Pastojen ABC
Alfabeto: pastakirjaimia, aakkosia
Anellini: pikkusormuksia
Bacatini: pitkä pasta, jossa reikä keskellä
Bavette: ohuita, litteitä spagetin tapaista ”lankapastaa”. Pienet lankapastat ovat bavettine ja suuremmat linguine
Boccolotti: paksuuttaan lyhyempää ”korvarengaspastaa"
Bozzoli: kotelomaista pastaa
Bretelloni: pitkiä ja aaltoreunaisia nauhoja, "henkselipastaa"
Canneloni: suuria täytettäviä putkia
Cappelini: ohutta, pitkää ”hiusmaista” lankapastaa
Cavatappi: onttoja, korkkiruuvin tapaan kierteisiä putkenpätkiä
Cavatelli: kahvinpapua muistuttavia onttoja pastakotiloita. Vastaavia isompia kutsutaan nimellä trucioli
Conchiglie: simpukan muotoista pastaa
Cornetti: putkimaisia pikku “torvia”
Cravatte: rusettimaisia “solmioita”, pienempien nimi: cravattine
Creste (di gallo): lyhyttä, kaarevaa, ulkoreunaltaan ryppyistä ”kukonhelttapastaa”
Farfalle: perhosen mallisia
Fedelini: ohutta, lyhyeksi leikattuja spagettipätkiä, ”rakettispagetti”
Fettucine: nauhapastaa
Fiori di sambuco: “seljankukkapastaa”
Fusilli: korkkiruuvikiharaa
Girandole: "tuuliviiripastaa"
Gnocchi: pastamykyjä, joissa usein mukana myös perunaa
Lasagne: pastalevyjä, usein munaa sisältäviä
Lasagnette: aaltoreunaista nauhapastaa
Linguine: litteää nauhapastaa, ”pikkukieliä”
Lumache: “etanoita”, pienemmät ovat nimeltään lumachelle ja isoimmat lumaconi
Mirtillo: mustikalla värjättyjä tagliatelle-nauhoja
Mostaccioli: pennemäistä “viiksipastaa”
Nido: pesäpastaa
Ondine: aaltoisia lasagnelevyjä
Orzi: ohranjyvämäistä keittopastaa
Pasta alluovo: munapastaa
Penne: vinosti leikattua “kynäpastaa”
Pignolina: "pikku pinjansiemeniä" eli jyvämallista pastaa
Ravioli: pieniä täytettyjä tyynyjä
Rigatoni: suuria uurrettuja putkia
Ruote: pyöriä
Semini: pikkusiemeniä
Spaccatelle: käyrää ja kourumaista "lastupastaa"
Stellini: tähtösiä
Stivaletti: ”pikku saappaita”
Tagliatelle: nauhapastaa
Tortellini: täytettyjä pastanyyttirenkaita
Trenette: ohutta, litteää nauhapastaa
Vermicelli: erittäin ohutta, pitkää pastaa
Pieni kastikesanasto
Italialaisittain kastikkeella on vakioperusaineensa. Tässä listaa tavallisimmista:
- al pomodoro: tomaattikastikkeella
- alla bolognese: jauheliha-kasviskastike
- alla carbonara: kermaa, kinkkua ja munaa
- al contadino: tomaattia, kinkkua ja sieniä
- al salmone: tomaattia ja kirjolohta
- al tonno: tonnikalaa ja tomaattia
- alla diavola: voimakkaasti maustettu kinkku-kermakastike
- alla toscana: toscanalaiseen tapaan eli sellerin, tomaatin ja meiramin kera
- alla matriciana: tomaattien, kinkun ja lampaanjuuston kera