


Mona Tähtisen gluteenittomat pitaleivät – ”Leivissä on ihana sitko gluteenittomuudesta huolimatta”
50 min
{
Aktiivinen 30 min
Passiivinen 20 min
Say it With a Cake -tilausleipomon perustaja, kakkutaiteilija Mona Tähtinen leipoo ja kokkaa aina gluteenittomasti. Yksi Monan arkisuosikeista on lämpimät pitaleivät. ”Yleensä revin leivästä palasia ja syön salaattia leipäpalan avulla, mutta salaattia voi sujauttaa myös pitaleivän taskuun. Syömme leipiä myös täytettynä väli- tai iltapaloilla sekä patojen ja keittojen kanssa.”
Reseptin ainekset
8 leipää
2 rkl
hienoa psylliumjauhetta
1½ tl
kuivahiivaa
2½ dl
vettä (kädenlämpöistä)
135 g
vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
75 g
perunajauhoja
2 tl
sokeria
1 tl
suolaa
1 rkl
oliiviöljyä
Mona Tähtisen gluteenittomat pitaleivät ‒ ohje:
- Mittaa psyllium ja hiiva pieneen kulhoon. Lisää vesi ja sekoita seos haarukalla tasaiseksi. Anna turvota muutama minuutti.
- Mittaa loput kuivat aineet laakeaan kulhoon ja sekoita huolellisesti. Lisää psylliummassa ja öljy. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella noin viisi minuuttia, kunnes taikinasta muodostuu tasainen, hieman tahmea ja kiinteähkö pallo.
- Jatka taikinan työstämistä leivinpaperin päällä. Leikkaa taikina kahdeksaan yhtä suureen osaan ja pyöritä palloiksi. Kauli tai taputtele pallot muutaman millimetrin paksuisiksi kiekoiksi. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 20 minuuttia.
- Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä kuumaksi. Aseta leipä pannulle. Paista ensin molemmilta puolilta noin 45 sekuntia. Jatka paistamista muutama minuutti per puoli. Säädä tarvittaessa pannun lämpötilaa ‒ pannun on oltava kuuma, mutta se ei saa kuitenkaan polttaa leipää. Paista loput leivät samoin.
- Nauti pitaleivät heti paiston jälkeen salaatin kanssa tai täytä haluamillasi täytteillä.
Monan vinkit ylijääneille pitaleiville:
- Pitaleivät säilyvät kahdesta kolmeen päivään, mutta ovat parhaimmillaan tuoreina.
- Jos leipiä jää yli, säilytä ne tiiviissä rasiassa tai pussissa.
- Rasiassa tai pussissa säilytetyt pitaleivät kannattaa lämmittää paistinpannulla tai leivänpaahtimessa. Näin rakenteesta saa taas pehmeän ja miellyttävän.
- Kuivat pitaleivät voi myös leikata tai repiä paloiksi ja kuivattaa uunissa öljyn ja yrttien kanssa krutongeiksi.
- Paistetut pitaleivät voi hyvin myös pakastaa ja syödä myöhemmin.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat