Mitkä hyötykasvit ovat nyt nousussa?
Helposti ikkunalaudalla kasvatettavat idut ja versot. Samoin lehtivihannekset ja yrtit, joita voi käyttää kätevästi esimerkiksi smoothiessa. Ylipäätään kiinnostus kasvien terveysvaikutuksiin kasvaa.
Onko tavoissa kasvattaa jotakin uutta?
Vesiviljely nousee uudelleen suosioon erityisesti kaupungeissa. Kateviljelyssä viehättää maaperän huoltaminen viljelyn ohessa.
Kateviljely eli No dig -menetelmä
Kateviljelyssä maata ei kaiveta ja muokata, vaan sen pinta katetaan 15–20 sentin kerroksella esimerkiksi ruoho-, olki-, luonnonkasvi- ja oksasilppua. Maan pieneliöt ja lierot sekoittavat katteen multaan, ja tuloksena on kuohkea, eloperäisen aineksen lannoittama kasvualusta. Lue hortonomi Adrian Evansin kokemuksia kateviljelystä!
Mikä on kiinnostavaa kasvualustoissa?
Monet kokeilevat erilaisia vaihtoehtoja, esimerkiksi kookosta, kivivillaa ja rahkasammalta ja yhdistelevät omia suosikkejaan. Esimerkiksi itse teen aina omat sekoitukset kasvien mukaan.
Miten tauteja ja tuholaisia torjutaan?
Nyt kiinnostavat erityisesti luonnonmukaiset menetelmät, biologinen torjunta ja kasvien hyvinvointia tukevien mikrobien hyödyntäminen. Lisäksi keskitytään siihen, että oikea kasvi on oikeassa paikassa ja hyvin hoidettu. Silloin se on vahva tuholaisia ja tauteja vastaan.
Onko ajatus hiilen sitomisesta maahan vahvistumassa kotipuutarhoissa?
Kyllä, ehdottomasti. Puuvartisten kasvien käyttö lisääntyy, ja ne kuljettavat osan yhteyttämisessä syntyneistä hiiliyhdisteistä maaperään. Samoin biohiilen kysyntä ja käyttö ovat lisääntyneet esimerkiksi bokashin, muun kompostoinnin ja maanparannuksen yhteydessä. Myös edellä mainittu kateviljely liittyy tähän.
Bokashi
Bokashi-kompostoinnissa omista ruoantähteistä tehdään multaa ja lannoitetta kasveille. Jäte fermentoituu ilmatiiviissä astiassa mikrobien avustuksella. Lue ohjeet bokashi-kompostointiin täältä!
Ilmasto lämpenee. Näkyykö se siinä, mitä kasveja kokeilemme?
Uutuusyrtit kiinnostavat: kurry-yrtti eli italianolkikukka, maustesamettikukka (salmiakkiyrtti) ja ryytisalvian monet muodot. Eteläisessä Suomessa myös kvinoa, goji-marja, persikat ja aprikoosit ovat suosittuja, pohjoisemmassa kirsikat ja päärynät.
Ekologisuus kiinnostaa nyt ihmisiä. Miten se näkyy hyötykasvipuolella?
Näkyvissä on selkeä suuntaus omavaraiseen luomuviljelyyn. Moni haluaa oppia bokashi-, mikrobi-, mykorritsa- ja KNF-valmisteiden (Korean Natural Farming) käyttöä.
Onko korona-aika näkynyt Hyötykasviyhdistyksen palveluiden käytössä?
Kyllä, kysyntä ja kiinnostus on kasvanut todella paljon, kiireisimpinä kuukausina nettipalveluidemme käyttö jopa nelinkertaistui. Muutenkin aktiivisuus siementen ja neuvonnan parissa on noussut todella paljon.