Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme

Mikä lumoava luomus! Hurmaavan pehmoinen puolukka-valkosuklaamoussekakku saa päät pyörälle

10 h 0 min
{
Aktiivinen 2 h 0 min
Passiivinen 8 h 0 min

Puolukka-valkosuklaamoussekakku vaatii hieman enemmän tekoaikaa kuin useimmat muut joulukakut, mutta lopputulos on kaiken vaivan arvoinen. Kuka muka voisi vastustaa makuparien jouluista klassikkoa?

2.12.2021
Reseptin ainekset
10 annosta
Pohja
2
kananmunaa
1 ¼ dl
sokeria
2 rkl
voisulaa
¾ dl
mantelijauhetta
2 rkl
maissitärkkelystä
½ tl
leivinjauhetta
½
sitruunan kuori
Puolukkakreemi
200 g
puolukoita
¼ dl
sitruunamehua
1 dl
sokeria
2
kananmunaa
2
kananmunan keltuaista
1
liivatelehti
50 g
vähäsuolaista tai suolatonta voita
Valkosuklaamousse
150 g
valkosuklaata
3 dl
vispikermaa
1 dl
maitoa
2
liivatelehteä
Peilikiille
4
liivatelehteä
¾ dl
vettä
120 g (vajaat 1 ½ dl)
sokeria
120 g (reilut ¾ dl)
glukoosisiirappia
80 g ( ¹/5 prk)
kondensoitua maitoa
120 g
valkosuklaata
valkoista ja punaista elintarvikeväriä
Lisäksi
lämpömittari
kakkukalvoa irtopohjavuoan reunalle

Puolukka-valkosuklaamoussekakku – ohje:

  1. Valmista pohja: Pese sitruuna huolellisesti ja raasta keltainen osa raastimen hienolla terällä. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa sokeri ja muna kevyesti keskenään. Lisää joukkoon sulatettu voi, sitruunankuori ja kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi.
  2. Pingota irtopohjavuoan (halk. 16 cm) pohjalle leivinpaperi. Kaada taikina vuokaan. Paista uunissa 160 asteessa 15–18 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jäähdytä. Kelmuta pohja ja siirrä pakastimeen.
  3. Valmista puolukkakreemi: Keitä puolukoita, sitruunamehua ja sokeria kattilassa noin 5 minuuttia, jotta puolukat pehmenevät. Siivilöi puolukat mehusta ja anna mehun jäähtyä hieman.
  4. Lisää munat jäähtyneeseen puolukkamehuun. Lämmitä seosta kattilassa koko ajan vatkaten, kunnes massa paksuuntuu. Ota seos liedeltä heti ensimmäisen kiehumiskuplan jälkeen.
  5. Lisää seokseen voi ja liivate. Sekoita tasaiseksi.
  6. Pingota irtopohjavuoan (halk. 16 cm) pohjalle leivinpaperi ja kaada kreemi vuokaan. Siirrä vuoka pakastimeen.
  7. Kun kreemi on jäätynyt, valmista valkosuklaamousse: Laita liivate likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Kiehauta maito ja lisää liotettu liivate. Kaada maito valkosuklaan päälle, sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki. Vatkaa sillä välin vispikerma kevyeksi vaahdoksi. Kääntele kerma nuolijan avulla suklaan joukkoon ja sekoita mousse tasai seksi.
  8. Pingota irtopohjavuoan (halk. 18 cm) pohjalle leivinpaperi ja aseta reunalle kakkukalvo. Mikäli kalvoa tulee vuoan yli, leikkaa ylimääräinen pois.
  9. Ota kakkupohja ja kreemi pakastimesta ja aseta ne päällekkäin keskelle kalvotettua vuokaa, kakkupohja alimmaiseksi. Täytä vuoan reunat valkosuklaamoussella ja varmista kopauttamalla ettei reunoille jää ilmataskuja. Kaada loppu mousse vuokaan.
  10. 10
    Hyydytä kakkua jääkaapissa kolme tuntia. Siirrä se sen jälkeen pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi.
  11. 11
    Kun kakku on jäätynyt, valmista peilikiille: Laita liivate likoamaan. Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja glukoosisiirappi. Kiehauta seos ja ota liedeltä, kun lämpötila on 102 astetta.
  12. 12
    Lisää kondensoitu maito ja liotettu liivate. Sekoita korkeassa kulhossa sauvasekoittimella lämmin neste, valkosuklaa ja muutamia tippoja valkoista elintarvikeväriä. Pidä se koittaessa sauvasekoitinta liikuttamatta astian pohjassa. Näin vältät turhien ilmakuplien muodostumisen. Mikäli kuplia syntyy, siivilöi kiille tiheän siivilän läpi.
  13. 13
    Mikäli haluat kuorrutteeseen kahta väriä, ota peilikiilteestä noin ¼ dl ja sekoita siihen punaista väriainetta. Kaada punainen kiille takaisin valkoiseen kiilteeseen ohuena nauhana yhteen kohtaan. Älä sekoita kiillettä.
  14. 14
    Ota sillä välin jäätynyt kakku pakastimesta ja irrota vuoasta. Korjaa epätasaisuudet kuumennetulla palettiveitsellä ja laita takaisin pakastimeen odottamaan kuorrutusta.
  15. 15
    Kun kiille on jäähtynyt 35 asteeseen, ota kakku pakastimesta. Aseta kakku sitä kapeamman kulhon tai purkin päälle. Aseta kulhon alle leveä vati tai leivinpaperia. Kaada kiille kakun päälle ja anna sen valua rauhassa noin 5 minuuttia kakun reunoilta alas vadille. Kun kiille ei enää valu, siisti kakun alareunat varovasti ja siirrä kakku tarjoilualustalle. Peitä kakun alareunan mahdolliset epätasaisuudet esimerkiksi nonparelleilla tai keksimuruilla.
  16. 16
    Koska kakku on jäässä, anna sen sulaa hetki huoneenlämmössä tai muutama tunti jääkaapissa ennen tarjoilua.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt