Maku

Mamma mia, mitkä pastat! Ota eri pastalajit haltuun pastasanakirjamme avulla


Tunnetko jo bacatinit ja stellinit? Tässä pastasanakirja, josta selviää, millaista pastaa kukin italialainen pasta-sana tarkoittaa. Kurkkaa lopusta myös kastike-extra!
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Pastojen ABC

Alfabeto: pastakirjaimia, aakkosia

Anellini: pikkusormuksia

Bacatini: pitkä pasta, jossa reikä keskellä

Bavette: ohuita, litteitä spagetin tapaista ”lankapastaa”. Pienet lankapastat ovat bavettine ja suuremmat linguine

Boccolotti: paksuuttaan lyhyempää ”korvarengaspastaa"

Bozzoli: kotelomaista pastaa

Bretelloni: pitkiä ja aaltoreunaisia nauhoja, "henkselipastaa"

Kehnäsienillä täytetyt cannelonit.

Canneloni: suuria täytettäviä putkia

Cappelini: ohutta, pitkää ”hiusmaista” lankapastaa

Cavatappi: onttoja, korkkiruuvin tapaan kierteisiä putkenpätkiä

Cavatelli: kahvinpapua muistuttavia onttoja pastakotiloita. Vastaavia isompia kutsutaan nimellä trucioli

Conchiglie: simpukan muotoista pastaa

Cornetti: putkimaisia pikku “torvia”

Cravatte: rusettimaisia “solmioita”, pienempien nimi: cravattine

Creste (di gallo): lyhyttä, kaarevaa, ulkoreunaltaan ryppyistä ”kukonhelttapastaa”

Farfalle: perhosen mallisia

Fedelini: ohutta, lyhyeksi leikattuja spagettipätkiä, ”rakettispagetti”

Fettucine: nauhapastaa

Fiori di sambuco: “seljankukkapastaa”

Fusilli: korkkiruuvikiharaa

Punajuuri-lohipasta fusillipastasta.

Girandole: "tuuliviiripastaa"

Gnocchi: pastamykyjä, joissa usein mukana myös perunaa

Lasagne: pastalevyjä, usein munaa sisältäviä

Lasagnette: aaltoreunaista nauhapastaa

Linguine: litteää nauhapastaa, ”pikkukieliä”

Lumache: “etanoita”, pienemmät ovat nimeltään lumachelle ja isoimmat lumaconi

Mirtillo: mustikalla värjättyjä tagliatelle-nauhoja

Mostaccioli: pennemäistä “viiksipastaa”

Nido: pesäpastaa

Ondine: aaltoisia lasagnelevyjä

Orzi: ohranjyvämäistä keittopastaa

Pekoninen jyväpasta eli orzi.

Pasta alluovo: munapastaa

Penne: vinosti leikattua “kynäpastaa”

Pignolina: "pikku pinjansiemeniä" eli jyvämallista pastaa

Ravioli: pieniä täytettyjä tyynyjä

Rigatoni: suuria uurrettuja putkia

Ruote: pyöriä

Semini: pikkusiemeniä

Spaccatelle: käyrää ja kourumaista "lastupastaa"

Stellini: tähtösiä

Stivaletti: ”pikku saappaita”

Tagliatelle: nauhapastaa

Tortellini: täytettyjä pastanyyttirenkaita

Trenette: ohutta, litteää nauhapastaa

Vermicelli: erittäin ohutta, pitkää pastaa

Tortellinit tomaattikeitossa.

Pieni kastikesanasto

Italialaisittain kastikkeella on vakioperusaineensa. Tässä listaa tavallisimmista:

  • al pomodoro: tomaattikastikkeella
  • alla bolognese: jauheliha-kasviskastike
  • alla carbonara: kermaa, kinkkua ja munaa
  • al contadino: tomaattia, kinkkua ja sieniä
  • al salmone: tomaattia ja kirjolohta
  • al tonno: tonnikalaa ja tomaattia
  • alla diavola: voimakkaasti maustettu kinkku-kermakastike
  • alla toscana: toscanalaiseen tapaan eli sellerin, tomaatin ja meiramin kera
  • alla matriciana: tomaattien, kinkun ja lampaanjuuston kera
Julkaistu: 18.1.2006