Pihapuun valinta – 5 vinkkiä
Piha ja puutarha
Pihapuun valinta – 5 vinkkiä
Pihapuu kannattaa valita pihan koon, puun kestävyyden ja omien mieltymysten mukaan. Viherpihan asiantuntijat vinkkaavat, miten löydät juuri sopivan puun omaan pihaasi!
Julkaistu 7.1.2016
Viherpiha

1. Tarkastele asuinalueesi ja naapurustosi puita ja tee muistiinpanoja

Mitkä lajit näyttävät menestyvän juuri sillä kasvuvyöhykkeellä? Tutkaile puutarhasi maaperää ja kasvualustaa. Onko multaa paksusti vai tuleeko kallio jossain vastaan jo pian? Onko pihasi tuulinen? Monet asiat vaikuttavat pihapuun kestävyyteen.

2. Valitse puu pihan koon mukaan

Tammet, lehtikuuset ja vaahterat ovat komeita, mutta vaativat tilaa ympärilleen, sillä niiden oksat kurottuvat pitkälle rungosta ulospäin. Pienet ja keskikokoiset puut mahtuvat pieneenkin pihaan. Huomioi myös pilari- ja pylväsmäiset muodot sekä kasvunopeus. On viehättävä ajatus istuttaa puu jälkipolvien ihailtavaksi, mutta ehkä pihassa voisi kasvaa myös sellaisia lajeja, jotka kasvavat täysikasvuisiksi kymmenessä vuodessa.

Eräät pihapuut ovat nopeakasvuisia, mutta niiden puuaines on haurasta. Puu on lyhytikäinen ja ränsistyy. Toiset lajit taas varttuvat hitaasti, ja niiden puuaines on lujaa. Kasvuvauhti voi vaihdella myös iän mukaan. Puu voi kasvaa nuorena hitaasti, mutta piristyä vanhemmiten, tai päinvastoin.

3. Mieti, mitä haluat puultasi

Haluatko näyttävää kukintaa, hienoa syysväriä tai ympärivuotista vehreyttä? Valintaan voi vaikuttaa myös poikkeava ja mielenkiintoinen muoto, lehtien väri tai erikoinen kaarnan tekstuuri. Vai haluatko pihaasi puun, joka houkuttelee lintuja ja muuta eläimistöä?

Koristeelliset kukkivat puut ovat suosittuja. Usein ne ovat hauskoja myös loppukesällä ja syksyllä, kun marjat tai hedelmät kehittyvät. Kiinnitä huomiota lehtien kiiltoon, muotoon ja väriin. Kukinta on hetkellinen, mutta lehdet säilyvät koko kasvukauden ajan. Havupuut antavat näkösuojaa ja vehreyttä kaikkiin vuodenaikoihin.

4. Tarkista taimien saatavuus

Kysele lajeja lähimmästä puutarhamyymälästä. Kun vierailet eri kaupunkien puulajipuistoissa, tiedustele, myyvätkö he taimia. Suomalaiset taimistoviljelijät ja puutarhakauppiaat ovat perustaneet Suomalainen Taimi -nettipalvelun, jonka kautta taimien saatavuutta voi tiedustella.

5. Valitse mahdollisimman hyväkuntoinen ja suuri taimi

Se on kalliimpi kuin pieni taimi, mutta satsaaminen kannattaa.

Kommentoi »