Asuntomessuilta, päivää! Viimeisen viikon tunnelmia Mikkelistä
Rakenna ja remontoi
Asuntomessuilta, päivää! Viimeisen viikon tunnelmia Mikkelistä
Mikkelin asuntomessut ovat avoinna messuvieraille vielä 13. elokuuta saakka. Kyselimme messukävijöiden mietteitä ja tunnelmia viimeisen viikon puolivälissä aurinkoisessa Kirkonvarkaudessa.
11.8.2017
 |
Meillä kotona

”Villa Helka on ihmisen kokoinen talo”

Mikkeliläinen Päivi Väisänen on Kirkonvarkauden messualueella jo toista kertaa, koska ensimmäisellä käynnillä sää oli ollut huono ja osa taloista jäi näkemättä. Myös vieressä istuva ystävätär halusi tulla alueelle uudestaan ja tutustua kohteisiin rauhassa.

Päivi on keräämässä messuilta ideoita talonsa pintaremonttiin. Vinkkejä remonttiin hän sanoo löytäneensäkin.

Kirkonvarkautta Saimaan läheisyyteen tottunut Päivi pitää kauniina mäntymetsineen ja -kankaineen. Osa messutaloista on hänen mukaansa unelmia, jotka eivät ole useimpien ihmisten tavoitettavissa. Hänen suosikkitalonsa on kohde 17, Ainoa Villa HelKa, jonka hän määrittelee ihmisen kokoiseksi järkevän rakennuttajan taloksi.

Päivi pitää messutalojen runsaasti varusteltuja terasseja helppoina murtokohteina ja toteaa, ettei alueella ole mitään palveluja. Työssä käyvät vanhemmat tarvitsevat kaksi autoa, ellei kimppakyyti sovi aikatauluihin.

Ystävykset pohtivat myös muutamissa messutaloissa olevien tasakattojen toimivuutta etenkin talvisin.

Päivi Väisänen on käynyt aikaisemmin vain Mäntyharjun loma-asuntomessuilla vuonna 2011. Hän asuu kivirunkoisessa omakotitalossa lähellä Mikkelin keskustaa.

”Hukkatiloja ja outoja kulmauksia”

Outi ja Mika Savolainen sanovat olevansa messualueella kotimaisemissa. Toista lastaan odottava pariskunta asuu omakotitalossa järven rannalla Juvalla. Outi ja Mika haaveilevat muuttavansa joskus uuteen kotiin, mutta he katsastavat talojen sisätiloja myös mahdollista remonttia miettien.

Savolaiset kiittävät Mikkelin messualueen olevan sopivan pieni, että sen ehtii kiertämään päivän aikana. He ovat tykänneet monista taloista, mutta toteavat ne kovin hintaviksi. Mika kuitenkin piirsi mielessään kuvaa, että eri taloista osia yhdistelemällä saisi itselle sopivan talon. Hän mainitsee käyneensä joillakin asuntomessuilla länsirannikolla noin 15 vuotta sitten, Outille nämä messut ovat ensimmäiset.

Outi pitää taloja yllättävän kompakteina, mutta ihmettelee joidenkin talojen hukkatiloja ja outoja kulmauksia. Monissa taloissa on kuitenkin kiva pohjaratkaisu. Pariskunta nimeää suosikeikseen Casa WelliKulhon (kohde 18) ja Asunto Oy Saimaan Ateljeen (kohde 16).

Outi ja Mika Savolainen olivat saaneet kahdenkeskisen vapaapäivän, kun lapsi on mummilla hoidossa.

”Tavallisille perheille sopivia uusia taloa”

Lahtelainen Sami Turunen mainitsee käyneensä aikaisemmin asuntomessuilla Vantaalla 2015, Jyväskylässä 2014 ja joillakin vanhemmilla messuilla. Mikkelin messuja Sami kehuu hienoiksi ja luonnonläheistä aluetta viihtyisäksi. Hän pitää hyvänä sitä, että alueella on esillä tavallisille perheille sopivia uusia taloja ja sisustuksia. Pääosaa messukohteista hän pitää koteina mutta sanoo osaa taloista taideteoksiksi.

Samin suosikkitalo on Kannustalon Harmaja Saimaa (kohde 6). Erityismaininnan hänen mielestään ansaitsee vuokrarivitalo upealla sijainnilla (kohde 25 Ankkuriranta) sekä Ainoakodin Villa Elisan (kohde 22) hieno erillinen saunaosasto.

Sami Turunen on messuilla työporukan kanssa.

”Monissa taloissa on huonosti säilytystilaa”

Myös Riikka Uoti Nurmijärven asemakaavoitus- ja rakennuslautakunnasta on kierroksella työkavereiden kanssa. Hän on messukävijänä ensikertalainen. Riikka sanoo hakevansa uusia ideoita rakentamiseen Nurmijärven alueella.

Messutaloista suurimman vaikutuksen häneen teki Honkatalojen Wave (kohde 5). Alueelle Riikka antaa arvosanaksi yhdeksän ja toteaa sen olevan kokonaisuudessaan onnistunut. Hyvää hänen mielestään on myös se, että erilaisia taloja on riittävästi ja sisustukset ovat kivoja. Miinusta tulee siitä, että monissa taloissa on huonosti säilytystilaa.

Riikka Uoti asuu kerrostalossa, mutta unelmoi pienestä pihasta vaikka rivitalossa.

”Poikkeuksellisen hieno messualue”

Mauri Kinnunen Vantaalta oli ystävänsä kanssa ohikulkumatkalla ja päätti pysähtyä Mikkeliin tutustumaan messutaloihin. Hän työskentelee rakennusalalla ja toteaa asuntomessujen kiinnostavan aina. Mauri arveleekin vierailleensa 70–80 prosentissa asuntomessualueita. Hän asuu itse lähellä Vantaan vuoden 2015 messualuetta.

Mauri luonnehtii Mikkelin Kirkonvarkautta poikkeuksellisen hienoksi alueeksi ja mainitsee erityisesti rannan puolella sijaitsevien talojen hienot terassit, suurten lasipintojen läpi avautuvat upeat näkymät sekä yllättävän valmiit piha-alueet.

Rakentamisen laatua hän pitää silmämääräisesti mitaten hyvänä, mutta kritisoi säilytystilojen vähäisyyttä taloissa. Osassa niistä puuttuu vaatehuoneet. Suosikkitaloikseen hän mainitsee kohteet 1 (Sievitalon Tunturikoivu 140) ja 10 (Honka Ink).

Mauri Kinnunen yllättyi valmiilta näyttävistä piha-alueista.

”Taloissa näkyy hyvä tilasuunnittelu”

Christina Kalenius toimii Mäntsälän teknisen lautakunnan luottamusmiehenä ja huolehtii päätyönään vanhusten ja liikuntarajoitteisten ihmisten kotihoidosta. Asuntomessuilla Christinaa kiinnostikin eniten messukohteiden esteettömyys.

Useissa taloissa on hänen mielestään käytännöllinen pohja pyörätuolilla tai rollaattorin avulla liikkujille, mutta joissakin kohteissa vessaan pääsee pyörätuolilla mutkan kautta. Kaiken kaikkiaan Christina löysi taloista hyvää suunnittelua ja siinä käytettyä tervettä maalaisjärkeä.

Aiemmin hän oli käynyt asuntomessuilla vuonna 1992 Mäntsälässä, 2013 Hyvinkäällä ja länsirannikolla jossakin kaupungissa, jota ei enää muistanut. Mikkelissä hän nimesi suosikkitalokseen kohteen 22 (Ainoa Villa Elisa).

Christina Kalenius ihmetteli joidenkin sisätilojen mutkikkuutta.

”Kivoja normitaloja”

Minna ja Juha Vanhala Kotkasta ovat tulleet messualueelle ”kattoon vaan”. Vanhalat eivät haaveile uudesta talosta, vaan miettivät Juhan mukaan ennemminkin vuonna 1978 rakennetun omakotitalonsa vaihtamista pienempään. Pariskunnalla on tähän sopiva elämäntilanne, sillä lapset ovat lentäneet pesästä.

Juha kuitenkin mietti taloja kiertäessään remonttiratkaisuja ja tutki lämmitysjärjestelmiä. Minna puolestaan silmäili taloissa lähinnä sisustuksia. Hän pitää vaaleasta ja käytännöllisestä sisustuksesta eikä tykkää mustasta väristä tai bling blingistä.

Minna oli tutustunut messutalojen pohjaratkaisuihin etukäteen ja halusi nähdä erityisesti kohteet 17 (Ainoa Villa Helka) ja 22 (Ainoa Villa Elisa). Näistä jälkimmäinen nousikin hänen suosikkitalokseen. Juha myötäilee vieressä, vaikkakin toteaa, että ”mikään taloissa ei ole iskenyt minuun”. Kaiken kaikkiaan he pitävät messukohteita kivoina normitaloina.

Aikaisemmin he olivat käyneet asuntomessuilla Lappeenrannassa 1999, Kotkassa 2002, Vantaalla 2015 ja Seinäjoella 2016.

Minna ja Juha Vanhala ovat uudessa elämäntilanteessa.

”Liika lasipinta ei miellytä”

Mikkeliläinen Sari Paasanen saapui messualueelle aamulla kymmeneltä ja on lopettelemassa kierrostaan kello kahden jälkeen. Sari oli vieraillut aiemmista messuista Laukaassa 2003 ja Heinolassa 2004, jolloin Sarilla oli miehensä kanssa rakenteilla omakotitalo.

Kirkonvarkaus on Sarin mielestä alueena todella viehättävä ja hän tykkää alueen monista kuntta-alueista. Sari ei halua nimetä taloista suosikkiaan, mutta paritalo (kohde 16 Asunto Oy Saimaan Ateljee) mäen päällä teki häneen vaikutuksen: ”Sieltä on törkeän hyvät näkymät Saimaalle”.

Omarantaisisten kohteiden liiallinen lasipinta ei häntä miellytä. Sen sijaan Sari tykkää messutalojen saunoista, joissa muut pinnat ovat vaaleaa puuta ja lauteet mustat. Hän sanoo olevansa musta-valko-harmaa-ihminen, mutta väriläiskät, kuten oranssi ja keltainen, talojen sisustuksissa olivat kivoja. Omassa kodissa sellainen olisi kuitenkin kauhistus. Sari ei myöskään ymmärrä saarekkeella varustettuja keittiö-olohuoneyhdistelmiä, sillä hänen havaintojensa mukaan arkielämässä keittiö ei useinkaan ole siisti.

Sari Paasanen ihastui pihojen kuntta-alueisiin.

Lue lisää:

Kommentoi »