11 ideaa kesän puutarhajuhliin
Piha ja puutarha
11 ideaa kesän puutarhajuhliin
Järjestä ystäville ikimuistoiset puutarhajuhlat, kun omenapuut kuohuvat valkoisenaan tai ilma tihkuu syreenin tuoksua.

1. Kata pöytä kukkien alle

Hanami on japania ja tarkoittaa kukkien katselua. Japanilaiset katsovat kirsikankukkia, me omenankukkia. Voisimme katsella myös monia muita ihania kukkapuita ja -pensaita. Kukinta kestää vain tuokion, joten tartu hetkeen!

2. Nauti syreenien aikaan

"Tule aamuhun hymyilevään, tule tuoksuun syreenein." Näin kehottaa V.A. Koskenniemi runossaan Ihme. Kun syreenit kukkivat, on syytä pitää juhlat. Jo yksi pensas riittää tuomaan ihanaa tuoksua ja juhlan tuntua puutarhaan. Parempi kuitenkin, jos niitä on kokonainen aidanne. Kukinnosta saa nauttia pitkään, jos aidanteessa on eri lajeja. Ensimmäisinä kukkivat kiinan- ja pihasyreenit. Siniliila pihasyreeni on kestävä pensas, joka menestyy vielä Oulun yläpuolella ja Kainuussa VI-vyöhykkeellä. Puisto- ja unkarinsyreenit pärjäävät sitäkin pohjoisempana. Viimeisenä syreeneistä kukkii hunajainen likusterisyreeni.

3. Säilytä syreenin oksia varjossa

Kun keräät pihan pensaasta syreenin oksia maljakkoon, leikkaa niihin viistosti hyvä imupinta. Pane oksat runsaaseen veteen ja vie muutamaksi tunniksi tai yön yli viileään paikkaan. Kukkakaupat myyvät syreeneille tarkoitettua syreenivirkistettä. Lisää sitä veteen, jos mahdollista. Kun nostat maljakon esille, laita se paikkaan, jossa aurinko ei pääse paistamaan oksiin. Jos kukat ja lehdet näyttävät nuutuneilta, leikkaa oksiin uusi imupinta.

Voit kasvattaa syreenistä myös rungollisen pikkupuun. Parhaiten siihen sopivat puisto- ja unkarinsyreeni, jotka eivät tee yhtä paljon juurivesoja kuin pihasyreeni. Valitse nuoresta pensaasta vahvin oksa ja tue se hyvin. Poista muut oksat. Leikkaa jäljelle jätetystä rungosta alaoksat pois niin, että jäljelle jää muutama latvaverso. Älä jätä tappeja. Muotoile latvusta keväällä typistämällä pitkiä ja väärään suuntaan kasvavia oksia.

4. Tee kukkiva kranssi

Kerää syreenipensaista kukkaterttuja ja tee niistä pieniä nippuja. Taita kukkapenkistä myös muutama lemmikkinippu joukkoon. Tee retki niitylle ja poimi koiranputken kukintoja ja hiirenvirnan rentoja varsia. Sido nämä kaikki kranssipohjaan. Voit tehdä tuoksuvan kranssin myös tuoksumatarasta.

5. Valmista tuoksuvaa sokeria

Tarvitset ilmatiiviitä purnukoita, luomusokeria ja tuoreita syreeninkukkaterttuja. Huuhtele kukat ja anna kuivahtaa, jotta pikkuötökät poistuvat muihin maisemiin. Voit nyppiä kukat irti tertuista. Lisää kilo sokeria ja kaksi desiä kukkia purkkiin vuorotellen. Ravistele kevyesti välillä, jotta sokeri peittää kukinnot joka puolelta. Kun purkki on täynnä, säilytä sitä komerossa muutama päivä ilman kantta. Sulje sitten tiiviisti. Käytä tuoksuvaa sokeria leivontaan tai makeuta sillä kuppi teetä.

6. Askartele kauniit paikkakortit

Puutarhajuhlissa myös paikkamerkinnät koristellaan teemaan sopivasti. Käytä puutarhan antimia luovasti.

7. Koristele leivonnaiset kukilla

Tiesitkö, että syreenin kukat ovat syötäviä? Koristele niillä juhlien kauneimmat leivonnaiset.

8. Nosta maljakot korkeuksiin

Omenapuut kuorruttavat itsensä kukinnallaan. Kermavaahdon joukkoon voi lisätä väripilkahduksia kuin nonparelleja. Laita pikkupulloon tai purnukkaan vettä ja valitsemasi leikkokukka. Kieputa astian kaulaan rautalankaa ja ripusta puun oksalle.

9. Kiinnitä lyhtyjä puun oksiin

Puutarhajuhlan koristelussa katse kohotetaan ylös. Paperilyhtynauha sidotaan puiden väliin tai oksasta oksaan.

10. Juhlien suosikkipaikka

Rottinkikeinu on luultavasti juhlien suosituin istumapaikka. Kun terälehtisade yllättää, keinuja on aitiopaikalla.

11. Muodosta istuinryhmiä

Kukkien herkkä valkoinen ja alkukesän heleän vihreä nurmi kaipaavat vastapainokseen räväköitä värejä. Maalaa tuolit sateenkaaren värein hyvissä ajoin ennen juhlia ja nostele ne ryhmiksi puutarhaan. Valoisat yöt kutsuvat nauttimaan tuoksuista ja äänistä.

Lue lisää:

Kommentoi »