


Kuninkaankakku Bolo Rei kuuluu portugalilaiseen jouluun, mutta Hannelen jäätelöinen versio on valmistettu suomalaistwistilllä: ”Sukulaiseni ihastuivat”
Hannelen portugalilaisen perinneherkun tyyliin tehdyssä jäätelökakussa maistuvat kuivatut hedelmät ja portviini. Hannele on asunut Portugalissa yli 20 vuotta, mutta viettää joulut Suomessa. Koronan jyllätessä reissu Suomeen jäi väliin, ja Hannele halusi valmistaa portugalilaisille sukulaisilleen jälkkärin, joka yhdistäisi suomalaisia ja portugalilaisia makuja.
”Olen asunut Portugalissa vuodesta 1998 ja viettänyt aina joulut Suomessa. Korona-aikana se ei ollut mahdollista, joten halusin tehdä meille Portugaliin suomalaisen joulun. Opiskelin verkkokurssilla jäätelön valmistusta ja sain idean jälkiruokaan, joka yhdistäisi suomalaisia ja portugalilaisia makuja. Käytin inspiraationi lähteenä kuninkaan kakkua (Bolo Rei), joka on ehdoton portugalilaisessa joulupöydässä. Tein jäätelökakun, josta löytyvät samat hedelmäiset maut kuin Bolo Rei -kakussa. Portugalilaiset sukulaiseni ihastuivat tähän herkkuun.”
Hannele Hukkanen de Matos, Braga, Portugali
Portugalilainen jäätelökakku ”Bolo Rei” – ohje:
- Vuoraa irtopohjavuoan (ø 20) pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat. Laita kondensoitu maito jääkaappiin.
- Kuutioi tai raasta omena. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat ainekset ja siivilöi ne vaahtoon. Sekoita varovasti käännellen. Lisää omenakuutiot. Kaavi taikina vuokaan.
- Paista 225-asteisessa uunissa 6–8 minuuttia. Anna jäähtyä.
- Leikkaa kakkupohjasta torvellista kuivakakkuvuokaa muottina käyttäen vuoan halkaisijan kokoinen pala. Kakkupalasta tulee jäätelökakun pohja. Voitele samainen kakkuvuoka kevyesti rypsiöljyllä.
- Kaada portviini kulhoon. Lisää kuivahedelmä- ja appelsiininkuoripalat. Anna maustua 30 minuuttia.
- Raasta pestystä appelsiinista ja sitruunasta kuoret. Vatkaa kondensoitu maito ja kerma paksuksi vaahdoksi.
- Valuta hedelmät viinistä ja lisää ne jäätelömassaan. Lisää sitrusten kuoret ja kaneli.
- Kaavi jäätelömassa kakkuvuokaan ja tasoita pinta. Aseta kakkupohja jäätelön päälle ja paina kevyesti. Peitä kelmulla ja siirrä pakastimeen vuorokaudeksi.
- Kasta vuoka kuumaan veteen ja kumoa kakku vadille. Koristele kirsikoilla, mantelirouheella ja halutessasi appelsiiniviipaleilla.
