Maku

Mamma mia, mitkä pastat! Ota eri pastalajit haltuun pastasanakirjamme avulla

Mamma mia, mitkä pastat! Ota eri pastalajit haltuun pastasanakirjamme avulla
Tunnetko jo bacatinit ja stellinit? Tässä pastasanakirja, josta selviää, millaista pastaa kukin italialainen pasta-sana tarkoittaa. Kurkkaa lopusta myös kastike-extra!
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Pastojen ABC

Alfabeto: pastakirjaimia, aakkosia

Anellini: pikkusormuksia

Bacatini: pitkä pasta, jossa reikä keskellä

Bavette: ohuita, litteitä spagetin tapaista ”lankapastaa”. Pienet lankapastat ovat bavettine ja suuremmat linguine

Boccolotti: paksuuttaan lyhyempää ”korvarengaspastaa"

Bozzoli: kotelomaista pastaa

Bretelloni: pitkiä ja aaltoreunaisia nauhoja, "henkselipastaa"

Kehnäsienillä täytetyt cannelonit.

Canneloni: suuria täytettäviä putkia

Cappelini: ohutta, pitkää ”hiusmaista” lankapastaa

Cavatappi: onttoja, korkkiruuvin tapaan kierteisiä putkenpätkiä

Cavatelli: kahvinpapua muistuttavia onttoja pastakotiloita. Vastaavia isompia kutsutaan nimellä trucioli

Conchiglie: simpukan muotoista pastaa

Cornetti: putkimaisia pikku “torvia”

Cravatte: rusettimaisia “solmioita”, pienempien nimi: cravattine

Creste (di gallo): lyhyttä, kaarevaa, ulkoreunaltaan ryppyistä ”kukonhelttapastaa”

Farfalle: perhosen mallisia

Fedelini: ohutta, lyhyeksi leikattuja spagettipätkiä, ”rakettispagetti”

Fettucine: nauhapastaa

Fiori di sambuco: “seljankukkapastaa”

Fusilli: korkkiruuvikiharaa

Punajuuri-lohipasta fusillipastasta.

Girandole: "tuuliviiripastaa"

Gnocchi: pastamykyjä, joissa usein mukana myös perunaa

Lasagne: pastalevyjä, usein munaa sisältäviä

Lasagnette: aaltoreunaista nauhapastaa

Linguine: litteää nauhapastaa, ”pikkukieliä”

Lumache: “etanoita”, pienemmät ovat nimeltään lumachelle ja isoimmat lumaconi

Mirtillo: mustikalla värjättyjä tagliatelle-nauhoja

Mostaccioli: pennemäistä “viiksipastaa”

Nido: pesäpastaa

Ondine: aaltoisia lasagnelevyjä

Orzi: ohranjyvämäistä keittopastaa

Pekoninen jyväpasta eli orzi.

Pasta alluovo: munapastaa

Penne: vinosti leikattua “kynäpastaa”

Pignolina: "pikku pinjansiemeniä" eli jyvämallista pastaa

Ravioli: pieniä täytettyjä tyynyjä

Rigatoni: suuria uurrettuja putkia

Ruote: pyöriä

Semini: pikkusiemeniä

Spaccatelle: käyrää ja kourumaista "lastupastaa"

Stellini: tähtösiä

Stivaletti: ”pikku saappaita”

Tagliatelle: nauhapastaa

Tortellini: täytettyjä pastanyyttirenkaita

Trenette: ohutta, litteää nauhapastaa

Vermicelli: erittäin ohutta, pitkää pastaa

Tortellinit tomaattikeitossa.

Pieni kastikesanasto

Italialaisittain kastikkeella on vakioperusaineensa. Tässä listaa tavallisimmista:

  • al pomodoro: tomaattikastikkeella
  • alla bolognese: jauheliha-kasviskastike
  • alla carbonara: kermaa, kinkkua ja munaa
  • al contadino: tomaattia, kinkkua ja sieniä
  • al salmone: tomaattia ja kirjolohta
  • al tonno: tonnikalaa ja tomaattia
  • alla diavola: voimakkaasti maustettu kinkku-kermakastike
  • alla toscana: toscanalaiseen tapaan eli sellerin, tomaatin ja meiramin kera
  • alla matriciana: tomaattien, kinkun ja lampaanjuuston kera
Julkaistu: 18.1.2006
Kommentoi »