Mikkelin asuntomessujen Villa HelKa – koti ja mökki samassa paketissa
Rakenna ja remontoi
Mikkelin asuntomessujen Villa HelKa – koti ja mökki samassa paketissa
Saunan ikkunasta näkymä Saimaalle, iso lämmin autotalli automaattiovineen sekä tilava keittiö. Tällainen oli Mikkelin messualueelle rakentavan opettajapariskunnan toivelista. Uusi talo tarjoaa nämä – ja paljon muuta.
Julkaistu 26.7.2017
Meidän Talo

Mikkeliläiset Helena Erkkala ja Karri Pylvänäinen seisoskelevat uuden talonsa olohuoneessa ja katselevat Saimaalle. Tila on valoisa ja 3,5 metriä korkea, ja sen toisella sivulla on kaunis avokeittiö. Suurten ikkunoiden alla avautuu kymmenien neliöiden terassi, joka tarjoaa unelmien maiseman – sellaisen, jota harvalle mökkeilijällekään on tarjolla.

Loivan rinnetontin muodot on hyödynnetty siten, että eteisestä tullaan muutama askelma alas tähän suureen oleskelutilaan. Eroa eteisen ja olohuone-keittiön välillä on 60 senttiä.

– Tasoero korostaa kaunista maisemaa, Helena ja Karri sanovat.

Tekstiilit antavat muuten hillityin värein sisustetulle olohuoneelle kodikkuutta. Jo verhoja vaihtamalla tilan ilme muuttuu selvästi. Sohva ja nojatuoli Askosta, tyyny K-raudasta.
Koska keittiö on osa isoa oleskelutilaa, koneet integroitiin kalusteovien taakse. Kaapistot Petra-keittiöt.
Helena ja Karri ovat opettajia, joten he odottelevat uuteen kotiin muuttoa lomaillen.

Sattuman sanelema juttu

Kymmenen vuotta yhdessä asunut pariskunta myöntää, että juuri tuo maisema imaisi heidät. Mikkeliläinen Karri on pikkupojasta lähtien viettänyt aikaansa mökillä Puumalan Hurissalossa. Viime vuosina tuota mökkiä ei juuri ole käytetty.

– Tässä ratkaisussa yhdistyvät asuminen ja mökkeily, he vahvistavat.

Messurakentajiksi ryhtyminen kävi aivan sattumalta. Tieto messujen tulosta Mikkeliin oli mennyt kokonaan ohi, mutta eräs Karrin pelikavereista oli Ainoakodin talomyyjä. Hän alkoi houkutella Karria ja Helenaa rakentajiksi.

Talo suunniteltiin yhdessä talomyyjän kanssa. Helena ja Karri olivat avoimia lähes kaikelle, mutta toki heillä joitakin unelmia oli.

– Ensimmäistä kertaa ajattelimme vain itseämme, emme sitä, missä vieraat nukkuvat.

Vierasvaraa taloon kuitenkin tuli: tilaa on 119 neliötä ja makuuhuoneita kolme.

– Minä toivoin, että saisin hetivalmiin kiukaan ja voisin löylyissä istuessani katsella Saimaalle. Toivelistalla oli myös kahden auton autotalli, jossa olisi lattiakaivo, lattialämmitys sekä automaattiovi, jonka voi töistä tullessa avata kaukosäätimellä, Karri hymyilee.

Vaimo haaveili järvinäkymästä ja siitä, että etenkin keittiössä olisi tilaa.

–Iloitsen myös tästä sijainnista. Olen maalta kotoisin ja kaipaan omaa rauhaa, mutta en kuitenkaan tahdo asua keskellä metsää, Helena sanoo.

Keittiö on erotettu ruokailutilasta saarekkeella.
Ruokailutilan ikkunoista avautuu näkymä Saimaalle.
Eteisen ja olohuoneen välillä on rappuset. Korkeuseroa on 60 cm.
Tällaiset ovat näkymät Villa HelKan terassilta.
Ainoakodin Villa HelKassa terassialaa on useita kymmeniä neliöitä. Myös ikkunapinta-alaa riittää, jotta järvinäkymiä ei hukata.

Vanhasta talosta ihan uuteen

Karri ja Helena muuttavat uuteen taloonsa 1900-luvun alussa rakennetusta puutalosta. Karri on teknisen työn opettaja, joten rakentaminen ei sinänsä ole vierasta. Silti projekti heitti parikunnan eteen monia uusia asioita.

– Suunnittelu tehtiin yhdessä talomyyjän kanssa. Vaikka talo on muuttovalmis, jokaisesta asiasta piti tehdä päätös. Oli lupaprosessia, pistorasioiden paikkojen määrittelyä ja materiaalien valintaa. Koko ajan oli oltava hereillä, ja usein tuli tunne, että ollaanko tässä myöhässä.

Kaikki sujui kuitenkin hienosti ja aikataulussa, ja lopputulos miellyttää silmää. Alkuperäinen kustannusarvio ei aivan pitänyt, sillä matkan varrella syntyi uusia toiveita, jotka päätettiin toteuttaa – ”kun kerran hommaan on ryhdytty”.

Kaiken kaikkiaan projektin hinta nousee noin 400 000 euroon, mikä sisältää 50 000 euron tontin.

Tämä on lukunurkkaus, josta Helena on pitkään haaveillut. Värit ovat syvät: luumua ja tummaa keltaista.
Helenan ja Karrin makuuhuoneen väritys on hyvin rauhallinen.

Nostalginen mutta trendikäs

Värit ovat aina olleet emännän mieleen, joten niiden käyttäminen uudessa kodissa oli lähestulkoon itsestäänselvyys. Juuri rohkean värienkäytön ansiosta Villa HelKa poikkeaakin sisustukseltaan messutalojen valtavirrasta.

Mikään yksi väri ei hallitse sisustusta, vaan eri tilat vievät eri tunnelmiin: eteinen on vihreä, Helenan kirjastohuone luumunvärinen ja keltainen sekä Karrin huone murretun sininen. Sävyjen valinnassa haettiin nostalgisia vaikutteita 50-luvulta.

–Lähdimme etsimään romanttisen ja modernin tyylin välimuotoa, ja onnistuimme hienosti, sanoo sisustussuunnittelija Elisa Hillgen.

Sisustus ei ole mitenkään orjallisesti 50-luvun henkinen, mutta siinä on menneiden vuosikymmenten nostalgiaa: harmaan ja tammen sävyinen keittiö, geometriaa tapeteissa, muodokkaita nojatuoleja ja värikkäitä tekstiilejä.

Myös huonekaluissa on jonkin verran värejä, mutta isot kalusteet, kuten sohva ja ruokailuryhmä, ovat neutraalit.

Karrin haave toteutui: saunan ikkunasta näkee Saimaalle.
Jääkiekkoa pelanneen Karrin palkinnot pääsivät paraatipaikalle olohuoneeseen. Niitä on kertynyt Jukureista, SapKosta, Ilveksestä ja Tapparasta. Rakkain on A-junnujen Suomen mestaruus.

Nurmikonleikkuu kielletty!

Viimeiset hommat ennen messujen avautumista liittyvät pihan viimeistelyyn. Pihan kanssa Helena ja Karri haluavat päästä mahdollisimman helpolla, ja siksi nurmikkoa ei ole.

– Nurmikonleikkuu on tällä tontilla kielletty! Sitä hommaa on elämän aikana tullut tehtyä aivan tarpeeksi, Karri nauraa.

Nurmikon sijaan pihalle tulee paljon kiveyksiä, niittyä sekä helppohoitoisia kasveja. Kirkonvarkauden alueella suuret männyt hallitsevat maisemaa, mutta näillä lähellä rantaa olevilla tonteilla kasvillisuus on lehtomaista.

Opettajapariskunta viettää kesän Saimaalla veneillen, ja kun elokuun puoliväli koittaa, alkavat ruuhkaviikot. Koulutyö käynnistyy jälleen ja samaan saumaan osuu muutto uuteen kotiin. Ah, sitä iltaa, kun pariskunta ajaa töistä uuden kodin pihaan, napsauttaa tallin automaattioven auki ja pääsee lopulta nauttimaan Saimaan huimista maisemista ensin löylyhuoneen ikkunasta, sitten omalta terassilta.

Kommentoi »