Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Ihanan oudot jouluruoat

Villisikoja, jalapenokalkkunaa ja kanelimakaronilaatikkoa! Kysyimme, mitä sellaista joulupöydästänne löytyy, mitä muilla ei ole – ja näin te vastasitte!

Kauhallinen kanelimakaronilaatikkoa ja siivu jalapenokalkkunaa, kiitos! Testaa lukijoidemme erikoisia mutta erityisen maukkaita jouluruokia.

Mummon kanelimakaronilaatikko on tärkeä osa Caritan jouluperinteitä: ”Makea maku sopii hyvin yhteen muiden jouluruokien kanssa”

Caritan mummo toi joulupöytään makean ja kanelisen makaronilaatikon. Laatikossa yhdistyvät hauskasti uuniriisipuuron ja makaronivellin maut, ja se kuulu olennaisena osana Caritan jouluperinteisiin.

Kanelimakaronilaatikkoa tarjotaan Caritan kotona vain joulupöydässä.

Elvi-mummini vietti joulut meillä Sastamalassa ja toi aina mukanaan kanelimakaronilaatikon. Se on ollut tärkeä osa jouluperinteitämme. Sen hieman makea maku sopii hyvin yhteen muiden jouluruokien kanssa. Mummini ohjeessa makaronit keitetään pehmeiksi ja muna-maitoseos kiehautetaan vielä makaronien kanssa kattilassa. Kaneli ja sokeri maustavat ruoan jouluiseksi”, Carita kertoo.

Missä possut? Vastapaistetut villisiat saattavat kadota keittiöstä ennen kuin ehdit röhkäistä

Jouluhullun tuottajan Anni Alatalon tapaninpäivän kruunaavat possunmuotoiset kanelimunkit. Munkkien muoto syntyy piparkakkumuotilla ja jouluisen niistä tekee kanelilta maistuva sokerointi. Hauskasti kippuralle paistuneet jalat ovat herkullisen rapeita.

Kanelimunkit saavat possun muodon piparkakkumuotilla.

”Tapaninpäivän aterian kruunaavat äitini paistamat villisiat. Ne ovat pehmeitä possun muotoisia munkkeja, joissa on jouluinen kanelisokerikuorrutus. Vanhempani rakastavat Ernst Kirchsteigeria, ruotsalaista tv-juontajaa, ja resepti on alun perin hänen. Vaikka jouluaterian jälkeen kenenkään mahaan ei mahdu enää yhtään torttua tai piparia, villisioista jää joka joulu jäljelle vain sokeri suupielissä”, Anni kertoo.

Tiinan jalapenokalkkuna on 30 vuotta kestänyt jouluperinne

Tiina Tikkasen jouluperinne on tulinen ja murea jalapenokalkkuna. Jalapenot antavat kalkkunalle mausteisen potkun. Niiden määrää säätämällä saat ruoasta tulisemman tai miedomman.

Jalapenokalkkunan valmistelu vie vain 20 minuuttia, mutta sen annetaan annetaan marinoitua vuorokausi jääkaapissa ja sen jälkeen paistua uunin lämmössä 2 tuntia.

”Meillä on ollut jo 30 vuotta jouluisin perinne, että aaton aattona nautimme kaloista, aattona syödään kinkkua ja joulupäivänä pöytään katetaan kalkkunaa. Valmistan jalapenokalkkunan isosta kalkkunarullasta ja käytän siihen runsaasti säilöttyjä jalapenoja. Kalkkuna maustuu kätevästi paistopussissa yhdessä jalapenojen kanssa, ja sen voi laittaa suoraan paistopussissa uuniin. Kalkkunan kanssa tarjotaan jalapenoista valmistettua kastiketta, hasselbackan palsternakkoja ja päärynä-juustosalaattia”, Tiina kertoo.

Kuninkaankakku Bolo Rei kuuluu portugalilaiseen jouluun, mutta Hannelen jäätelöinen versio on valmistettu suomalaisella twistillä

Hannelen portugalilaisen perinneherkun tyyliin tehdyssä jäätelökakussa maistuvat kuivatut hedelmät ja portviini. Hannele on asunut Portugalissa yli 20 vuotta, mutta viettää joulut Suomessa.

Perinteinen Bolo Rei eli loppiaiskakku on vuosisatoja vanha loppiaisperinne. Kakku on nimeltään myös kolmen kuninkaan kakku Raamatun kertomuksen itämaan tietäjien kunniaksi. Hannelen versiossa kakku onkin jäätelö.

”Olen asunut Portugalissa vuodesta 1998 ja viettänyt aina joulut Suomessa. Korona-aikana se ei ollut mahdollista, joten halusin tehdä meille Portugaliin suomalaisen joulun. Opiskelin verkkokurssilla jäätelön valmistusta ja sain idean jälkiruokaan, joka yhdistäisi suomalaisia ja portugalilaisia makuja. Käytin inspiraationi lähteenä kuninkaan kakkua (Bolo Rei), joka on ehdoton portugalilaisessa joulupöydässä. Tein jäätelökakun, josta löytyvät samat hedelmäiset maut kuin Bolo Rei -kakussa. Portugalilaiset sukulaiseni ihastuivat tähän herkkuun”, Hannele kertoo.

Muita joulupöydän erikoisuuksia olivat...

”Meidän perheen perinteinen joulupöydän lisäkeherkku on valkosipuli-viinirypäleet. Paketillinen viinirypäleitä, purkki ranskankermaa, yksi kynsi valkosipulia, suolaa ja pippuria. Annetaan marinoitua yön yli. Ilman näitä herkkuja ei tule jouluakaan.”

Laura

”Välimerellinen couscous-salaatti on tullut perinteeksi.”

Aila

”Suklaapossut. Kotimaiset omenat saavat banaanipalasta kärsän (cocktailtikuilla), manteleista jalat ja korvat, sitten suklaakylpyyn ja vielä nonparellisilmät ja ’töpselit’.”

Irja

”Turkinpippuripiparit eli turkinpippureita rouhittuna piparitaikinan joukkoon ja piparit uuniin. Myös salmiakkimarenki on perheessämme herkkulistalla.”

Kati

”Meidän perheen ihan oma joulunajan jälkiruoka on sitruunakiisseli, joka tarjoillaan mantelilastujen ja kermavaahdon kera joulu- tai tapaninpäivänä. Hieno vastapaino joulun pääruoille.”

Eila

”Meillä syödään aina jouluna lasagnea.”

Irina

Jouluna ja juhannuksena on aina täytekakku ja voileipäkakku, kaiken muun perinteisen lisäksi. Niistä ei tingitä.”

Satu Maarit

”Kurkkukaviaari on kuulunut joulupöytään lapsuudestani 80-luvulta saakka. Perinne jatkuu omassa ja veljeni perheessä. Kurkkukaviaari on suolainen lisäke: keitettyjä kananmunia ja suolakurkkua pilkottuna, vatkattua kermavaahtoa, lisäksi korppujauhoja, sinappia ja valkosipulisuolaa. Kaikki sekaisin, taivaallisen ihanaa!”

Heidi

Lähde: Kysely Meillä kotonan ja Maku-lehden Facebook-sivuilla elokuussa 2023.

Muokattu 27.12.24 klo 10.17: Korjattu virheellisiä reseptilinkkejä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt