
Joulunodotuskakku on Annin rakas perinne: joka vuosi hän leipoo saman kakun luottoreseptillään – ”Paras osa joulua on sen odotus”
Koska joulupyhinä on niin paljon muuta herkuteltavaa, joululeivonnaisten paras aika on Anni Peltolan mielestä jo ennen joulua. Yli kymmenen vuotta sitten hän tykästyi Kotivinkin kakkureseptiin, jota hän on sittemmin leiponut lähes joka vuosi joulunodotuskakuksi pimeiden iltojen iloksi. Nappaa ihana resepti jutun lopusta!
Anni, leivot joka vuosi joulunodotuskakun – kuulostaa ihanalta! Mistä on kyse?
Tykkään joulusta, mutta jostain syystä usein jo tapaninpäivänä tai jopa joulupäivänä tuntuu, että joulu on ohi. Sen takia tunnelmointi on kiva aloittaa ajoissa ennen joulua. Olen todennut, että itse asiassa paras osa joulua on sen odotus.
Koska joulupyhinä jouluruokia on niin paljon, leivonnaisia ei silloin juurikaan tee mieli. Joululeivonnaisia on kivempi herkutella jo joulua odotellessa. Rakastan telkkarin katsomista, ja joulukuun rauhallisina iltoina on ihana keitellä glögiä ja hipsiä leikkaamaan pala kakkua ja nautiskella ne sohvalla jouluelokuvia katsellen!

”Tämä kakku on juuri täydellinen joulunodotuskakku, koska se säilyy hyvänä jääkaapissa ainakin viikon. Joskus olen pakastanut puolikkaan kakun.”
Millainen joulunodotuskakkusi on? Miksi tykästyit juuri siihen?
Kyseessä on suklainen kahvikakku, joka on helppo leipoa ja onnistuu joka kerta. Ainekset ovat mukavan yksinkertaiset: kunhan suklaan ostaa, muut ainekset löytyvät lähes aina jo valmiiksi kaapista. Maku on täydellinen siksi, ettei se ole kauhean makea. Siinä yhdistyvät suklainen perinteinen kuivakakku ja kahvin makuinen kuorrute. Kakku on ihanaa myös ilman kuorrutetta. Resepti on yksinkertaisesti tosi hyvä.
Kakku on juuri täydellinen joulunodotuskakku, koska se säilyy hyvänä jääkaapissa ainakin viikon. Joskus olen pakastanut puolikkaan kakun – silloin kuorrute kannattaa jättää pois.

Millainen leipuri olet? Entä millaisista leivonnaisista pidät?
Leivon itse asiassa aika vähän – suunnilleen kesällä raparperipiirakan ja joulun alla joulunodotuskakun. Siksikin tuntuu hauskalta, että kakkuperinne on säilynyt.
Monen mielestä leivonnaismakuni on varmaankin vanhanaikainen. Rakastan kuivakakkuja ja keksejä, en niinkään esimerkiksi juustokakkuja. Pullastakin pidän, mutta sen leipomiseen olen liian laiska.
Joulunodotuskakun leivonnassa käytän perinteistä alumiinista kuivakakkuvuokaa, joka lienee 80-luvulta. Vuoassa kakusta tulee mehevä ja juuri sopivan kokoinen.
Milloin joulunodotuskakun aika koittaa? Leivotko sen jonain tiettynä päivänä?
Ei ole muodostunut mitään tiettyä päivää. Leivon sen sitten, kun siltä tuntuu! Puolisonikin osaa jo nykyään odottaa kakkua. Yleensä hetki on tuntunut sopivalta jossain vaiheessa joulukuuta. Siinä vaiheessa olemme jo tehneet suurimmat jouluvalmistelut, ja kakku aloittaa jouluun rauhoittumisen.
Annin joulunodotuskakku – resepti

Ainekset:
- 100 g tummaa suklaata (maidoton)
- 2 dl kaura- tai soijamaitoa
- 150 g maidotonta leivontamargariinia
- 2 dl sokeria
- 2 kananmunaa
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 dl kaakaota
- 2 rkl vaniljasokeria
- 1 ½ tl leivinjauhetta
Kahvikuorrute
- 2 rkl vahvaa kahvia
- 1 rkl maidotonta leivontamargariinia
- 1 ½ dl tomusokeria
- 2 rkl kaakaota
Koristeluun
- suklaarouhetta
Joulunodotuskakku – ohje:
- Rouhi suklaa. Lämmitä kasvimaito (älä keitä) ja sulata suklaarouhe sekaan välillä sekoittaen.
- Pilko rasva pieniksi kuutioiksi. Vatkaa sokeri ja rasva vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat reippaasti vatkaten.
- Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa. Yhdistä kuivat aineet ja suklaamaito rasva-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi.
- Voitele kakkuvuoka (1,8 l) ja kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 50 minuuttia. Paina kakun keskelle puutikku. Jos tikkuun ei jää taikinaa, kakku on valmis. Anna jäähtyä viisi minuuttia ja kumoa kakku.
- Tee kuorrute. Sulata margariini kuumaan kahviin. Lisää tomusokeri ja kaakao. Valuta kuorrute jäähtyneen kakun päälle. Koristele suklaarouheella.