
Hyödynnä mansikankannat! Kokosimme 5 herkullista ideaa marjojen perkeiden käyttöön
Kun seuraavan kerran perkaat mansikoita, hyödynnä myös kannat. Tee niistä esimerkiksi raikasta mehujäätä, aromikasta teetä tai makeita mansikkaremmejä. Kokosimme hävikkireseptit!
Tiesitkö, että mansikankannat ovat syötäviä ja maistuvat miedosti mansikanlehdeltä? Vanha kansa sanoo kantojen tanniinien lievittävän turvotusta ja helpottavan nivelkipuja – ja onhan niissä myös mukavasti vitamiineja ja mineraaleja.
Kymmenestä vähän sinnepäin peratusta mansikasta saat desin verran kantoja. Ne ovat mainio raaka-aine makuveteen, siirappiin, mehuun tai kastikkeeseen. Tai kokeile tätä kikkaa: huuhtele mansikat huolellisesti ja sujauta kantoineen salaattiin tai soseuta smoothieen tai vinegrettiin.
Psst! Suosi luomumansikoita tai varmista ettei marjojen kasvatuksessa ole käytetty torjunta-aineita.
5 × herkkuja mansikankannoista
1. Kylmäuutettu kantamehu
Pane viiden kilon mansikkalaatikon peratut kannat isoon astiaan. Kaada kantojen päälle 2 litraa keitettyä vettä, lisää 1–2 desiä sokeria (oman maun mukaan) ja 1 rkl sitruunahappoa. Anna maustua kylmässä seuraavan päivään. Siivilöi ja pullota. Mehu säilyy pari viikkoa jääkaapissa.
2. Hävikkikokin mansikkadrinkki
Täytä puhdas lasitölkki mansikankannoilla ja vahvalla viinalla. Anna uuttua huoneenlämmössä 2–4 viikkoa, siivilöi ja säilö puhtaisiin pulloihin. Liköörin ystävä lisää pulloon hieman hunajaa tai sokeria. Käytä drinkeissä tai tarjoa jääkylmänä snapsina.
3. Kesäpäivän teesekoitus
Kuivaa mansikankannat vihanneskuivurissa tai uunissa noin 45 asteessa rutikuiviksi. Sekoita kannat kuivattujen villiyrttien, syötävien kuivakukkien tai teelehtien kanssa kesäiseksi tee- tai yrttijuomasekoitukseksi. Pakkaa ilmatiiviiseen purkkiin ja säilytä huoneenlämmössä.
4. Mansikankantasiirappi
Mittaa kattilaan 5 dl mansikankantoja, 2,5 dl vettä ja 2,5 dl sokeria. Keitä noin 5 minuuttia ja anna jäähtyä kattilassa. Siivilöi siirappi tiheän siivilän tai kuitukankaan läpi puhtaaseen lasitölkkiin ja säilytä jääkaapissa. Käytä kantasiirappia juomien tai drinkkien makeutuksena. Siirappi säilyy jääkaapissa noin kolme kuukautta.
5. Kantaremmit
Pane kulhoon 6 dl löyhästi perattuja mansikankantoja (saa olla hieman mansikkaa mukana), lisää 4 rkl hunajaa ja 1 rkl sitruunanmehua. Soseuta. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Levitä sose ohuelti leivinpaperille uunipellille. Kuivaa 150-asteisessa uunissa 6–8 tuntia. Avaa luukkua välillä. Leikkaa nihkeäksi kuivunut levy remmeiksi, kääri voipaperiin ja säilytä kylmässä. Nauhat säilyvät pari viikkoa.