Maku

Mamma mia, mitkä pastat! Ota eri pastalajit haltuun pastasanakirjamme avulla

Mamma mia, mitkä pastat! Ota eri pastalajit haltuun pastasanakirjamme avulla
Tunnetko jo bacatinit ja stellinit? Tässä pastasanakirja, josta selviää, millaista pastaa kukin italialainen pasta-sana tarkoittaa. Kurkkaa lopusta myös kastike-extra!
Julkaistu: 18.1.2006

Pastojen ABC

Alfabeto: pastakirjaimia, aakkosia
Anellini: pikkusormuksia
Bacatini: pitkä pasta, jossa reikä keskellä
Bavette: ohuita, litteitä spagetin tapaista ”lankapastaa”. Pienet lankapastat ovat bavettine ja suuremmat linguine
Boccolotti: paksuuttaan lyhyempää ”korvarengaspastaa"
Bozzoli: kotelomaista pastaa
Bretelloni: pitkiä ja aaltoreunaisia nauhoja, "henkselipastaa"
Kehnäsienillä täytetyt cannelonit.
Canneloni: suuria täytettäviä putkia
Cappelini: ohutta, pitkää ”hiusmaista” lankapastaa
Cavatappi: onttoja, korkkiruuvin tapaan kierteisiä putkenpätkiä
Cavatelli: kahvinpapua muistuttavia onttoja pastakotiloita. Vastaavia isompia kutsutaan nimellä trucioli
Conchiglie: simpukan muotoista pastaa
Cornetti: putkimaisia pikku “torvia”
Cravatte: rusettimaisia “solmioita”, pienempien nimi: cravattine
Creste (di gallo): lyhyttä, kaarevaa, ulkoreunaltaan ryppyistä ”kukonhelttapastaa”
Farfalle: perhosen mallisia
Fedelini: ohutta, lyhyeksi leikattuja spagettipätkiä, ”rakettispagetti”
Fettucine: nauhapastaa
Fiori di sambuco: “seljankukkapastaa”
Fusilli: korkkiruuvikiharaa
Punajuuri-lohipasta fusillipastasta.
Girandole: "tuuliviiripastaa"
Gnocchi: pastamykyjä, joissa usein mukana myös perunaa
Lasagne: pastalevyjä, usein munaa sisältäviä
Lasagnette: aaltoreunaista nauhapastaa
Linguine: litteää nauhapastaa, ”pikkukieliä”
Lumache: “etanoita”, pienemmät ovat nimeltään lumachelle ja isoimmat lumaconi
Mirtillo: mustikalla värjättyjä tagliatelle-nauhoja
Mostaccioli: pennemäistä “viiksipastaa”
Nido: pesäpastaa
Ondine: aaltoisia lasagnelevyjä
Orzi: ohranjyvämäistä keittopastaa
Pekoninen jyväpasta eli orzi.
Pasta alluovo: munapastaa
Penne: vinosti leikattua “kynäpastaa”
Pignolina: "pikku pinjansiemeniä" eli jyvämallista pastaa
Ravioli: pieniä täytettyjä tyynyjä
Rigatoni: suuria uurrettuja putkia
Ruote: pyöriä
Semini: pikkusiemeniä
Spaccatelle: käyrää ja kourumaista "lastupastaa"
Stellini: tähtösiä
Stivaletti: ”pikku saappaita”
Tagliatelle: nauhapastaa
Tortellini: täytettyjä pastanyyttirenkaita
Trenette: ohutta, litteää nauhapastaa
Vermicelli: erittäin ohutta, pitkää pastaa
Tortellinit tomaattikeitossa.

Pieni kastikesanasto

Italialaisittain kastikkeella on vakioperusaineensa. Tässä listaa tavallisimmista:
  • al pomodoro: tomaattikastikkeella
  • alla bolognese: jauheliha-kasviskastike
  • alla carbonara: kermaa, kinkkua ja munaa
  • al contadino: tomaattia, kinkkua ja sieniä
  • al salmone: tomaattia ja kirjolohta
  • al tonno: tonnikalaa ja tomaattia
  • alla diavola: voimakkaasti maustettu kinkku-kermakastike
  • alla toscana: toscanalaiseen tapaan eli sellerin, tomaatin ja meiramin kera
  • alla matriciana: tomaattien, kinkun ja lampaanjuuston kera
Kommentoi »