Maku

Karpalo-marenkipiirakka

0
0

Karpalo-marenkipiirakka

Jouluinen karpalo-marenkipiirakka valmistuu nopeasti ja sopii mainiosti pikkujoulu- tai joulupöytään.
Teksti Lunni leipoo
Kuvat Lunni leipoo
Tulosta
Mainos

Ainekset (8 viipaletta)

Pohja

  • 150 gvoita
  • 4 dlvehnäjauhoja
  • 1/2 dltomusokeria
  • 1 kplmunaa
  • 1 rklkylmää vettä

Täyte

  • 2 kplkananmunan valkuaista
  • 1 1/2 dlsokeria
  • 200 gkarpaloita (pakastettuja)
  • 2 tlmaissitärkkelystä
  • 1/2 dlsaksanpähkinöitä (karkeasti rouhittuna)
  • 1/2 tlkanelia

Tee näin

{
AKTIIVINEN
PASSIIVINEN

Valmista ensin pohja. Nypi kylmä voi jauhojen ja tomusokerin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää sen jälkeen kananmuna ja vesitilkka, työstä nopeasti jauhotetulla alustalla kiinteäksi taikinapalloksi. Älä vaivaa taikinaa liikaa, jottei siihen tulisi sitkoa. 

Kääräise taikina muovikelmuun, litistä ja laita jääkaappiin lepäämään n. 30 minuutiksi.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kauli levännyt piirakkataikina ohueksi, irtopohjaista piirakkavuokaa (halkaisija n. 23 cm) hieman suuremmaksi levyksi. Nosta levy varovaisesti piirakkavuokaan ja asettele se vuoan pohjalle ja reunoille. Älä venytä taikinaa. Leikkaa yli jäävä taikina reunoilta pois. 

Aseta pohjan päälle leivinpaperi, kaada päälle painoksi kuivia herneitä tai riisiä. Paista uunissa 10–15 minuuttia tai kunnes pohja on saanut hieman väriä. Laske uunin lämpötilaa n. 190 asteeseen.

Valmista täyte. Vaahdota valkuaiset puhtaassa kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi (parin minuutin ajan). Lisää sitten sokeri vähän kerrallaan samalla vatkaten kunnes marenki on valkoista ja kiiltävää. 

Yhdistä kulhossa jäiset karpalot, maissitärkkelys, pähkinärouhe ja kaneli. Kääntele sitten marengin joukkoon. 

Levitä täyte pohjan päälle tasaisesti, täyte ei juuri kohoa uunissa joten älä huolehdi korkeudesta. 

Paista piirakkaa uunissa n. 15–20 minuuttia tai kunnes täyte näyttää kiinteältä ja marenki on saanut väriä. Jos marenki alkaa tummua liian aikaisin paiston aikana, laita sen päälle leivinpaperiarkki.

Jäähdytä piirakka ja viimeistele tomusokerilla. Piirakka on parhaimmillaan samana päivänä nautittuna.

Vinkki!

- Voit käyttää karpaloiden sijasta esimerkiksi lakkaa, joka sopii myös mainiosti joulupöytään. - Huoneenlämpöiset valkuaiset vaahdottuvat paremmin kuin jääkaappikylmät.
MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä