Iisoppi (Hyssopus officinalis) on monivuotinen puolipensas eli sen kasvusto puutuu tyviosistaan. Vain puutuneet osat talvehtivat. Iisoppi soveltuu muotopuutarhaan hyvin. Voit kasvattaa siitä matalan aidan tai vaikkapa kantikkaan, neliön muotoisen kasvuston. Istuta taimet tällöin noin 25 sentin taimi- ja rivivälein. Jos taas haluat kasvattaa yksittäisiä iisoppipalloja tai toisistaan erottuvia kasveja, jätä taimiväliksi noin 50 senttiä ja kata maanpinta esimerkiksi oljella.
Toisin kuin puksipuulla, kasvustoon syntyneen aukon paikkaaminen onnistuu helposti ja nopeasti esimerkiksi kylväytyneiden pikkutaimien avulla. Kasvullinen lisäystapa on kuitenkin suositeltava, jos haluat yhtenäisen ja tasaisen taimirivistön. Pistokkaista, taivukkaista ja jakotaimista kasvaa emokasvin kaltaisia taimia.
Iisoppi on kuulunut pitkään ryytitarhan peruslajistoon. Kasvi oli suosittu juomayrtti Keski-Euroopassa jo 1500-luvulla. Meillä Suomessa iisoppia on kasvatettu rohdoksi 1600-luvulta lähtien. Kuivattua iisoppia myytiin apteekissa muun muassa vilustumis- ja keuhkosairauksien hoitoon. Kasvin voimakas maku tuokin mieleen yskänlääkkeen.
Maustekasvin somia kukkia ei kannata unohtaa ruokien koristelussa. Pikkuruisesta koostaan huolimatta kukissa on kipakka maku. Ne sopivat lehtien tavoin tuoksusekoituksiin. Iisopin aromi on miedoimmillaan kukkimisen alkuvaiheessa.
Näin onnistut iisopin kasvatuksessa
Maa
Vaatimaton maan suhteen. Iisoppi on kotiseudullaan kuivien ja kalkkipitoisten maiden kasvi, mutta näyttävimmin se kukkii ja kasvaa multavassa maassa.
Valo ja paikka
Viihtyy aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. Varjossa kasvusto lamoaa ja kukinta jää heikoksi ja myöhäiseksi.
Suorakylvö
Mahdollinen. Kylvä siemenet penkkiin tai lavaan keväällä tai myöhään syksyllä.
Esikasvatus
Suositeltava. Paras kylvöaika on maalis–huhtikuussa. Ripottele ruukkuun 2–4 siementä. Taimettumiseen kuluu parisen viikkoa.
Istutus
Karaise esikasvatetut taimet ja istuta ne ulos toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa. Ostotaimia voit istuttaa keväästä syksyyn.
Multaus
Multaus tanakoittaa taimia. Lisää taimen tyvelle multaa muutaman viikon kuluttua istutuksesta.
Kastelu
Iisoppi pärjää ilman kastelua taimivaiheen jälkeen.
Kasvuston uusiminen
Uusi kasvusto kylväytyneistä taimista tai jakotaimista, kun sen elinvoima hiipuu.
Kestävyys
Iisoppi menestyy Etelä- ja Keski-Suomessa, kunhan kasvupaikka läpäisee vettä. Pohjoisessa lumipeite edistää talvehtimista.
Sadonkorjuu ja käyttö
Korjaa nuoria versoja ja kukkia. Etenkin kuivatut lehdet maistuvat kitkeriltä. Käytä iisoppia kohtuullisesti sen sisältämien ketonien vuoksi.
Erilaiset iisoppikannat
Iisopin kasvutapa ja korkeus vaihtelee kannan mukaan. Eroa on myös kukkien värissä, lehtien muodossa ja kukkimisajassa.
Valkokukkaiset kannat
Kasvutapa yleensä korkeahko ja ilmava. Kukinto siro.
Vaaleanpunakukkaiset kannat
Yleensä tiiviskasvuisia ja matalia.
Sinikukkaiset kannat
Korkeita, voimakaskasvuisia ja leveitä. Sininen on yleisin kukkien väri.
Kirjavakukkaiset kannat
Voimakaskasvuisia ja leveitä. Muita suurempi iisoppiöljypitoisuus sinikukkaisten kantojen tavoin.