Maku

Mamma mia, mitkä pastat

Mamma mia, mitkä pastat

Tässä pastasanakirja, josta selviää mitä muotoa kukin italialainen pasta-sana tarkoittaa.
Teksti Marita Joutjärvi
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Alfabeto: pastakirjaimia, aakkosia

Anellini: pikkusormuksia

Bacatini: pitkä pasta, jossa reikä keskellä

Bavette: ohuita, litteitä spagetin tapaista ”lankapastaa”. Pienet lankapastat ovat bavettine ja suuremmat linguine

Boccolotti: paksuuttaan lyhyempää ”korvarengaspastaa"

Bozzoli: kotelomaista pastaa

Bretelloni: pitkiä ja aaltoreunaisia nauhoja, "henkselipastaa"

Canneloni: suuria täytettäviä putkia

Cappelini: ohutta, pitkää ”hiusmaista” lankapastaa

Cavatappi: onttoja, korkkiruuvin tapaan kierteisiä putkenpätkiä

Cavatelli: kahvinpapua muistuttavia onttoja pastakotiloita. Vastaavia isompia kutsutaan nimellä trucioli

Conchiglie: simpukan muotoista pastaa

Cornetti: putkimaisia pikku “torvia”

Cravatte: rusettimaisia “solmioita”, pienempien nimi: cravattine

Creste (di gallo): lyhyttä, kaarevaa, ulkoreunaltaan ryppyistä ”kukonhelttapastaa”

Farfalle: perhosen mallisia

Fedelini: ohutta, lyhyeksi leikattuja spagettipätkiä, ”rakettispagetti”

Fettucine: nauhapastaa

Fiori di sambuco: “seljankukkapastaa”

Fusilli: korkkiruuvikiharaa

Girandole: "tuuliviiripastaa"

Gnocchi: pastamykyjä, joissa usein mukana myös perunaa

Lasagne: pastalevyjä, usein munaa sisältäviä

Lasagnette: aaltoreunaista nauhapastaa

Linguine: litteää nauhapastaa, ”pikkukieliä”

Lumache: “etanoita”, pienemmät ovat nimeltään lumachelle ja isoimmat lumaconi

Mirtillo: mustikalla värjättyjä tagliatelle-nauhoja

Mostaccioli: pennemäistä “viiksipastaa”

Nido: pesäpastaa

Ondine: aaltoisia lasagnelevyjä

Orzi: ohranjyvämäistä keittopastaa

Pasta alluovo: munapastaa

Penne: vinosti leikattua “kynäpastaa”

Pignolina: "pikku pinjansiemeniä" eli jyvämallista pastaa

Ravioli: pieniä täytettyjä tyynyjä

Rigatoni: suuria uurrettuja putkia

Ruote: pyöriä

Semini: pikkusiemeniä

Spaccatelle: käyrää ja kourumaista "lastupastaa"

Stellini: tähtösiä

Stivaletti: ”pikku saappaita”

Tagliatelle: nauhapastaa

Tortellini: täytettyjä pastanyyttirenkaita

Trenette: ohutta, litteää nauhapastaa

Vermicelli: erittäin ohutta, pitkää pastaa

Pastaa kastikkeella italialaisittain

Italialaisittain kastikkeella on vakioperusaineensa. Tässä listaa tavallisimmista.

al pomodoro: tomaattikastikkeella

alla bolognese: jauheliha-kasviskastike

alla carbonara: kermaa, kinkkua ja munaa

al contadino: tomaattia, kinkkua ja sieniä

al salmone: tomaattia ja kirjolohta

al tonno: tonnikalaa ja tomaattia

alla diavola: voimakkaasti maustettu kinkku-kermakastike

alla toscana: toscanalaiseen tapaan eli sellerin, tomaatin ja meiramin kera

alla matriciana: tomaattien, kinkun ja lampaanjuuston kera

Julkaistu: 18.1.2006
Katso myös nämä