


Karpaloilla kaunistettu
Joulupataleipä on hittileivonnaisen jouluinen serkku – valmistuu vaivaamatta!
13 h 5 min
{
Aktiivinen 20 min
Passiivinen 12 h 45 min
Karpalon ja rosmariinin yhdistelmä sopii jouluiseen pataleipään kuin hiippalakki tontun päähän. Pataleipä valmistuu todella pienellä vaivalla, kunhan annat taikinan kohota kaikessa rauhassa.
Reseptin ainekset
1 leipä
7 dl
vehnäjauhoja
1 dl
ruisjauhoja
1 tl
kuivahiivaa
1½ tl
suolaa
1 rkl
rosmariinia hienonnettuna
½ ps (à 150 g)
kuivattuja pehmeitä karpaloita
3 dl
vettä
½ dl
siirappia
Rosmariiniliemi
1 dl
vettä
½ dl
tummaa siirappia
1 rkl
rosmariinia hienonnettuna
Joulupataleipä – ohje:
- Sekoita kulhossa jauhot, kuivahiiva, suola, rosmariini ja karpalot. Lisää vesi ja siirappi. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Peitä kulho kannella tai kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 12–18 tuntia.
- Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja työstä pyöreäksi leiväksi kääntämällä taikinan reunoja leivän alle. Peitä kelmulla ja anna levätä puoli tuntia.
- Laita kannellinen, mieluiten valurautainen pata uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen.
- Ota kuuma pata uunista ja nosta leipä pataan. Pataa ei tarvitse öljytä, sillä taikina ei tartu kuumaan pataan. Aseta kansi päälle ja paista leipää uunin alaosassa 30 minuuttia.
- Pane rosmariiniliemen ainekset kattilaan ja kiehauta seos.
- Nosta pata uunista ja ota kansi pois. Valele leipä rosmariiniliemellä. Paista leipää vielä ilman kantta 15 minuuttia.
Vinkki!
Voit korvata osan vehnäjauhoista hiivaleipäjauhoilla.
Perinteisempi pataleipä ilman joulumausteita on sivustomme lukijoiden yksi suosikkiohje – parhaan pataleivän ohjeen löydät täältä.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat