Vinkit pihajuhlien järjestämiseen
Piha ja puutarha
Vinkit pihajuhlien järjestämiseen
Olisiko jo aika kutsua ystävät ja naapurit pihajuhliin? Kokosimme pihajuhlien järjestämiseen listan, jonka avulla juhlat onnistuvat ja naapurisopu säilyy.
Julkaistu 18.5.2018
Meidän Talo

1. Ajankohta ennen kaikkea

Jos pidät pihajuhlat loma-aikana, lähetä kutsu hyvissä ajoin, esimerkiksi kuukausi, kaksi etukäteen, jotta ihmiset osaavat varautua ja pääsevät paikalle. Pihalla voi järjestää monenlaisia kekkereitä kesäisistä ystävien kokoontumisesta rippi- ja ylioppilasjuhliin. Kesällä sää voi tietenkin olla vaihteleva, joten kaikenlaiseen on syytä varautua. Ilmoita vieraille jo kutsussa, että juhlat ovat ulkona, jotta he osaavat pukeutua asianmukaisesti.

2. Luvat ja ilmoitus naapureille

Omalla pihalla saa järjestää juhlia, mutta niistä on kohteliasta ilmoittaa naapureille, etenkin jos vieraita on paljon. Jo vuonna 1920 laadittu laki velvoittaa huomioimaan naapuria, eikä naapurille saa näin ollen aiheuttaa kohtuutonta haittaa äänekkäällä juhlinnalla. Toki sovun ylläpitämiseksi naapureiden on satunnaisten juhlien osalta joustettava puolin ja toisin.

3. Kalusteet, pöydät, teltat ja astiat

Juhlavieraiden määrästä riippuu, riittävätkö omat pihakalusteet vai tarvitaanko niitä lisää. Jos et ajatellut ostaa uusia, kokeile vuokrausta. Erihintaisia pihapöytiä ja -tuoleja vuokrataan monissa yrityksissä, ja oman asuinalueen vuokrafirmoja löytyy netistä.

Koska sade voi yllättää, jonkinlainen teltta tai katos on hyvä olla. Juhlateltan, paviljongin tai katoksen saa helposti pystytettyä terassille, hiekalle, nurmikolle tai asfaltille.

Myös pöytäliinoja, astioita ja kuohuviinilaseja voi vuokrata. Pihalla kertakäyttöastiatkin ovat toki helppo ratkaisu, jos vieraita on paljon. Sijoita tällöin lähelle suuri roska-astia, johon ne voi kerätä.

4. Tervetuliaismalja terassilla

Kesäiset juhlat ovat mitä parhain terassin hyödyntämishetki – ja vieraat viihtyvät yhdessä paikassa, jolloin syntyy monipuolista keskustelua ja ihmiset tutustuvat toisiinsa. Ruokailemaan voidaan siirtyä erikseen rakennettuun paviljonkiin tai telttaan, jossa ollaan myös mahdolliselta sateelta suojassa.

Illan viiletessä terassilämmittimet ja huovat ovat hyvä apu. Jos et halua ostaa terassilämmittimiä, sellainen voi myös vuokrata. Hinnat vuokra-ajasta (1–7 päivää) ja laitteesta riippuen noin 100–400 euroa. Sateenvarjoja ja kertakäyttöisiä sadetakkeja on myös hyvä varata vieraille.

5. Nurmikko ja istutukset

Nurmikko saattaa joutua koville juhlahumussa. Jos nurmi on vasta istutettu, kannattaa välttää sillä kulkemista ja järjestää vaihtoehtoisia kulkureittejä. Laadukas ja oikein istutettu nurmikko kestää kyllä juhlinnankin. Pöytien alle ja kulkureiteille levitetyt matot estävät kengänkorkojen uppoamisen maahan.

Istutukset korostavat juhlatunnelmaa. Kitke rikkaruohot kukkapenkeistä ja istutusalueilta. Kastele ja lannoita istutukset ajoissa ennen juhlaa, niin ne kukoistavat vieraiden saapuessa. Voit lisätä helposti kukkaloistoa ruukkukukkien avulla. Juhlapöytään sopivat myös kesäiset kukat joko luonnosta tai kukkakaupasta.

6. Valaistus luo tunnelmaa

Valaistus on tärkeä osa juhlatunnelmaa. Pihavalot voivat toimia myös ekologisesti aurinkovoimalla. Puutarhaan on saatavilla hyvin erilaisia teemaan sopivia valoja, joilla voi somistaa juhlateltan, paviljongin tai juhlapöydän. Kynttilät ja ulkotulet ovat pimenevässä illassa ihania tunnelmantuojia. Ulkotuli portin pielessä toivottaa vieraat tervetulleeksi!

Lisätietoja:

Telttoja vuokraavat ainakin seuraavat yritykset: CF-Telttavuokraus, Rent a Tent ja Telttaco.fi.

Kommentoi »