Maku

Baba

2 h 35 min
3.4
2

Baba

Baba on perinteinen korinteilla ja sukaateilla rikastettu ja rommilla kostutettu pääsiäispulla. Korkea leivonnainen koristellaan sokerivesikuorrutuksella ja tarjoillaan viipaloituna.
Teksti Antti Lumiainen
Kuvat Mika Rampa
Tulosta
Mainos

Ainekset (2 kpl)

  • 2 dlkevytmaitoa
  • 25 ghiivaa
  • 1/2 tlsuolaa
  • 7 dlvehnäjauhoja
  • 4 kplmunaa
  • 1 1/2 dlsokeria
  • 1 tlvaniljasokeria
  • 100 gkorintteja
  • 100 gsukaatteja
  • 150 gvoita

Kostutus

  • 1/2 dlsokeria
  • 1 1/2 dlvettä
  • 2 tlrommia

Kuorrutus

  • 2 dltomusokeria
  • 1 rklvettä

Tee näin

2 h 35 min
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN2 h 15 min

Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola sekä noin 2 dl vehnäjauhoja, jotta saat vellimäisen seoksen. Anna taikinan käydä peitettynä lämpimässä paikassa, kunnes se kuplii eli noin puoli tuntia.

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää vaahto, vaniljasokeri, korintit ja sukaatit taikinajuureen. Alusta taikinaan loput jauhot sekä loppuvaiheessa pehmeä voi.

Voitele ja vuoraa huolellisesti leivinpaperilla yksi tai kaksi pyöreää, korkeaa vuokaa, esimerkiksi vanhaa metallista kahvipurkkia. Varmista ensin, että vuokasi mahtuvat uuniin. Voit käyttää myös tavallista rengasvuokaa. Taikinan tulisi täyttää vuoat puolilleen.

Peitä leivonnaiset liinalla ja anna niiden kohota lämpimässä noin tunnin ajan, kunnes taikina ulottuu lähes vuoan reunoille.

Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia. Voit peittää pinnan foliolla, jos baba uhkaa tummua liikaa.

Tee kostutusliemi. Kiehauta vesi ja sokeri. Sekoita jäähtyneeseen liemeen rommi.

Kumoa baba vuoastaan, puhdista vuoka ja pane leivonnainen takaisin. Kostuta baba liemellä ja anna vetäytyä hyvin.

Irrota leivonnainen vuoasta. Mittaa tomusokeri kuppiin ja lisää vettä tipoittain samalla sekoittaen, kunnes saat tanakan tahnan. Levitä kuorrutus baban pintaan.

Vinkki!

Venäläinen tapa on leikata leivonnaisesta ensin hattu irti, kääntää sitten baba kyljelleen ja leikata huipulta viipaleita. Hatun voi laittaa takaisin suojaamaan babaa, jos sitä ei syödä kerralla.
MITÄ PIDIT?
3.4
Katso myös nämä