Istuta kestäviä kasveja ja hemmottele hyönteisiä – poimi 20 loistovinkkiä, joiden avulla pienennät puutarhasi hiilijalanjälkeä!
Piha ja puutarha
Istuta kestäviä kasveja ja hemmottele hyönteisiä – poimi 20 loistovinkkiä, joiden avulla pienennät puutarhasi hiilijalanjälkeä!
Pienillä ja arkisilla puutarhanhoidon valinnoilla voi torjua ilmastonmuutosta. Poimi käytännölliset vinkit omaan puutarhaasi!

1. Istuta omenapuu

Puut ja pensaat, kuten kaikki muukin kasvillisuus, sitovat hiilidioksidia ilmakehästä. Ne ovat ilmaston lämpenemistä ehkäiseviä niin sanottuja hiilinieluja, jotka pienentävät puutarhan hiilijalanjälkeä.

2. Säästä energiaa teknologian avulla

 • Led-valaisimet ovat energiatehokkaampia kuin vanhat kasvivalaisimet. Ne ovat myös hehkulamppuja kestävämpiä.
 • Ajastimien avulla voit säätää kasvivalaistuksen tai kastelun kestoa.
 • Hämäräkytkimet tai liiketunnistimet säästävät pihavalaistuksessa.
 • Aurinkopaneelit tuottavat omaa energiaa. Niitä voi hyödyntää myös kasvihuoneen kastelu-, valaisu- ja tuuletusjärjestelmien virranlähteenä. Markkinoilta löytyy myös aurinkopaneelin voimin toimivia pihan tunnelmavalaisimia ja pieniä suihkulähteitä sekä ainakin osittain aurinkokennojensa avulla latautuvia robottiruohonleikkureita.
 • Älypuhelimen sovellusten avulla voit seurata ja ohjailla etänä esimerkiksi kasvihuoneen järjestelmiä.
Voisiko säännöllistä leikkausta vaativan nurmikon korvata kukkaniityllä tai lehtipuhallinta kaipaavan sorapinnan laatoituksella?

3. Hoida maata

Valkomesikkää, valkoapilaa, ruisvirnaa ja italianraiheinää yhden kesän kasvanut maa on riittävän ravinteikasta jopa kaalin kasvatukseen.

Huolehdi kasvimaan hyvinvoinnista luonnonmukaisesti. Teollisesti tuotettujen lannoitteiden sijaan voit tukeutua esimerkiksi viljelykiertoon ja viherlannoitukseen. Ne auttavat maata säilymään kuohkeana ja ravinteikkaana sekä pidättämään hyvin kosteutta.

Kokeile näitä yhdessä: 1. Valkomesikkä, valkoapila, ruisvirna ja italianraiheinä tai 2. auringonkukka ja herne.

4. Valitse helppohoitoisia pintoja ja kasveja

Suunnittele puutarha niin, että sen ylläpito aiheuttaa mahdollisimman vähän päästöjä. Voisiko säännöllistä leikkausta vaativan nurmikon korvata kukkaniityllä tai lehtipuhallinta kaipaavan sorapinnan laatoituksella?

5. Käytä lihasvoimaa

Kuokkien, harojen, talikoiden ja muiden perinteisten puutarhatyökalujen käyttö säästää luontoa toisin kuin samojen töiden tekeminen moottorikäyttöisillä kojeilla – samalla saat kuntosalikäynnit korvaavaa hyötyliikuntaa!

6. Huolla työkaluja säännöllisesti

Pidä puutarhatyökalut kunnossa säännöllisellä puhdistuksella, teroituksella ja rasvaamisella. Suosi puuta, metallia ja muita luonnonmateriaaleja, sillä niistä valmistetut työkalut ovat yleensä kestävämpiä kuin muoviset.

7. Muista kohtuus

Viljele hyötykasveja vain niin paljon kuin tarvitset. Resurssien tuhlaaminen on turhaa, jos osa sadosta jää syömättä.

8. Valitse sopiva multa

 • Pussimullan käytöstä koituu paljon turhaa pakkausmateriaalia irtomultakuormiin verrattuna.
 • Turve on maailman yleisin kasvualusta, mutta sen käyttöön liittyy ongelmia. Turvesuot ovat tehokkaita hiilinieluja, sillä ne sitovat hiilidioksidia noin kymmenen kertaa enemmän kuin muut ekosysteemit. Ne uusiutuvat erittäin hitaasti. Turpeen nosto ja soiden ojittaminen vapauttavat hiilidioksidin takaisin ilmaan.
 • Tutustu turvepohjaisten kasvualustojen uusiin vaihtoehtoihin, esimerkiksi rahkasammalesta tai järviruo’osta ja -helvestä tehtyyn ”multaan”.

9. Kompostoi kasvi- ja keittiöjätteet

Kaatopaikalle päätyneet eloperäiset ainekset lisäävät kasvihuonekaasuja, mutta kotikompostissa niistä syntyy helposti hyvää maanparannusainetta. Helpoin tapa on jättää naatit ja muut kasvijätteet kompostoitumaan suoraan kasvimaan multapinnan päälle. Niitä voi käyttää myös katteena.

