Viherpiha

Helpot perennat! 17 kasvia, joita asiantuntijat suosittelevat aloittelevalle kotitarhurille – vehreä runsaus ja kukkaloisto nopeasti!

Helpot perennat! 17 kasvia, joita asiantuntijat suosittelevat aloittelevalle kotitarhurille – vehreä runsaus ja kukkaloisto nopeasti!
Oletko vasta aloittanut puutarhaharrastuksen? Tai puuhaatko kokonaan uutta pihaa? Kysyimme yhdeltätoista puutarha-alan asiantuntijalta aloittelijalle passeleita perennoita. Millä monivuotisilla kasveilla pääsisi helposti alkuun, eivätkä ne olisi nöpönnuukia kasvualustan suhteen? Tässä 17 eniten mainintoja saanutta perennaa, ole hyvä!
Julkaistu: 20.5.2021

1. Tulikellukka

Monipuolinen tulikellukka on mainio reunuskasvi ja toimii myös maanpeittäjänä tuuhean lehdistönsä vuoksi. Geum coccineum viihtyy monessa paikassa, ei kuitenkaan paahteessa. Aurinko–puolivarjo, 30–40 cm, kukinta 6–7.

´Borisii-Strain´-tulikellukka on alkukesän iloinen väripilkku. Liian kuivassa se voi ränsistyä, mutta lehdistö kestää alasleikkauksen." – Heidi Eriksson, Harjunpään taimisto

"Kellukat ovat helppohoitoisia jokapaikan perennoja. Niillä on rehevä lehdistö, jonka varaan nousevat pienet ja herkät, mutta sitäkin hurmaavamman väriset kukinnot. Esimerkiksi ’Beech House Apricot’ tai ’Totally Tangerine’n pehmeän persikkainen sävy on kaunis haaleiden vaaleanpunaisten kumppanina." – Maisemasuunnittelija ja hortonomi Suvi Tuokko-Harmoinen

2. Kuunlilja

Kuunliljat ovat lehtiperennojen kuningattaria! Hostat pysyvät kauniina koko kauden ja tuovat istutuksiin rehevyyttä ja selkeyttä. Lajikkeita löytyy satoja erikokoisia ja -värisiä. Kukinta-aika lajikkeen mukaan. Alla kuvassa jalokuunlilja ’Great Expectations’. Puolivarjo–varjo, 15–120 cm, kukinta 6–9.

"Koko kauden kauniita, kesällä kukintakin on plussaa. Lajikkeita on satoja ja kokoja miniatyyreista jättikuunliljoihin." – Hortonomi Frans Karkkimaa, Stara, Helsingin kaupunki

"Erityisen kauniita kuunliljat ovat havuistutusten yhteydessä tai reunuskasveina. Kuunliljojen kauneus on isoissa lehtipinnoissa, mutta loppukesästä puhkevat tornimaiset kukinnot tuovat myös oman koristeellisuutensa." – Maisemasuunnittelija ja hortonomi Suvi Tuokko-Harmoinen

3. Siperiankurjenmiekka

Erittäin kestävä siperiankurjenmiekka tuo perennaryhmiin ryhtiä kapeine, pystyine lehtineen. Iris sibiricaa käytetään tyypillisesti vesiaiheiden äärellä. Saatavilla myös valkoisena. Aurinko–puolivarjo, 80–100 cm, 6–7.

"Tuoreen maan kaunis perenna." – Maisema-arkkitehti Kairi Meos

Heiltä kysyimme: Heidi Eriksson/Harjunpään Taimisto, Adrian Evans/Vaasan Kukkatori, Heidi Hannus/Piha- ja vihersuunnittelu Villa Garden, Frans Karkkimaa/Stara, Helsingin kaupunki, Axel Kroschel/Tornionlaakson taimitarha, Sari Lampinen/Puutarhasuunnittelu Puksipuu, Kairi Meos/Azalea Maisemasuunnittelu, Mikaela Suoniemi/Grönbacka plantskola, Jari Särkkä/Särkän Perennataimisto, Suvi Tuokko- Harmoinen/Pihasuunnittelustudio Green Idea, Kirsi Tuominen/Keuda.

4. Jaloangervo

Jaloangervoista (Astilbe) saa loisteliaasti kukkivaa täytettä perennapenkkiin valkoisen ja punaisen eri sävyissä. Ne ovat parhaimmillaan puolivarjossa, mutta pärjäävät myös auringossa runsaassa, kosteutta pidättävässä kasvualustassa. Koko vaihtelee lajikkeen mukaan. Aurinko–puolivarjo, 40–100 cm, 7–8.

"Jaloangervoista löytyy perennapenkin täytettä moneen makuun. Ne pysyvät hyvin aisoissa eivätkä leviä holtittomasti. Jaloangervot ovat myös hyviä perhoskasveja, jotka houkuttelevat erityisesti neitoperhosia. Korkeista angervoista erityisen kaunis loppukesän kukkija on yli 80 cm korkeaksi kasvava 'Cattleya'. Ryhmän kukinnot hehkuvat kuin vispipuuro." – Maisemasuunnittelija ja hortonomi Suvi Tuokko-Harmoinen

5. Jalopähkämö

Vanhanajan perenna jalopähkämö istuu kauniisti monenlaisiin kasviryhmiin. Stachys macrantha kasvaa niin tuuheaksi, että rikkakasveille ei jää sijaa. Aurinko–puolivarjo, 40–50 cm, 6–7.

"Kuivasta kosteaan, auringosta puolivarjoon. Runsas. Näyttävä kukinta." – Puutarhasuunnittelija Sari Lampinen

6. Päivänlilja

Pitkäikäiset päivänliljat (Hemerocallis) ovat helppohoitoisuutta arvostavan tarhurin valinta. Istuta niitä isohko ryhmä tai yhdistä suurilehtisten perennojen kanssa: kontrasti on hieno! Lajikekirjo on valtava, koko ja kukinta-aika vaihtelevat. Aurinko–puolivarjo, 25–100 cm, 6–9.

"Rusopäivänlilja (Hemerocallis fulva) on erittäin kestävä ja vaatimaton kasvupaikan suhteen. Tarjoaa kukintaa loppukesään." – Puutarhasuunnittelija Sari Lampinen

"Keltapäivänlilja (Hemerocallis lilio-asphodelus) on varma aurinkoisen paikan kukkija." – Maisema-arkkitehti Kairi Meos

7. Kesäpikkusydän

Harva perenna kukkii niin pitkään kuin kesäpikkusydän, ja myös sen saniaismaiset lehdet ovat ihastuttavat! Istuta Dicentra formosa perennapenkin reunuskasviksi tai vaikka pensaan alle. Kesäpikkusydäntä saa myös valkoisena. Aurinko–puolivarjo, 30 cm, 5–8.

"Sopii moneen maaperään." – Puutarhasuunnittelija Sari Lampinen

8. Iisoppi

Mausteyrtti iisoppi on Suomen laventeli! Se näyttää upealta suurina kasvustoina vaikkapa polkua reunustamassa. Hyssopus officinalis on pölyttäjien suosikki. Aurinko, 40–50 cm, 7–9.

9. Kullero

Suloiset kullerot (Trollius) sopivat kosteutta pidättävään maahan. Istuta ne muiden kasvien keskelle, sillä lehdistö saattaa ränsistyä kukinnan jälkeen. Trendikäs valinta on hennon vaaleankeltainen tarhakullero ’New Moon’. Aurinko–puolivarjo, 30–60 cm, 5–6.

’New Moon’.

"Vaaleankeltainen sävy sopii useiden muiden perennojen kanssa. Kullero voi ränsistyä liian kuivassa paikassa, mutta lehdistö kestää alasleikkauksen." – Heidi Eriksson, Harjunpään taimisto

10. Komeamaksaruoho

Komeamaksaruoho on loppukesän väriläiskä. Erityisesti tummalehtiset lajikkeet tuovat näyttävyyttä ja kontrastia perennaryhmiin ennen kukintaakin. Kuvassa ’Purple Emperor’, joka on kranttu viihtymään pohjoisessa Suomessa. Aurinko, 30–50 cm, 8–10.

"Hauska loppukesän väriläiskä." – Maisema-arkkitehti Kairi Meos

"Viimeisiä kukkijoita, hyvä leikkokukka." – Hortonomi ja puutarhaopettaja Kirsi Tuominen

"Pohjois-Suomessa kaikkein kestävin on punaisomaksaruohon lajike 'Carl'." – Jari Särkkä, Särkän perennataimisto.

11. Tuoksukurjenpolvi

Kurjenpolvien (Geranium) laji- ja lajikekirjo on niin laaja, että pihan moneen kolkkaan löytyy suvusta sopiva perenna. Tuoksukurjenpolvi (kuvassa) estää haastavassakin paikassa rikkaruohojen kasvua. Aurinko–puolivarjo, 20–60 cm, 6–8 (koko riippuu lajista ja lajikkeesta, tuoksukurjenpolvi on matalimmasta päästä).

"Vehreä, haastavankin paikan pitkään kukkiva maanpeittokasvi. Estää tehokkaasti rikkaruohojen kasvua. Kasvustojen leviämistä on helppo rajoittaa rönsyjä leikkaamalla. Kasvista saa nopeasti lisätaimia uudelle pihalle." – Puutarhasuunnittelija Sari Lampinen

12. Kärsämö

Perhosten rakastama kärsämö (Achillea) on vanha luonnonpuutarhojen perenna. Värejä on useita, mutta trendikkäin valinta on oranssinsävyinen tarhakärsämö ’Terracotta’. Tarhakärsämöt eivät välttämättä kestä pohjoisen talvia. Aurinko, 60–90 cm, 7–9.

Kuva Jari Särkkä, Särkän Perennataimisto.

"Kärsämöt ovat helppohoitoisia ja pitkään kukkivia. Lajikkeita on paljon ja mykerökukkien värivalikoima laaja. Se on kaunis vanha luonnonpuutarhojen perenna. Hyvä perhoskasvi. Ihana myös leikko- ja kuivakukkana. Tarhakärsämön terracotta-sävy on erityisen kaunis syksyisen puutarhan ruskeiden ja haalistuvien värien keskellä." – Maisemasuunnittelija ja hortonomi Suvi Tuokko-Harmoinen

13. Kiinanpioni

Rakastettu kiinanpioni (Paeonia lactiflora) on yksi palkitsevimmista perennoista, kun sille valitsee kasvupaikan huolella, istuttaa oikeaan syvyyteen ja malttaa odottaa, että se lähtee kasvuun. Kuvassa hauskasti väriä vaihtava ’Coral Charm’. Aurinko–puolivarjo, 70–110 cm, 6–7.

"Vahvoja ja helppoja, kunhan ei istuta liian syvään." – Puutarhasuunnittelija Sari Lampinen

"Vaativat jonkin verran hoitotoimenpiteitä, kuten tukemista ja kukinnan jälkeen kuihtuvien kukkien poiston. Pioni vaatii kasvurauhan, joten istutukseen kannattaa panostaa." – Hortonomi Frans Karkkimaa, Stara, Helsingin kaupunki

14. Herttavuorenkilpi

Herttavuorenkilpi on ainoa perennamme, jolla on suuret ainavihannat lehdet. Bergenia cordifolia on varsinainen jokapaikan höylä, mutta juurilla seisovaa vettä se ei siedä. Aurinko–varjo, 15–40 cm, 5–6.

"Kasvi, jota tarjoamia mahdollisuuksia kannattaisi arvostaa enemmän." – Puutarhasuunnittelija Sari Lampinen

"Kaunis ikivihreä perusperenna." – Hortonomi ja puutarhaopettaja Kirsi Tuominen

15. Kangasajuruoho

Kangasajuruoho kuuluu pörriäisten lempikasveihin. Istuta Thymus serpyllum vähäravinteiseen ja hiekkaiseen maahan, niin maanpeittokasvi ei leviä liikaa. Aurinko, 5–10 cm, 7–8.

16. Rönsyansikka

Tiheän ikivihreän kasvuston muodostava rönsyansikka on yksi luotettavimmista maanpeitekasveista. Waldsteinia ternatan kukat muistuttavat mansikan kukkia, mutta loistavat kiiltävänvihreässä matossa keltaisina kuin sadat pienet auringot. Voi ränsistyä liian kuivassa, mutta lehdistö kestää alasleikkauksen. Pitää muotonsa hyvin. Aurinko–varjo, 10–20 cm, 5–6.

"Paras jokapaikan maapeittoperenna." – Hortonomi ja puutarhaopettaja Kirsi Tuominen

17. Keijunkukka

Kuka tarvitsee kukkia, kun pelkät lehdet ovat niin hurmaavia? Keijunkukan lehtien värityksen ja kuvioinnin kirjo on huikea. Istuta Heuchera ravinteikkaaseen maahan. Kuvassa alla purppurakeijunkukka. Koko ja kukinta-aika lajikkeen mukaan. Aurinko–puolivarjo, 20–50, 6–9.

"Keijunkukat ovat todella kestäviä. Ne tyytyvät vähään ja viihtyvät paikoissa, joissa monet muut kasvit eivät selviydy. Ehdoton kauneus piilee koristeellisessa lehdistössä, mutta myös siro kukinto on erityisen herkkä. Keijunkukilla istutuksiin saa taianomaista ja keijumaista keveyttä." – Maisemasuunnittelija ja hortonomi Suvi Tuokko-Harmoinen

Useamman kuin yhden maininnan saivat myös seuraavat kasvit

Töyhtöangervot, täpläleimu, syysleimu, koristekastikka, sinipallo-ohdake, kimikit, hohdekukat, nauhukset, kevätvuohenjuuri, kevätkaihonkukka, sammalleimut, kaunosilmät, päivänhatut.

Kommentoi »