Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Kardemummaa ja vaniljaa

Jouluyön kakku on ollut Riitan rakas perinne jo vuosikymmeniä – ”Juuri niin ihana kuin mitä nimen perusteella ajattelin”

Jouluyön kakku on kuulunut yli 30 vuotta Riitta Lehtomäen joulupöytään. Ei ihme, sillä kakku sananmukaisesti sulaa suuhun! Nykyään myös Riitan tytär leipoo kardemumman tuoksuista kakkua. ”Taidanpa opettaa myös lapsenlapset sitä valmistamaan.”

12.12.2024

Oli vuosi 1991, ja Riitta Lehtomäki oli hiljattain muuttanut maalle omaan taloon lapsuudenkotinsa naapuriin. Eräänä aamuna hän luki Keskisuomalaista, kun sanomalehdestä löytyi jotain erityisen mieluisaa.

”Ruokasivuilta suorastaan pomppasi silmiini ihana nimi: Jouluyön kakku. Sitä pitää kokeilla!” Riitta kertoo ajatelleensa.

Reseptissä luvattiin, että kakku sananmukaisesti sulaa suuhun. Riitta päätti valmistaa kakun jouluaaton jälkiruoaksi.

”Seurasin ohjetta tarkasti, ja kakusta tulikin komea, juuri niin ihana kuin mitä nimen perusteella ajattelin.”

Sinä jouluna Riitta kutsui ensimmäistä kertaa joulunjuhlijat kotiinsa, ja mieleen on painunut aattoillan kahvihetki.

”Jouluaterian jälkeen saapui joulupukki lahjoineen. Myöhemmin illalla me, kaikki kolme sukupolvea, nautimme kardemummalta tuoksuvaa kakkua – aikuiset kahvin ja lapset mehun kera.”

Sittemmin Riitan kodista on tullut mummola ja kakkuperinne on jatkunut. Lasten perheet tulevat usein mummolaan viettämään joulua, ja joka vuosi jouluyön kakku nostetaan aattona kahvipöytään.

”Niin tänäkin jouluna! Ja perinne näyttäisi jatkuvan, sillä myös tytär leipoo tätä. Taidanpa opettaa myös lapsenlapset sitä valmistamaan”, Riitta sanoo.

Jouluyön kakku

Ainekset:

3 munaa

3 dl sokeria

4 dl perunajauhoja

1 rkl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoa

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

1 tl kardemummaa

200 g voita sulatettuna ja jäähdytettynä

Jouluyön kakku – ohje:

  1. Vaahdota munat ja sokeri hyvin. Sekoita toisessa astiassa kuiva-aineet keskenään ja lisää ne muna-sokerivaahtoon vähitellen (siivilän läpi) ja kevyesti sekoittaen. Lisää viimeisenä jäähdytetty voisula.
  2. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan (iso rengasvuoka) ja paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.

Vinkki! Kakku on rakenteeltaan hauras, joten voitele ja jauhota vuoka, vaikka käyttäisit tarttumatonta vuokaa. Kumoa kakku varovasti, jotta se ei murene

Juttua muokattu 18.12. klo 14:50: Lisätty vinkki reseptin perään.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt