Maku

Suklaa-piparipulla – piparimurut saavat kierrepullan maistumaan joululta

2 h 40 min
{
Aktiivinen40 min
Passiivinen2 h
Suklaa-piparipullan pehmeistä, briossitaikinasta valmistetuista kierteistä paljastuu suloisen piparinen suklaatäyte. Tämä herkkupulla on joulunajan varma hitti!
5
1
Kuvat Antti Vettenranta


Ainekset (10 annosta)

Briossitaikina

  • 1 dlkevytmaitoa
  • 25 gtuorehiivaa
  • ¾ dlsokeria
  • ½ tlsuolaa
  • 6 dlvehnäjauhoja
  • 2munaa
  • 100 gvoita

Täyte

  • 100 gtummaa suklaata
  • 100 gvoita
  • 2 dlsokeria
  • 2 rklkaakaojauhetta
  • 8piparkakkua rouhittuna

Voitelu

  • 1muna
Tulosta

Suklaa-piparipulla leivotaan näin:

  1. Lämmitä maito kulhossa kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää sokeri ja suola. Lisää puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi.
  2. Lisää munat, kuutioitu voi ja loput jauhoista. Vaivaa vähintään viisi minuuttia. Voit tehdä taikinan myös yleiskoneella. Anna silloin koneen vaivata taikinaa hiljalleen noin 10 minuuttia.
  3. Kohota taikinaa jääkaapissa liinalla peitettynä tunti.
  4. Valmista suklaatäyte. Paloittele suklaa ja voi kattilaan ja sulata miedolla lämmöllä. Jäähdytä hetki. Sekoita joukkoon sokeri ja kaakaojauhe. Leikkaa piparkakut veitsellä muruiksi.
  5. Kauli pullataikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (45 cm × 35 cm). Levitä täyte levyn pintaan ja ripottele päälle piparimurut. Käännä levy lyhyeltä sivulta alkaen tiukaksi rullaksi ja nipistä liitoskohta kiinni.
  6. Leikkaa rulla neljään osaan. Nosta rullat pystyyn vierekkäin leipävuokaan (pituus 30 cm ja vetoisuus 2 l). Peitä vuoka leivinliinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Voitele munalla.
  7. Paista suklaa-piparipullaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia.
MITÄ PIDIT?
5