10. Istuta kestäviä kasveja

Kausikasvit ja muut lyhytikäiset kasvit sekä paljon kastelua tai muuta hoitoa vaativat lajit kuluttavat resursseja enemmän kuin ilman hoitoa vuodesta toiseen porskuttavat lajit. Mieti, voisitko kasvattaa esimerkiksi osan kesäkukista itse tai käyttää ruukkuistutuksissa myös monivuotisia, maassa talvetettavia kasveja tai ylimääräisiä perennojen pistokkaita.

11. Torju tuholaisia

Feromonipyydystä voi käyttää sipulikoin torjuntaan.

Suojaa satoa ötökkätuhoilta kemikaalien sijasta esimerkiksi tiheäsilmäisillä suojaverkoilla tai herkullisilla houkutuskasveilla tai kokeile kaupallisesti tuotettuja biologisia torjuntaeliöitä.

12. Kierrätä!

 • Lajittele puutarhatarvikkeista syntyneet jätteet asianmukaisesti.
 • Hyödynnä kertaalleen käytettyjä materiaaleja, kuten jätelautaa ja purkutiiliä, puutarhan rakenteissa.
 • Hanki kierrätysmateriaaleista valmistettuja puutarhakalusteita ja -tarvikkeita.
 • Myy tai lahjoita eteenpäin itsellesi tarpeettomat, hyväkuntoiset puutarhatyökalut ja -koneet, rakennusmateriaalit ja kasvit.

13. Säilö vettä

Johda sadevedet talteen katoilta ja kovilta pinnoilta kastelua varten.

14. Kastele vähemmän

Porkkanat, punajuurikkaat ja muut juurekset pärjäävät niukalla kastelulla.
 • Valikoi kasveja, jotka kestävät hyvin kuivuutta. Tutustu preeriaperennoihin, mehikasveihin ja muihin kuivien paikkojen lajeihin. Hyötykasveista juurekset ja monet yrtit pärjäävät muita vähemmällä kastelulla.
 • Useimmat puutarhakasvit pärjäävät taimivaiheen jälkeen omillaan sadeveden turvin, sillä niiden juuristo hakeutuu syvälle maahan kosteuden perässä.
 • Istuta taimet mieluummin maahan kuin ruukkuun, sillä ruukkukasvit tarvitsevat yleensä aina kastelua.
 • Kastele vasta auringon laskettua, jotta vettä haihtuu hukkaan mahdollisimman vähän.
 • Peitä paljas multapinta katteella, joka pidättää kosteutta maassa.

15. Karsi kuljetuksia

Noin 20 prosenttia Suomen kasvihuonekaasujen kokonaispäästöistä tulee liikenteestä. Kuljeta kevyet puutarhaostokset kotiin kävellen tai polkupyörällä. Jos puutarhamyymälä on automatkan päässä, pohdi kuinka usein siellä on tarpeen käydä. Voisiko koko kesän hankinnat tehdä yhdellä kertaa?

16. Suosi kotimaista

Kasvien kuljettaminen pitkien matkojen päästä kuluttaa paljon energiaa. Lähitaimistolla tuotetut taimet ovat ulkomaisia kasveja parempi valinta.

17. Säilö säästäen

Ekotehokkainta on säilöä sato passiivisesti eli ilman ylimääräistä energiankulutusta. Se onnistuu kuivaamalla vihannekset huoneenlämmössä tai varastoimalla ne vanhanajan maakellariin.

18. Kokkaa kasvisruokaa

Ruoka aiheuttaa yhtä suuren osan ilmastonmuutosta kiihdyttävistä päästöistä kuin liikenne. Kasvisruoka ja varsinkin vegaaninen ruokavalio on ilmastonmuutoksen kannalta suositeltavin valinta.

19. Hemmottele hyönteisiä

Ylälistapesä on luonnonmukaista mehiläistarhausta.

Pölyttäjät lisäävät luonnonmukaisella tavalla kasvien kukintaa ja hedelmiä ja marjoja tekevien vihannesten satoa. Jätä pihaan hoitamattomia alueita tai perusta hyönteishotelleja öttiäisten asuinpaikoiksi.

20. Vähennä kulutusta

Kaikenlaisten tuotteiden valmistus kuluttaa luonnonvaroja enemmän tai vähemmän. Mieti uusia kasvi- ja puutarhatavarahankintoja tarkkaan. Riittäisikö vähempikin?

Jutun asiantuntijoina olivat Jasmin Paananen ja Miika Virpiö Mainion puutarhasta, Hanna Mattila Sitrasta ja Saila Karhu Luonnonvarakeskuksesta.

Miika Virpiö ja Jasmin Paananen kehottavat kylvämään samaan aikaan sekaisin auringonkukkia ja herneitä. Herneet käyttävät auringonkukkia tukinaan, eivätkä ne tarvitse muuta tukea.

2 kommenttia