Mikä lumoava luomus! Hurmaavan pehmoinen puolukka-valkosuklaamoussekakku saa päät pyörälle

10 h
{
Aktiivinen
2 h
Passiivinen
8 h
Puolukka-valkosuklaamoussekakku vaatii hieman enemmän tekoaikaa kuin useimmat muut joulukakut, mutta lopputulos on kaiken vaivan arvoinen. Kuka muka voisi vastustaa makuparien jouluista klassikkoa?
KA
4.5
0
Julkaistu: 2.12.2021


Ainekset (10 annosta )

Pohja

  • 2kananmunaa
  • 1 ¼ dl sokeria
  • 2 rklvoisulaa
  • ¾ dl mantelijauhetta
  • 2 rklmaissitärkkelystä
  • ½ tl leivinjauhetta
  • ½sitruunan kuori

Puolukkakreemi

  • 200 gpuolukoita
  • ¼ dl sitruunamehua
  • 1 dlsokeria
  • 2 kananmunaa
  • 2kananmunan keltuaista
  • 1liivatelehti
  • 50 gvähäsuolaista tai suolatonta voita

Valkosuklaamousse

  • 150 gvalkosuklaata
  • 3 dlvispikermaa
  • 1 dlmaitoa
  • 2liivatelehteä

Peilikiille

  • 4liivatelehteä
  • ¾ dl vettä
  • 120 g (vajaat 1 ½ dl) sokeria
  • 120 g (reilut ¾ dl) glukoosisiirappia
  • 80 g ( ¹/5 prk) kondensoitua maitoa
  • 120 gvalkosuklaata
  • valkoista ja punaista elintarvikeväriä

Lisäksi

  • lämpömittari
  • kakkukalvoa irtopohjavuoan reunalle
Tulosta

Puolukka-valkosuklaamoussekakku leivotaan näin:

  1. Valmista pohja: Pese sitruuna huolellisesti ja raasta keltainen osa raastimen hienolla terällä. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa sokeri ja muna kevyesti keskenään. Lisää joukkoon sulatettu voi, sitruunankuori ja kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi.
  2. Pingota irtopohjavuoan (halk. 16 cm) pohjalle leivinpaperi. Kaada taikina vuokaan. Paista uunissa 160 asteessa 15–18 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jäähdytä. Kelmuta pohja ja siirrä pakastimeen.
  3. Valmista puolukkakreemi: Keitä puolukoita, sitruunamehua ja sokeria kattilassa noin 5 minuuttia, jotta puolukat pehmenevät. Siivilöi puolukat huolellisesti ja anna jäähtyä hieman.
  4. Lisää jäähtyneeseen puolukkaseokseen kananmunat. Lämmitä seosta kattilassa koko ajan vispaten, kunnes massa paksuuntuu. Ota seos liedeltä heti ensimmäisen kiehumiskuplan jälkeen.
  5. Lisää seokseen vähäsuolainen voi ja liivate. Sekoita tasaiseksi.
  6. Pingota irtopohjavuoan (halk. 16 cm) pohjalle leivinpaperi ja kaada kreemi vuokaan. Siirrä vuoka pakastimeen.
  7. Kun kreemi on jäätynyt, valmista valkosuklaamousse: Laita liivate likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Kiehauta maito ja lisää liotettu liivate. Kaada maito valkosuklaan päälle, sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki. Vatkaa sillä välin vispikerma kevyeksi vaahdoksi. Kääntele kerma nuolijan avulla suklaan joukkoon ja sekoita mousse tasai seksi.
  8. Pingota irtopohjavuoan (halk. 18 cm) pohjalle leivinpaperi ja aseta reunalle kakkukalvo. Mikäli kalvoa tulee vuoan yli, leikkaa ylimääräinen pois.
  9. Ota kakkupohja ja kreemi pakastimesta ja aseta ne päällekkäin keskelle kalvotettua vuokaa, kakkupohja alimmaiseksi. Täytä vuoan reunat valkosuklaamoussella ja varmista kopauttamalla ettei reunoille jää ilmataskuja. Kaada loppu mousse vuokaan.
  10. Hyydytä kakkua jääkaapissa kolme tuntia. Siirrä se sen jälkeen pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi.
  11. Kun kakku on jäätynyt, valmista peilikiille: Laita liivate likoamaan. Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja glukoosisiirappi. Kiehauta seos ja ota liedeltä, kun lämpötila on 102 astetta.
  12. Lisää kondensoitu maito ja liotettu liivate. Sekoita korkeassa kulhossa sauvasekoittimella lämmin neste, valkosuklaa ja muutamia tippoja valkoista elintarvikeväriä. Pidä se koittaessa sauvasekoitinta liikuttamatta astian pohjassa. Näin vältät turhien ilmakuplien muodostumisen. Mikäli kuplia syntyy, siivilöi kiille tiheän siivilän läpi.
  13. Mikäli haluat kuorrutteeseen kahta väriä, ota peilikiilteestä noin ¼ dl ja sekoita siihen punaista väriainetta. Kaada punainen kiille takaisin valkoiseen kiilteeseen ohuena nauhana yhteen kohtaan. Älä sekoita kiillettä.
  14. Ota sillä välin jäätynyt kakku pakastimesta ja irrota vuoasta. Korjaa epätasaisuudet kuumennetulla palettiveitsellä ja laita takaisin pakastimeen odottamaan kuorrutusta.
  15. Kun kiille on jäähtynyt 35 asteeseen, ota kakku pakastimesta. Aseta kakku sitä kapeamman kulhon tai purkin päälle. Aseta kulhon alle leveä vati tai leivinpaperia. Kaada kiille kakun päälle ja anna sen valua rauhassa noin 5 minuuttia kakun reunoilta alas vadille. Kun kiille ei enää valu, siisti kakun alareunat varovasti ja siirrä kakku tarjoilualustalle. Peitä kakun alareunan mahdolliset epätasaisuudet esimerkiksi nonparelleilla tai keksimuruilla.
  16. Koska kakku on jäässä, anna sen sulaa hetki huoneenlämmössä tai muutama tunti jääkaapissa ennen tarjoilua.
Kommentoi »