Pasta carbonara on yksi Rooman alueen tunnetuimmista pastaklassikosta. Ruoan valmistus vie vain pastan keittoajan verran, joten kaikki tarvittavat ainekset on hyvä ottaa valmiiksi käden ulottuville.
Perinteisen pasta carbonaran ainesosiin kuuluvat pasta, kananmuna, juusto, pekoni tai pancetta sekä mausteista suola ja pippuri. Onnistuneen carbonara-kastikkeen tekeminen voi vaatia hieman harjoittelua. Oleellista on oikea ajoitus: vatkaa kananmunat kulhossa valmiiksi pastan vielä kiehuessa. Sekoita munaseos, paistettu pekoni ja tarvittaessa tilkka keitinvettä nopeasti pastan joukkoon. Kuuman pastan ansiosta kastikkeesta tulee silkkisen kermainen.
Italialaisen alkuperäisreseptin mukaan pasta carbonaraan ei kuulu kermaa. Jos kuitenkin haluat vielä täyteläisemmän lopputuloksen, voit lisätä mukaan hieman kermaa. Kurkkaa tästä pasta carbonaran kermalla höystetty versio!
Perinteisesti carbonara valmistetaan guancialesta eli sian poskesta tehdystä lihasta. Guancialen löytäminen voi olla haastavaa, joten pancetta ja pekoni ovat hyviä ja laajasti käytettyjä vaihtoehtoja. Pancetta ja pekoni valmistetaan sian kyljestä.
Oikeaoppisessa pasta carbonarassa käytetään pecorino romano -juustoa, mutta parmesaani on toinen yleisesti suosittu vaihtoehto. Halutessasi voit myös kokeilla näiden kahden juuston sekoitusta.