Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
jouluksi tarjolle

Karpalo-marenkipiirakka – kirpeä karpalocurd ja makea italialainen marenki ovat täydellinen yhdistelmä

2 h 30 min
{
Aktiivinen 1 h 5 min
Passiivinen 1 h 25 min

Karpalo-marenkipiirakan juju on itsetehty karpalotahna. Maun viimeistelee pehmeän makea italialainen marenki. Helppoutta leivontaan saat käyttämällä valmistaikinapohjaa. Jouluinenpiirakka sopii mainiosti pikkujoulu- tai joulupöytään.

Reseptin ainekset
8 annosta
Karpalocurd
6½ dl
karpaloita (pakaste)
2 dl
sokeria
1
appelsiini
4
munaa
75 g
huoneenlämpöistä voita
Pohja
1 (400 g)
murotaikina (pakaste)
Italialainen marenki
1¼ dl
erikoishienoa sokeria (Siro)
½ dl
vettä
2
valkuaista

Karpalo-marenkipiirakka – ohje:

  1. Valmista karpalotahna edellisenä päivänä. Laita karpalot ja sokeri kattilaan. Raasta pestyn appelsiinin kuori ja purista appelsiinista 1 desi mehua. Kuumenna seosta, kunnes karpalot ovat pehmenneet. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä 15 minuuttia.
  2. Soseuta karpalot sauvasekoittimella. Laita siivilä kulhon päälle ja kumoa karpalosose siihen valumaan. Painele lusikalla, jotta saat kaiken mehun irti.
  3. Riko kaksi munaa kulhoon. Erottele kahdesta munasta valkuaiset marenkia varten toiseen kulhoon, peitä kelmulla. Lisää keltuaiset ensimmäiseen kulhoon. Vatkaa munien rakenne rikki.
  4. Lisää 2 desiä lämmintä karpalomehua munien joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada seos kattilaan ja lisää loput karpalomehusta.
  5. Kuumenna keskilämmöllä kaapimella sekoittaen, kunnes tahna alkaa paksuuntua, 8–10 minuuttia. Tahna on valmista, kun sen lämpötila on 72–78 astetta. Kun tahna jää lusikkaan paksuksi kerrokseksi, se on valmista.
  6. Ota kattila liedeltä ja kuutioi voi. Lisää voi seokseen pienissä erissä sekoittaen. Kaavi tahna kulhoon, peitä pintaa myöten muovikelmulla ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Laita jääkaappiin odottamaan.
  7. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Voitele irtopohjavuoka (ø 22–24 cm) huolellisesti ja vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla.
  8. Kauli taikina pyöreäksi levyksi (ø noin 28) ja siirrä kaulimen avulla vuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Peitä taikina leivinpaperilla ja laita painoiksi riisiä tai kuivattuja papuja.
  9. Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla 10 minuuttia. Ota vuoka uunista, poista leivinpaperi painoineen ja jatka paistamista vielä 5–7 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Anna pohjan jäähtyä vuoassaan.
  10. 10
    Levitä karpalocurd jäähtyneen pohjan päälle, tasoita pinta leivontalastalla. Paista uunissa 175 asteessa 10–15 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Anna piirakan jäähtyä kokonaan ennen kuin otat sen vuoasta.
  11. 11
    Valmista marenki. Laita sokeri ja vesi pieneen teräskattilaan. Kuumenna sekoittamatta noin 8 minuuttia, kunnes siirappi on 120-asteista.
  12. 12
    Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Valuta kuuma sokeriliemi vaahtoon koko ajan vatkaten. Pienennä vatkaustehoa ja jatka vatkaamista, kunnes marenki on huoneenlämpöistä. Laita marenki pursotinpussiin ja pursota nokareiksi piirakan pinnalle. Voit myös levittää marengin varovasti lusikalla.
  13. 13
    Paista piirakkaa vielä 250-asteisessa uunissa muutaman minuutin ajan, kunnes marenki saa kauniin värin. Tarkkaile uunia, sillä marenki palaa herkästi.

Vinkki!

Jos sinulla on elintarvikevaaka, punnitse munat ensin. Munien paino saisi olla 58–60 g. Jos kananmunat ovat pienempiä, lisää yksi keltuainen tahnaan. Kaksi valkuaista riittää marenkiin.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt