4,1(142)
Pasta carbonara – täyteläinen italialainen klassikkopasta
15 min
Pasta carbonara eli miilunpolttajan spagetti on klassikkopasta, johon tarvitaan pekonia, munia ja parmesaanijuustoa. Tällä reseptillä valmistettu pasta carbonara maistuu juuri siltä kuin sen kuuluukin!
8.10.2014
 |
Maku
Reseptin ainekset
4 annosta
Pasta carbonara
400 gspagettia
170 gpekonia
2munaa
½ tlsuolaa
½ tlmustapippuria
1 dlparmesaanijuustoa (raastettuna)
½ dltuoretta basilikaa silputtuna (halutessasi)

Pasta carbonara – ohje:

  1. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä, pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Suikaloi pastan kypsyessä pekoni ja paista se omassa rasvassaan pannussa rapeaksi.
  3. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Mausta munamassa suolalla ja pippurilla.
  4. Valuta pasta, säästä tilkka keitinvettä. Kaada pasta takaisin kattilaan.
  5. Lisää paistettu pekoni ja munaseos kuuman pastan joukkoon, koko ajan sekoittaen. Jos seos on liian paksua, lisää tilkka keitinlientä.
  6. Viimeistele pasta carbonara parmesaanilla (ja basilikalla). Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Täydellinen pasta carbonara – vinkit valmistukseen

Pasta carbonara on yksi Rooman alueen tunnetuimmista pastaklassikosta. Ruoan valmistus vie vain pastan keittoajan verran, joten kaikki tarvittavat ainekset on hyvä ottaa valmiiksi käden ulottuville.

Mistä pasta carbonara on tehty?

Perinteisen pasta carbonaran ainesosiin kuuluvat pasta, kananmuna, juusto, pekoni tai pancetta sekä mausteista suola ja pippuri. Onnistuneen carbonara-kastikkeen tekeminen voi vaatia hieman harjoittelua. Oleellista on oikea ajoitus: vatkaa kananmunat kulhossa valmiiksi pastan vielä kiehuessa. Sekoita munaseos, paistettu pekoni ja tarvittaessa tilkka keitinvettä nopeasti pastan joukkoon. Kuuman pastan ansiosta kastikkeesta tulee silkkisen kermainen.

Tuleeko pasta carbonaraan kermaa?

Italialaisen alkuperäisreseptin mukaan pasta carbonaraan ei kuulu kermaa. Jos kuitenkin haluat vielä täyteläisemmän lopputuloksen, voit lisätä mukaan hieman kermaa. Kurkkaa tästä pasta carbonaran kermalla höystetty versio!

Mitä lihaa carbonaraan käytetään?

Perinteisesti carbonara valmistetaan guancialesta eli sian poskesta tehdystä lihasta. Guancialen löytäminen voi olla haastavaa, joten pancetta ja pekoni ovat hyviä ja laajasti käytettyjä vaihtoehtoja. Pancetta ja pekoni valmistetaan sian kyljestä.

Entä mitä juustoa pasta carbonaraan tulee?

Oikeaoppisessa pasta carbonarassa käytetään pecorino romano -juustoa, mutta parmesaani on toinen yleisesti suosittu vaihtoehto. Halutessasi voit myös kokeilla näiden kahden juuston sekoitusta.

11 kommenttia
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.