Viherpiha

Salmiakkiyrttiä, goji-marjoja ja kvinoaa omalta pihalta tai parvekkeelta? Selvitimme hyötypuutarhan kiinnostavimmat ilmiöt

Salmiakkiyrttiä, goji-marjoja ja kvinoaa omalta pihalta tai parvekkeelta? Selvitimme hyötypuutarhan kiinnostavimmat ilmiöt
Kysyimme Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Uskilta, mitkä asiat ovat juuri nyt kiinnostavimpia hyötykasvirintamalla.
Julkaistu: 25.2.2021

Mitkä hyötykasvit ovat nyt nousussa?

Helposti ikkunalaudalla kasvatettavat idut ja versot. Samoin lehtivihannekset ja yrtit, joita voi käyttää kätevästi esimerkiksi smoothiessa. Ylipäätään kiinnostus kasvien terveysvaikutuksiin kasvaa.

Rohtosarviapilan versossa on hieman mausteinen, jopa currymainen vivahde.
Hyllyllä kasvaa timjamia ja sitruunaverbenaa sekä erilaisia versoja. Chilien ja tomaattien yläpuolella, kukkatelineen laakeassa ruukussa viihtyvät salvia, rosmariini, timjami ja harmaalehtinen kurry-yrtti.
Perinteisten palstojen lisäksi syntyy pienten tilojen parveke-, kassi- ja kattopuutarhoja. Myös seiniä hyödynnetään viljelyyn.
Katja Uski

Onko tavoissa kasvattaa jotakin uutta?

Vesiviljely nousee uudelleen suosioon erityisesti kaupungeissa. Kateviljelyssä viehättää maaperän huoltaminen viljelyn ohessa.

Kateviljely eli No dig -menetelmä

Kateviljelyssä maata ei kaiveta ja muokata, vaan sen pinta katetaan 15–20 sentin kerroksella esimerkiksi ruoho-, olki-, luonnonkasvi- ja oksasilppua. Maan pieneliöt ja lierot sekoittavat katteen multaan, ja tuloksena on kuohkea, eloperäisen aineksen lannoittama kasvualusta. Lue hortonomi Adrian Evansin kokemuksia kateviljelystä!

Mikä on kiinnostavaa kasvualustoissa?

Monet kokeilevat erilaisia vaihtoehtoja, esimerkiksi kookosta, kivivillaa ja rahkasammalta ja yhdistelevät omia suosikkejaan. Esimerkiksi itse teen aina omat sekoitukset kasvien mukaan.

Kasvualustoja esikasvatukseen. Vasemmalta alkaen: Sienijuurta eli mykorritsaa, kylvömultaa, vermikuliittia, kasvusammalta ja perliittiä. Perliitin edessä on sammalnappi, eli rahkasammalesta tiiviiksi puristettu pelletti, joka turpoaa kasteltaessa.
Monimuotoisuus ja kerroksellisuus ovat nyt puutarhassa tärkeitä. Halutaan perustaa niittyjä pölyttäjille ja viljellä hyötykasveja koristekasvien lomassa. Myös omavaraisuus on vahva trendi.
Katja Uski

Miten tauteja ja tuholaisia torjutaan?

Nyt kiinnostavat erityisesti luonnonmukaiset menetelmät, biologinen torjunta ja kasvien hyvinvointia tukevien mikrobien hyödyntäminen. Lisäksi keskitytään siihen, että oikea kasvi on oikeassa paikassa ja hyvin hoidettu. Silloin se on vahva tuholaisia ja tauteja vastaan.

Onko ajatus hiilen sitomisesta maahan vahvistumassa kotipuutarhoissa?

Kyllä, ehdottomasti. Puuvartisten kasvien käyttö lisääntyy, ja ne kuljettavat osan yhteyttämisessä syntyneistä hiiliyhdisteistä maaperään. Samoin biohiilen kysyntä ja käyttö ovat lisääntyneet esimerkiksi bokashin, muun kompostoinnin ja maanparannuksen yhteydessä. Myös edellä mainittu kateviljely liittyy tähän.

Bokashi

Bokashi-kompostoinnissa omista ruoantähteistä tehdään multaa ja lannoitetta kasveille. Jäte fermentoituu ilmatiiviissä astiassa mikrobien avustuksella. Lue ohjeet bokashi-kompostointiin täältä!

Ilmasto lämpenee. Näkyykö se siinä, mitä kasveja kokeilemme?

Uutuusyrtit kiinnostavat: kurry-yrtti eli italianolkikukka, maustesamettikukka (salmiakkiyrtti) ja ryytisalvian monet muodot. Eteläisessä Suomessa myös kvinoa, goji-marja, persikat ja aprikoosit ovat suosittuja, pohjoisemmassa kirsikat ja päärynät.

Goji-marja.
Kvinoa.

Ekologisuus kiinnostaa nyt ihmisiä. Miten se näkyy hyötykasvipuolella?

Näkyvissä on selkeä suuntaus omavaraiseen luomuviljelyyn. Moni haluaa oppia bokashi-, mikrobi-, mykorritsa- ja KNF-valmisteiden (Korean Natural Farming) käyttöä.

Onko korona-aika näkynyt Hyötykasviyhdistyksen palveluiden käytössä?

Kyllä, kysyntä ja kiinnostus on kasvanut todella paljon, kiireisimpinä kuukausina nettipalveluidemme käyttö jopa nelinkertaistui. Muutenkin aktiivisuus siementen ja neuvonnan parissa on noussut todella paljon.

Katja Uski on Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja, joka harrastaa miniatyyrikivipuutarhoja ja japanilaista puutarhakulttuuria.
Kommentoi »