Upea unkarinsyreeni on pihan kruunu! Katso tärkeimmät hoito- ja leikkausohjeet
Piha ja puutarha
Upea unkarinsyreeni on pihan kruunu! Katso tärkeimmät hoito- ja leikkausohjeet
Unkarinsyreeni on upea kukkapensas. Lue tärkeimmät hoito- ja leikkausohjeet, niin saat unkarinsyreenin kukoistamaan.

Unkarinsyreeni (Syringa josikaea) sopii yksittäispensaaksi tai kukkivaksi aidanteeksi. Unkarinsyreeni eroaa pihasyreenistä niin, että lehdet ovat suippotyvisiä ja -kärkisiä. Pihasyreenin lehdet puolestaan ovat herttamaisia tai ainakin tyvestään herttamaisia kuten korttipakan herttaässä.

Unkarinsyreeni on aitona harvinainen ja sitä tapaa yleensä vain vanhoissa puistoissa ja puutarhoissa. Unkarinsyreeninä myydyt syreenit ovat useimmiten risteymiä, joissa on mukana puistosyreeniä (Syringa x henryi). Aidon unkarinsyreenin kukan teriön liuskat ovat pystyjä, kun ne puistosyreenillä siirottavat sivulle ja aukeavat kokonaan.

Unkarinsyreeni menestyy myös pohjoisimmilla kasvuvyöhykkeillä. Sitä tavataan Suomessa Inaria myöten.

Istuta unkarinsyreeni sopivaan kasvupaikkaa

Unkarinsyreeni kasvaa muiden syreenien lailla parhaiten runsasmultaisessa, tuoreessa, ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. Vaatimattomampikin maaperä kelpaa. Paras kukinta saadaan auringossa, mutta lievässä varjossa kukinta kestää pidempään, ja maa pysyy kosteampana.

Tee unkarinsyreenipensaalle kunnollinen istutuskuoppa, joka on noin kaksi kertaa astiataimen mittoja leveämpi ja syvempi. Jos maa on hyvin savista, tee istutuskuopasta vielä suurempi, salaojita se ja käytä istutuksessa karkean hiekan ja mullan seosta. Poista taimi astiasta. Jos juuret ovat lähteneet kiertymään toistensa ympäri astian mukaisesti, yritä varovasti avata juuria. Istuta unkarinsyreenin taimi samaan syvyyteen, jossa se on kasvanut astiassaan taimistolla. Huolehdi taimen kastelusta. Peitä paljaaksi jäänyt istutusalue taimen ympäriltä hakkeella.

Hoida unkarinsyreeniä säännöllisesti

Poista unkarinsyreenin ympäriltä rikkakasvit säännöllisesti. Älä anna myöskään nurmen kasvaa pensaan juurelle. Lisää tarvittaessa haketta katteeksi.

Lannoita keväällä ja syksyllä

Unkarinsyreenin lannoitus ei ole tarpeen joka vuosi. Anna unkarinsyreenille keväällä muutaman vuoden välein jotakin eloperäistä puutarhalannoitetta, kuten kanankakkaa tai hyvin maatunutta kompostimultaa, tai moniravinteista puutarhalannoitetta. Halutessasi voit myös antaa syyslannoitetta elokuussa. 

Kalkitse maata ja ylläpidä kasvukuntoa

Muiden syreenien tapaan myös unkarinsyreeni viihtyy kalkkipitoisessa maassa. Kalkitus hyödyttää kasveja monella tavalla. Ylläpitokalkitus muutaman vuoden välein pitää kasvukunnon hyvänä. 

Leikkaa unkarinsyreeni harventaen 

Unkarinsyreeniä on hyvä leikata harventaen. Syreenien kukkasilmut sijaitsevat vanhojen versojen kärjessä. Siksi niitä ei pidä turhaan leikata. Jos unkarinsyreeni ränsistyy tai kukinta heikkenee, voit uudistaa pensasta harventaen vanhimpia oksia. Näin unkarinsyreenipensaan sisäosat saavat paremmin valoa.

Jaksota unkarinsyreenin harvennus esimerkiksi 3–5 vuodelle. Poista joka viides tai joka kolmas vanhoista versoista. Vanhojen oksien poistaminen tekee tilaa uusille versoille. Tee unkarinsyreenin harvennus aikaisin keväällä ennen kasvuun lähtöä. Tynkää voit jättää 10–20 senttiä sen mukaan, kuinka alas pääset sahan tai saksien kanssa leikkaamaan. Jatka harvennusta seuraavana keväänä. Näin saat uudistettua pensaan muutamassa vuodessa menettämättä kokonaan näkösuojaa ja kukintaa. 

1 kommentti