isä kertoo:

– Kun näimme havainnekuvat ekan kerran, sanoimme toisillemme, että vitsi, tästä tulee hieno.

Joitakin suunnitelmia on hieman viilattu, mutta suunnitelmat tilankäytöstä ja materiaaleista vastasivat suoraan perheen tarpeisiin.

– Ja jokaisessa yksityiskohdassa näkyy tinkimätön laatu. Paras yksittäinen paikka on talon kylki. Se on sairaan hieno.

Vanhempien makuuhuone on sisustettu hotellityyliin. Sisustuspaneeli, Timberwise. Pääty on verhoiltu Annalan Kehrä-kankaalla. Päiväpeitto ja raitatyyny, Annala. Beige tyyny, Sanna ja Olli. Le Klintin seinävalaisin ja Woudin yöpöytä, Finnish Design Shop. Kodin sisustussuunnittelusta on vastannut Jutta Karihtala.
Perheen kuusivuotias tytär osallistui huoneensa väri- ja kalustevalintoihin.
Kylpyhuoneen liuku­ovista pääsee sekä olohuoneeseen että vanhempien makuuhuoneeseen. Lämmitetylle terassille mennään pesuhuoneen puolelta.

Niin, yksityiskohdat. Huomio kiinnittyy niihin kuin itsestään. Katto- ja karmilistojen puuttuminen tuntuu yllättävältä: ai se näyttää noin hyvältä ilman listoja.

Listattomuudesta on selvästi tulossa rakentamistrendi. Ratkaisu on kaunis, varsinkin, jos seinä ja katto ovat eri materiaalia ja eriväriset.

Keittiö-olohuoneen ja terassin välissä on 12 metriä pitkä lasiseinä. Seinässä oleva liukuovi asennettiin lattiapintaa alemmaksi, jotta vältettiin kynnyksen tekeminen. Esteettisistä syistä koko lasiseinä asennettiin tuohon alennettuun korkoon.

Valtavista 120 × 120 -senttisistä laatoista rakennetut lattiat näyttävät ja tuntuvat selvästi vakuuttavammilta kuin puusta tai pienemmistä laatoista tehdyt. Laatoittaminen jättiläisillä oli vaikeaa ja hidasta, mutta lopputulos palkitsee jälleen.

Leveällä terassilla on hyvin tilaa pyöreälle ruokailuryhmälle. Tuuhea huonekuusi tuo tilaan viihtyisyyttä. Kalusteet, Slettvoll. Teetetty terassimatto, Sepri. Italgranitin lattialaatat ovat samat kuin sisätiloissa.
Terassin seinä on rakennettu 3,5-metrisistä lasi­elementeistä. Karmit on upotettu lattia­rakenteisiin, jotta raskaiden liuku­ovien kiskot eivät muodosta kynnystä.
Saunan viisimetrinen kulmaikkuna nostetaan paikalleen.
Saunan seinissä on käytetty näyttävää, 30 senttiä leveää Thermo Royal -paneelia. Ikkunan kulma on karmiton. Saunan pesuhuoneesta erottava lasiseinä oli vielä asentamatta kuvaushetkellä.

Takasta on näkyvissä vain lasinen luukku, mutta taustalla on uusinta tekniikkaa. Vesikiertotakan lämmitystä säätää tietokone. Anturi tarkkailee tulen palamista, ja järjestelmä annostelee palamisilmaa juuri sopivasti.

LTO-piippu ottaa talteen poistolämpöä. Katolla on viiden kilowatin aurinkopaneelipatteristo ja kymmenen kilowatin verran aurinkokeräimiä, jotka yhdessä vesitakan kanssa syöttävät hybridivaraajaa tai ajavat lämmintä vettä lattialämmitykseen. Jos halutaan, lattialämmityksellä voi sulattaa vaikka lumet terassilta.

Aurinkosähköjärjestelmän lisänä on akusto. Sähkökatkon sattuessa akkuihin varastoitu sähkö pitää valot palamassa ja pumput pyörimässä vielä auringon laskettuakin parin vuorokauden ajan. Päälämmönlähteenä on järeä ilma-vesilämpöpumppu.

Talossa on 219 neliötä: keittiö-olohuone, kolme makuuhuonetta, työhuone, apukeittiö-­kodin­hoito­huone, spa-osasto, katettu terassi, autokatos/varasto.
Aurinkolinnan julkisivu mukailee tontin rajaa. Räystään alapuolelta valaistavat tehosterimoitukset keventävät jyhkeää ilmettä. Korkeasta profiilista huolimatta talo on yksikerroksinen.

Elämisen helppoutta on mietitty tarkasti. Wc vedetään hygieenisesti heilauttamalla kättä ison tai pienen valon edessä. Boran höyryuunissa on 19 tuuman älynäyttö. Yli 7 000 euroa maksavassa uunissa on vesi- ja viemäriliitäntä, laite pesee itsensä samaan tapaan kuin tiskikone.

Keraamiset Dekton-tasot keittiössä ja takan edessä on tehty posliinista, lasista ja kvartsista. Aine on kovempaa kuin graniitti tai marmori. Ja todella tiivistä, ei tahroja punaviinistä, ei naarmuja millään tavallisilla keittiövälineillä. Kestää vaikka kuuman paistinpannun.

Vaikka talo on täynnä elektroniikkaa, sähkö- tai liitäntäjohtoja ei näy missään. Langattomuuteen pyritään, ja siellä missä se ei ole mahdollista, johdot on upotettu seinien sisällä kulkeviin putkiin.

– Se on mulla eräänlainen pakkomielle, mikään johto ei saa näkyä mistään, Aleksi tunnustaa.

Tuo yksityiskohtien viilaaminen ja ”ihan riittävien” ratkaisujen välttäminen on pienelle yritykselle ainoa keino saada jatkuvuutta työlleen. Rauno ja Juha tietävät, että hinnalla ei voi kilpailla isojen rakennusliikkeiden kanssa.

– Tehdään niin hyvin kuin pystytään. Sitten toivotaan, että asiakkaat suosittelevat tuttavilleen. Tämä ala on semmoinen, yhtäkään tilausta ei saataisi, jos laitettaisiin vain lehteen ilmoitus ”Taloja rakennetaan”.

2 kommenttia