Likusterisyreeni hurmaa valkoisilla kukillaan ja hunajaisella tuoksullaan – näin hoidat sitä oikein
Piha ja puutarha
Likusterisyreeni hurmaa valkoisilla kukillaan ja hunajaisella tuoksullaan – näin hoidat sitä oikein
Likusterisyreeni kukkii kermanvalkoisin ja hunajantuoksuisin kukin heinäkuussa. Istuta ihana likusterisyreeni komistamaan pihan kukkajuhlaa.
26.5.2017
 |
Viherpiha

Likusterisyreeni eli japaninlikusterisyreeni (Syringa reticulata) on kotoisin Japanista. Se kasvaa luonnostaan puumaiseksi, vahvaoksaiseksi pikku puuksi. Suomessa japaninlikusterisyreenistä voi kasvaa 3–6-metrinen, mutta luontaisilla kasvualueillaan se voi kasvaa jopa 20-metriseksi.

Likusterisyreeni kukkii syreeneistä viimeisenä. Kermanvalkoiset, hunajantuoksuiset kukinnot ovat suuret, suurimpien huiskilokukintojen halkaisija voi olla jopa 30 senttiä. Lehdet ovat kiiltävät, tummanvihreät ja suipot.

Näin hoidat likusterisyreeniä

Valitse oikea kasvupaikka

Istuta likusterisyreeni aurinkoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan. Auringossa kukinnasta kehittyy komeampi. Puolivarjossa puolestaan maa pysyy kosteampana.

Menestyminen

Likusterisyreeni menestyy Suomessa vyöhykkeillä I-V. Taimen alkuperällä on merkitystä kestävyyden kannalta. Alkuperältään pohjoiset kannat ovat sopeutuneet pohjoisen oloihin.

Kasvualusta

Likusterisyreenin kasvualusta tulee olla tuore ja multava, runsasravinteinen ja kalkkipitoinen. 

Kastelu

Ensimmäisinä kasvuvuosina likusterisyreenin kastelusta voi olla hyötyä, että taimi juurtuu paikkaansa. Myöhemmin kastelu ei ole tarpeen, sillä puu kasvattaa juurensa syvälle.

Lannoitus

Lannoita likusterisyreenin kasvualustaa muutaman vuoden välein puutarhalannoitteella tai kompostilla.

Leikkaus

Likusterisyreeniä ei tarvitse leikata. Poista mahdolliset juurivesat.

Likusterisyreenin lisäys

Likusterisyreeniä voi lisätä siemenistä. Siemenet kylvetään aikaisin kevättalvella laatikkoon, joka viedään ulos. Näin siemenet saavat itämiseen tarvitsemansa kylmäkäsittelyn. Voit kylvää myös syksyllä ruukkuihin tai suoraan maahan. Muista merkitä kylvöpaikka.

Lue lisää:

Kommentoi »