


Hitaasti hyvä tulee
Kaurapatongin maun salaisuus on aika, mutta se on kaiken odotuksen väärti
5 h 30 min
{
Aktiivinen 30 min
Passiivinen 5 h 0 min
Kaurapatonki leivotaan täysjyvä- ja hiivaleipävehnäjauhoista sekä kaurahiutaleista. Pitkä kohotusaika on maun takuu, sillä patonkitaikina saa kohota rauhassa useamman kerran.
Reseptin ainekset
3 kpl
5 dl
vettä
1 ps (11 g)
kuivahiivaa
3 dl
täysjyvävehnäjauhoja
1 dl
kaurahiutaleita
1 tl
suolaa
1 tl
sokeria
5½ dl
hiivaleipäjauhoja
Kaurapatonki − ohje:
- Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Sekoi ta vesi ja hiiva isossa kulhossa. Anna tekeytyä 30 minuuttia tai kunnes seoksen pintaan muodostuu kuplia. Vatkaa vehnäjauhot joukkoon ja anna esitaikinan kohota kulhossa 2 tuntia.
- Sekoita hiutaleet, suola ja sokeri taikinaan. Alusta 5 dl hiivaleipäjau hoja taikinaan ja vaivaa yleiskoneella 5–10 minuuttia, kunnes taikina on
- kimmoisa ja joustava. Ripottele lei vonta-alustalle 0,5 dl jauhoja ja vaivaa taikinaa vielä käsin 5 minuuttia.
- Laita taikina kevyesti öljyttyyn kul hoon, peitä kelmulla ja anna kohota vedottomassa paikassa kaksinkertai seksi, noin 1 tunti.
- Kumoa kohonnut taikina jauhote tulle leivonta-alustalle. Venytä tai kina käsin noin 20 × 20 cm:n levyksi. Taita taikinasivut levyn keskelle ja laita taikina kohotuskulhoon taiteltu puoli alaspäin. Peitä kelmulla ja koho ta vielä noin 1 tunti.
- Jaa taikina kolmeen osaan ja leivo palat patongeiksi. Ripottele leivinlii nalle reilusti jauhoja ja laita patongit yksitellen liinan päälle kohoamaan niin, että taitat liinan reilusti paton kien väliin kohotusreunoiksi. Peitä toisella liinalla ja anna patonkien kohota vielä 30 minuuttia.
- Siirrä patongit varovasti paton kipellille tai leivinpaperin päälle uunipellille. Tee leipien pintaan viillot terävällä veitsellä tai saksilla.
- Paista patonkeja 250 asteessa uunin keskitasolla 20 minuuttia.
Katso, miten leivot patongeista herkullisen näköiset jauhon, liinan ja veitsen avulla
Jos video ei näy alla, klikkaa Makun Instagramiin.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat