Kotivinkki

Keväinen käpykakku

{
Aktiivinen
Passiivinen
Herkullinen ja näyttävä käpykakku täytetään raikkaalla ananasrahkalla. Kuorrutus kaulitaan vihreästä marsipaanista tai sokerimassasta. Tiput viimeistelevät kokonaisuuden.
5
0
Julkaistu 19.2.2014


Reseptin ainekset

Kakkupohja

  • 1 dlvehnäjauhoja
  • ¾ dlperunajauhoja
  • 1 tlleivinjauhetta
  • 4kananmunaa
  • 1 ½ dlsokeria

Ananasrahkatäyte

  • 1 prkananasmurskaa (227/140 g)
  • 1limetin raastettu kuori
  • 1 prkmaitorahkaa (250 g)
  • 1 rklvaniljasokeria
  • ½ dlsokeria
  • 2 dlvaahtoutuvaa kermaa

Kostutus

  • n. 1 dlananasmehua
  • ½limetin mehu
  • 2 tlvaniljasokeria

Vuoan voitelu

  • voita tai margariinia
  • korppujauhoja
Tulosta

1. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan noin 24 cm:n kakkuvuoka. Yhdistä vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe.

2. Vaahdota kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi toisessa kulhossa. Nosta vatkaimia ja valuta pintaan kahdeksikko. Jos kuvio pysyy taikinan pinnalla hetken, vaahto on hyvä.

3. Lisää jauhoseos siivilän läpi. Sekoita taikina tasaiseksi lastalla tai puuhaarukalla. Kaavi taikina kakkuvuokaan.

4. Kypsennä pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä hetki ennen kumoamista.

5. Valmista täyte. Valuta ananasmurska. Purista sitä hieman siivilässä. Ota mehu talteen.

6. Pese limetti huolellisesti. Raasta sen vihreä kuori. Yhdistä maitorahka, ananasmurska, limetin kuori ja sokerit.

7. Vaahdota kerma toisessa astiassa. Sekoita se varovasti nostellen rahkaseokseen.

8. Yhdistä ananas- ja limettimehu sekä vaniljasokeri.

9. Leikkaa hyvin jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta alin kerros etenkin reunoista lusikan tai suuren pensselin avulla. Levitä päälle puolet ananasrahkatäytteestä. Nosta päälle seuraava kerros, kostuta, levitä loppu täyte, nosta päälle viimeinen kakkulevy ja kostuta huolellisesti.

10. Nosta täytetty kakku kahden lastan avulla tarjoiluvadille tai takaisin kakkuvuokaan. Peitä kelmulla ja siirrä se jääkaappiin vetäytymään, mielellään seuraavaan päivään.

11. Leikkaa kakun vastakkaisista reunoista (hieman vinottain) noin 5 cm:n levyiset palat. Nosta molemmat palat kakun päälle, jolloin syntyy hieman käpymäinen muoto. Voit muotoilla kakkua lisää leikkaamalla tai painamalla sitä haluttuun muotoon.

12. Vatkaa kerma vaahdoksi koristelua varten. Tasoita ja muotoile kakun pintaa kermalla. Kerma toimii eristeenä, jotta marsipaani ei kostu.

13. Ripottele työpöydälle tomusokeria. Se estää marsipaania tarttumasta. Muotoile marsipaanipötköt yhdeksi tasaiseksi palloksi ja kauli se noin 3–4 milliä paksuksi levyksi.

14. Nosta levy kaulimen avulla kakun päälle. Leikkaa ylimääräinen marsipaani pois saksilla tai veitsellä. Leikkaa kävyn suomut kakun pintaan saksilla. Harjaa ylimääräinen tomusokeri pois pullasudilla.

15. Muotoile kakkuun halutessasi koristeeksi marsipaanitipuja. Kakku säilyy hyvin jääkaapissa seuraavaan päivään. Ota kakku huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen tarjoilua, jotta sitä on helpompi leikata.

Katso myös: 

Kommentoi »